fbq
Race Across the World Suomi
Meeri Koutaniemi ja Meiju Niskala

Meeri Koutaniemi valmistautui ystävänsä kanssa tv-ohjelmaan omalaatuisella tavalla: "Kävimme vähän niin kuin treffeillä"

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi lähti kilpailemaan Race Across the World Suomessa ystävänsä, taiteilija-kirjailija Meiju Niskalan kanssa.

Race Across the World Suomi -seikkailuohjelma on startannut täydellä rytinällä MTV:llä. Julkisuudesta tutut henkilöt pareineen matkaavat Afrikan basaareilta koti-Suomeen maa- ja meriteitse. Lentäminen on kiellettyä. Tämä oli yksi syy sille, miksi valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja taiteilija-kirjailija Meiju Niskala lähtivät matkailurealityyn mukaan.

– Tässä yhdistyivät minulle todella rakkaat intohimot eli maata pitkin matkustaminen, seikkailu ja myös tuntemattomuus, eli se, että pitää todella olla hetken armoilla. Minua kiehtoi mahdollisuus päästä kokeilemaan matkailua äärirajoilla, Meeri kertoo Katson haastattelussa.

Kilpailijat olivat täysin paikallisten neuvojen armoilla, sillä heiltä kerättiin puhelimet ja muut älylaitteet pois ennen kisan alkua.

– Siellä joutui pyytämään apua ja olemaan sen varassa, miten hyvin kommunikoi ulkomaailmalle, mitä tarvitsee ja miten he voivat olla tukena meidän matkallamme, Meeri kertoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Matkailu on Meerille tuttua jo työnsä puolelta. Hän on matkustanut työnsä mukana noin 17 vuoden ajan, ja ennen koronaa vuoden sisään mahtui noin 250 matkapäivää yhteensä noin 70 maassa.

Jutta ja Juha Larm osallistuvat seikkailurealityyn – nukkuivat luteiden ja torakoiden keskellä

Race Across the World Suomi
Meeri Koutaniemi ja Meiju Niskala
Kaksikko toivoo inspiroivansa matkallaan muitakin matkustamaan maata pitkin.

Matkakumppaniksi Meeri otti ystävänsä Meijun. Kaksikko lähti kilpailemaan, mutta myös seikkailuun, jonka aikana leikkisyydelle ei asetettu rajoja. 

Meeri ja Meiju tutustuivat muutama vuosi takaperin Meijun Saukonmutkan tilalla.

– Tutustuimme pohjoisessa, kun Meeri tuli Taivalkoskella sijaitsevalle tilalleni, jossa pilotoitiin sellaista leiriä, jossa journalistit, aktivistit ja taiteilijat jakavat erilaisten harjoitteiden kautta asioita, joita siinä hetkessä mieleen nousee, Meiju kertoo.

– Siellä kun tutustuttiin, Meijun persoona räjähti naamalle. Vaikka vietimme vain viikonlopun silloin yhdessä, tutustuimme jo siinä ajassa yllättävän hyvin. Ensimmäisistä hetkistä lähtien minulle on ollut todella selvää, että Meiju on sellainen ihminen, joka pystyy leikkimään, seikkailemaan, eksymään ja suhtautumaan haasteisiin positiivisuuden kautta, Meeri kuvailee ystäväänsä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Reissun päällä kaksikko oppi väistämättä uutta toisistaan. He valmistautuivat reissuun hauskalla tavalla, joka osoittautui hyödylliseksi väsymyksen iskiessä.

– Kävimme vähän niin kuin treffeillä siinä mielessä, että ennen reissua aktiivisesti kysyimme kysymyksiä, kuten mistä stressaannut, miten stressi näyttäytyy, mikä voisi auttaa siinä tilanteessa. Pyrimme tekemään sellaista rakennetta, jossa toisesta oppiminen olisi myötätuntoista sen sijaan, että lähtisimme sokeina ärtymyksen, jännityksen tai hämmennyksen kautta matkaan, Meiju kertoo.

– Se oli hauskaa, koska en ole ikinä tehnyt kenenkään kanssa sellaista. En edes treffeillä tai kumppanin kanssa, vaan elämä on näyttänyt, Meeri kertoo.

Minttu Kaulasen ja Jasmin-tyttären erilaiset temperamentit tulivat esiin seikkailurealityssä: "Hänen reagointinsa oli aika ankeaa"

Race Across the World Suomi
Meeri Koutaniemi ja Meiju Niskala
Meiju ja Meeri luottivat paikallisten apuun.

Vaikeimmaksi osuudeksi osoittautui tietämättömyys siitä, onko parivaljakko ensimmäinen vai viimeinen etapilta etapille kulkiessa. Matkan aikana saattoi herätä epäilys siitä, ovatko he tehneet oikean valinnan reitistä tai onko päätöksen tekoon käytetty tarpeeksi aikaa ja vaivaa. Kilpailijoiden on itse luovittava tiensä ilman valmiiksi määriteltyjä juna- tai laivamatkoja.

Ikimuistoisin hetki oli, kun he viettivät illan Meerin ystävän luona Espanjassa. Ystävä vei heidät paikalliseen flamenco-karaokebaariin. Sieltä he jatkoivat matkaansa kaupungin yöhön kävellen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Se oli maaginen ja ihanan intensiivinen hetki sekä sukellus kaupunkiin, jossa olin aina halunnut käydä, Meeri kiteyttää.

– Toinen hetki oli, kun pääsin kokeilemaan jotain, mitä olen aina halunnut, kun Meeri neuvotteli asiasta, Meiju kertoo sen enempää paljastamatta.

Race Across the World lauantaisin MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa.

Seuraa meitä somessa