fbq
Kino Klassikko: Hurjapäät (The Wild One).YLE Teema sunnuntaina 13.2.2011 klo 18.00. Marlon Brando (kuva) yhdessä kuuluisimmista ja ikonimaisista rooleistaan, pikkukaupunkiin pysähtyvän moottoripyöräjengin johtajana. Pääosissa: Marlon Brando, Mary Murphy, Lee Marvin. Ohjaus: Laslo Benedek, USA 1953 .MvYLE Kuvapalvelu . Käytettäväksi vain tämän ohjelman yhteydessä

Traumaattisen lapsuuden eläneestä Marlon Brandosta tuli Hollywoodin tuhma poika, joka riiteli ja rakasti elokuvakulisseissa

Näyttelijälegenda Marlon Brandon syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta.

Vuonna 2024 on hyvä hetki muistella näyttelijälegenda Marlon Brandoa. Huhtikuun alussa nimittäin tulee kuluneeksi sata vuotta hänen syntymästään ja heinäkuussa 20 vuotta kuolemasta. 

Marlon oli ristiriitainen persoona. Edelleen häntä pidetään yhtenä elokuvahistorian merkittävimmistä ja vaikutusvaltaisimmista näyttelijöistä. Marlon oli nuoresta lähtien kapinallinen, ja myöhemmin hänet tunnettiinkin Hollywoodin tuhmana poikana. 

Arman Alizad samaistuu haasteiden kanssa painiviin suomalaisnuoriin: "Tunsin riittämättömyyden tunnetta"

Kun Marlon erotettiin 1940-luvun alussa huonon käytöksensä vuoksi lukiosta, lähetti isä hänet entiseen opinahjoonsa minnesotalaiseen sotakorkeakouluun. Ei taiteilijasielusta sotilaaksi ollut, mutta kaupungista löytyi teatterikerho.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Yksi teatterin opettajista kannusti häntä kokeilemaan näyttelemistä. Kerrotaan, että Marlonin äidin nähtyä poikansa esityksen hän iloitsi ”Vau, tämä on hänen juttunsa”, paikallinen teatterivaikuttaja kertoi KSTP-TV:lle.

Pienen minnesotalaisen teatterisalin takaseinässä yhä kimalteleva nimilaatta muistuttaa Hollywood-tähden harrastajateatteriajoista.

Kriitikoiden suosikki

Kun Marlon irtisanottiin sotakorkeakoulusta, suuntasi hän New Yorkiin. Täällä hän aloitti näyttelijäopinnot ilmaisutaidonopettaja, Broadway-tähti Stella Adlerin johdolla. Naisen kuuluisiin oppilaisiin lukeutuivat myös Harvey Keitel, Warren Beatty ja Robert De Niro.

Meeri Koutaniemi valmistautui ystävänsä kanssa tv-ohjelmaan omalaatuisella tavalla: "Kävimme vähän niin kuin treffeillä"

Koulun omassa produktiossa 1944 Marlon pääsi näyttämään lahjansa Jeesuksen roolissa. Vielä samana vuonna hän debytoi Broadway-näyttämöllä menestysnäytelmässä, joka pysyi ohjelmistossa kaksi vuotta. Muutaman näytelmäroolin jälkeen newyorkilaiset teatterikriitikot äänestivät Marlonin Broadwayn lupaavimmaksi miesnäyttelijäksi.

Edistyksellinen näyttelijä

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

1950-luvulle tultaessa Hollywood avasi ovensa Marlonille. Hänen filmidebyyttinsä oli toisessa maailmansodassa halvaantuneen veteraanin rooli elokuvassa The Men (1950). Rooliinsa Marlon valmistautui asumalla kuukauden sairaalassa halvaantuneiden potilaiden osastolla.

Marlonin toinen Hollywood-elokuva oli Viettelysten vaunu. Hän sai roolistaan Oscar-ehdokkuuden parhaasta miespääosasta. Palkinto meni Humphrey Bogartille elokuvasta Afrikan kuningatar.

Ura lähti vauhdilla nousukiitoon. Seuraavaksi vuorossa olivat Tennessee Williamsin näytelmään perustuva Viettelysten vaunu (1951), lännenelokuva Viva Zapata (1952) ja William Shakerspearen samannimiseen näytelmään pohjautuva Julius Caesar (1953) sekä klassikko Hurjapäät (1953), jossa Marlon esitti nahkatakkista moottoripyöräjengin johtajaa.

Isä pahoinpiteli ja vähätteli

Marlon syntyi 3. huhtikuuta 1924 yhdessä maan suurimmista rautatiekeskuskaupungeista Omahassa Nebraskassa. Hän oli kolmilapsisen perheen ainoa poika.

Marlonin kotiolot olivat traumatisoivat. Lapsen paha olo purkautui koulussa häiriökäyttäytymisenä.

Kaupparatsuisä ja näyttelijä-äiti olivat alkoholisteja. Lapsuus oli ankea; Dorothy-äiti katosi baareihin, ja väkivaltainen Marlon-isä vähätteli poikaansa. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Marja Kihlströmin mielestä Suuressa seikkailussa pääsi yllättävän helpolla – odotti kovempaa rääkkiä

– Olin isäni kaima, mutta mikään minussa ei miellyttänyt tai kiinnostanut häntä. Jos jouduin näyttelemään vihaista, muistelin isääni hakkaamassa minua, Marlon on kertonut.

Hollywoodin riitapukari

Burt Reynoldsin kanssa välirikko kesti peräti 60 vuotta. 

