fbq
Nettideittailuvillitys
Vetenskapens värld 2023 Bildtext: Vetenskapens värld: Nätdejtingboomen Foto: SVT Bilden får endast användas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.

Nettideittailu on tullut jäädäkseen – tutkijat havaitsivat neljä suurta muutosta entiseen

Ylen Nettideittivillitys-dokumentti pureutuu deittailukulttuurin muutokseen.

Ruotsalainen Neittideittivillitys-dokumentti tutkii nykypäivän deittailua. Ennen tavattiin baarissa, tuttavien kautta tai työpaikalla. Nykyään useat parisuhteet syntyvät deittisovellusten kautta. Tukholman yliopiston tutkimuksen mukaan verkosta on tullut ylivoimaisesti yleisin tapa löytää uusi kumppani.

Tutkijoiden mukaan neittideittailusta syntyy neljä suurta muutosta verrattuna entiseen. Tarjonta tuntuu näennäisesti loputtomalta, koska valinnanvaraa tuntuu olevan valtavasti.

– Historiallisesti kyseessä on iso muutos tai murroskohta, kertoo sosiologi Maria Bergström.

Marian mukaan nettideittailussa uutta digitaalisen ulottuvuuden lisäksi tuo se, että alusta on tarkoitettu nimenomaan deittailulle ja kumppanin löytämiselle. Kyseessä on radikaali muutos entiseen. Viimeisen 10 vuoden aikana nettideittailun häpeä on haihtunut ja suosio räjähtänyt, kun sivustot ovat vaihtuneet puhelinsovelluksiin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Rakkauden myytti saa kolauksen. Sanoisin, että mielikuva rakkaudesta on muuttunut, Maria summaa.

Deittisovelluksiin ladataan muutamia kuvia itsestä ja kerrotaan parilla lauseella, millainen henkilö on ja mitä hän hakee. Tämän jälkeen alkaa selailu ja swaippailu. Tarjonta sovelluksissa säädetään algoritmeilla, joita luodaan käyttäjän käyttäytymisen mukaan. Potentiaalisia kumppaneita on satoja, mikä voi tutkijoiden mukaan hämmentää aivoja.

– Yleensä ajatellaan, että enemmän on parempi. Todellisuudessa enemmästä voi tulla vähemmän siinä mielessä, että mitä enemmän on tarjontaa, sitä vaikeampaa on valita, sosiologi ja kirjailija Eva Illouz kertoo.

Nettideittailuvillitys

Toisekseen kasvavat deittailumarkkinat tuovat tutkijoille uusia työkaluja, sillä deittailijat jättävät jälkeensä digitaalisia jalanjälkiä. Niistä voi koota suuria tutkinta-aineistoja siitä, mitä tutkijat ovat ennen lähinnä olettaneet seksistä ja ihmissuhteista haastattelujen perusteella. Deittisivustojen data antaa täsmällistä tietoa siitä, kuka pitää kenestä, ketkä saavat eniten ja ketkä vähiten osumia. Tutkijat uskovat, että nettideittailu on tullut pysyäkseen.

Tutkan alla

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Loputtoman tarjonnan lisäksi yksi suurista muutoksista on se, että niin sanotut metsästysmaat ovat laajemmat, koska deittailijat voivat tavata henkilöitä, joihin heillä ei ole mitään kytköksiä. Kukaan ulkopuolinen ei pääse näkemään, mitä tapahtuu, toisin kuin ennen deittisovelluksia, jolloin lähestyminen tapahtui muun muassa baareissa, kavereiden kautta tai työpaikoilla. Kääntöpuolena on ghostaus, eli sivuutetuksi tuleminen ja hylkäys ilman ennakkovaroitusta.

Tutkijat ovat huomanneet kerätessään dataa deittisovelluksista ja -sivustoillta, että miehet aloittavat keskustelun naisia useammin, tarkalleen 80 prosenttia enemmän. Kyseinen trendi on noussut vuosien saatossa. Havainto on ollut tutkijoille yllättävä, sillä yhteiskunnan kuvitellaan kehittyvän kohti tasa-arvoa, mikä ei heijastu tavassa, jolla rakkautta haetaan. Toisena havaintona huomattiin, että jos nainen aloittaakin keskustelun, vastaus tulee vain 42 prosentissa tapauksista. Miesten aloittaessa vastausprosentti on 53.

Nettideittailuvillitys
Vetenskapens värld 2023 Bildtext: Vetenskapens värld: Nätdejtingboomen Foto: SVT Bilden får endast användas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.

Lyhyiden ja satunnaisten suhteiden lisäksi sovelluksista on tullut ”rakkauden pikaraide.” Tutkimuksista selviää, että nettideittailussa kaikki etenee nopeampaa. Suhteet muuttuvat nopeammin seksuaalisiksi: neljännes deittailijoista harrastaa seksiä viikon kuluessa ensitapaamisesta. Myös parisuhde solmitaan nopeammin, kihloihin ja naimisiin mennään nopeammin ja lapsen hankintaa aletaan pohtia aiemmin. Tutkijoiden mukaan netissä solmitut suhteet ovat yhtä kestäviä kuin muutkin.

Toinen mahdollisuus

Seksologian professorin Lotta Löfgrenin mukaan yhä useammat varttuneemmat henkilöt hakevat uutta kumppania netistä. Yli 60-vuotiaiden joukossa arvostetaan yhdessä tekemistä ja läheisyyttä, mutta ei välttämättä haeta asuinkumppania.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Nettideittailun suosio ikääntyneiden keskuudessa on professorin mukaan täysin ymmärrettävää, sillä parilla klikkauksella löytää potentiaalisia kumppaneita tai ystäviä. Asenteet ikääntyneiden seksuaalisuutta kohtaan ovat nykyään aiempaa myönteisemmät ja sallivammat. Seksuaalisuutta voi ilmaista uudella tavalla, jota ei ollut hyväksytty nuoruudessa.

Nettideittivilliitys TV2-kanavalla ja Yle Areenassa 2. toukokuuta.

Seuraa meitä somessa