– Älä sano hänen nimeään lähelläni. Hän saa minut voimaan pahoin. En tiedä, miksi vihaan Burtia, mutta hän palvoo itseään, Marlon on todennut.

Suomen täydellisiltä naisilta suorat sanat imettämisestä: "Puolen tunnin välein verisistä rinnoista joku imee"

Vihanpito Frank Sinatran kanssa alkoi 1955 elokuvan Guys and Dolls -kuvauksissa.

Frank Sinatra (kuvassa oikealla) ei lukeutunut Marlonin arvostamiin kollegoihin. Kuva on elokuvasta Guys and Dolls.

Mykkäelokuvien legendaa Charlie Chaplinia Marlon kuvaili sadistisimmaksi ihmiseksi, jonka kanssa on koskaan työskennellyt.

Marlonin vihamiehiin lukeutui myös Val Kilmer, jonka kanssa välit kariutuivat 1996 flopanneen Tohtori Moreaun saaren kuvauksissa.

Marlonin laiskuus kuvausvalmisteluissa rikkoi hänen ja Dennis Hopperin välit 1970-luvulla.

Marlon ja Sophia Loren olivat vastanäyttelijät Charlie Chaplinin ohjaamassa elokuvassa Hongkongin kreivitär vuonna 1967.

Myöskään Sophia Loren ei ole Marlon-fani. Muistelmissaan hän kertoi vastanäyttelijän lähennelleen häntä Hongkongin kreivitär -elokuvan kulisseissa (1967), minkä jälkeen yhteistyö oli kiusallisen vaikeaa.

Sekavia suhteita ja liuta lapsia

Marlonin yksityiselämä oli monimutkainen. Hänellä oli lukuisia seksisuhteita naisten ja miesten kanssa. Kerrotaan, että Marlon pystyi viettelemään kuvauspaikoilla kenet tahansa aikana, jolloin biseksuaalisuus ei ollut yleisesti sallittua.

Tästä syystä Ville Haapasalo ei näyttele Suomessa: "Ei ollut tietoinen valinta"

Ensimmäisen liittonsa Marlon solmi 1957 intialaisen näyttelijän Anna Kashfinin kanssa. Heille syntyi Christian-poika. Koko liiton ajan aviomies ravasi vieraissa, ja eropaperit allekirjoitettiin kaksi vuotta häistä.

Marlonin ja Movitan avioliitto päättyi miehen rakastuttua toiseen naiseen. Liitosta on Sergio-poika ja Rebecca-tytär.

Seuraavan vaimonsa, meksikolaisen näyttelijä Movita Castanedan Marlon tapasi Viva Zapatan kuvauksissa. Häitä juhlittiin 1960, ja lyhyeksi jääneeseen liittoon syntyi kaksi lasta.

Miesten seksivälineshow saa korvat punoittamaan Diilissä – Jaajo Linnonmaalta roisi kommentti

Marlonin kolmas vaimo Tarita oli vain 19-vuotias, kun hänellä alkoi työpaikkaromanssi vastanäyttelijänsä kanssa.

Vuonna 1962 Marlon avioitui Ranskan Polynesiasta kotoisen olevan näyttelijä Tarita Teriipian kanssa. Rakkaus alkoi Kapina laivalla -elokuvan kulisseissa. Marlonilla oli elämänsä aikana myös pitkiä suhteita. Yli kymmenen vuotta kestäneestä suhteesta guatemalalaisen kodinhoitajan kanssa syntyi kolme lasta. Näyttelijä Rita Morenon kanssa lempi leiskui kahdeksan vuotta.

Näyttelijän lapsilukumäärää voi vain arvioida. Sanotaan, että hänellä on vähintään 11 lasta.

Heikkoutena ylensyönti

Marlonin ruokatottumukset herättivät jo 1950-luvulla kauhistusta leffapiireissä.

Kolmiodraama-parin suhde tikittää kuin aikapommi: "Hanskat lentäisi tiskiin aika nopeasti"

Ei ollut tavatonta, että aamuyöstä hän ajoi grillille syömään kuusi hodaria. Kesken Kapina laivalla -kuvausten hän souti kioskille ostamaan 18 litraa jäätelöä. Samoihin kuvauksiin hänelle toimitettiin pienlentokoneellinen samppanjaa ja kinkkua. Keksit ja maapähkinävoi olivat suurta herkkua, ja leivän kanssa kului kilo pekonia. Legenda kertoo vaimon laittaneen puolisonsa vuoksi lukon kodin jääkaapin oveen, mutta siippa purikin sen rikki.

– Marlon söi joka ilta kaksi pihviä, perunoita, kaksi omenapiirakkaa ja joi litran maitoa. Kuvauksissa hänen vaatteensa jouduttiin vaihtamaan moneen kertaan, kollega Karl Malden on muistellut.

Iän myötä Marlon kärsi ylipainosta, ja viimeisinä vuosinaan vaaka näytti jo yli 150 kilogrammaa. 

Näyttelijälegenda menehtyi 80-vuotiaana keuhkokuumeeseen. Alla oleva kuva on elokuvasta The Score, jossa Brando olikin tuhdissa kunnossa.

Arttu Wiskarin käytös The Voice of Finlandissa suututti katsojat: "Mokasi ja näytti tyhmyytensä"

Yksi Marlonin (kuvassa vasemmalla) viimeisiä elokuvia oli The Score, jossa hän oli jo tuhdissa kunnossa. Näyttelijä kuoli kolme vuotta myöhemmin.

Seuraa meitä somessa