fbq
Marlon Brando

Illan tv-leffa: Marlon Brando oli sietämätön Kummisetä-elokuvan kuvauksissa – retuutti vastanäyttelijää

Kummisetä-rooli pelasti näyttelijä Marlon Brandon uinahtaneen uran.

Perjantaina 22.3. MTV3:lla esitetään gangsterielokuvien klassikko Kummisetä.  Corleonen mafiaperheen elämää kuvaavan trilogian ensimmäinen osa on vuodelta 1972, ja sen pääosassa nähdään legendaarinen Marlon Brando. Kummisedän kuvausten aikaan näyttelijä oli 48-vuotias.

1950-luvun menestyksekkäiden vuosien jälkeen Marlonin ura koki notkahduksen. Rooli Mario Puzon samannimiseen romaanin perustuvassa Kummisedässä nosti hänet takaisin Hollywoodin A-luokkaan.

Mafiapomo Vito Corleonena Marlon nappasi uransa toisen Oscar-palkinnon parhaasta miespääosasta. 

Voitto aiheutti närää Marlonin ja vastanäyttelijänsä Al Pacinon välillä. Pacino kimpaantui ja boikotoi palkintogaalaa saatuaan ”vain” parhaan miessivuosaehdokkuuden, koska Michael Corleone oli elokuvassa näkyvämmässä roolissa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Anna Erikssonilta uusi hämmentävä elokuva – tällainen se on

Al Pacino jäi ilman Oscar-palkintoa Kummisetä-elokuvien osalta. Pystiä hän joutui odottamaan vuoteen 1993, jolloin hänet palkittiin parhaasta miespääosasta elokuvassa Naisen tuoksu.

Nenäliinoja poskiin ja kenkälakkaa päähän

Mafioson rooli oli vähällä mennä Marlonilta ohi, sillä tuotantoyhtiö Paramount Pictures vastusti ankarasti hankalana tunnetun näyttelijän palkkaamista. Marlonin leffojen heikot lippumyyntitulot 1960-luvun lopulla eivät myöskään vakuuttaneet yhtiötä.

Marlon himoitsi osaa, joten hänen oli alistuttava koekuvauksiin, näyttelemään ilman etukäteispalkkiota sekä lupaamaan yhtiölle rahallisen korvauksen, mikäli hän toimillaan hidastaisi tuotantoa. 

Japanilaistähti alasti burgerimiesten hotellihuoneessa – esittää temppuja intiimialueillaan

Koe-esiintymisessä Marlon teki kaikkensa: hiuksiaan tummentaakseen hän levitti niille kenkälakkaa, tunki nenäliinaa poskiinsa ja mumisi heikolla äänellä, jotta kuulostaisi luodista vammautuneelta vanhukselta.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Poikkeuksellinen näyttelemisen tekniikka

Kuten elokuvissaan yleensäkin Marlon ei myöskään Kummisedän kuvauksissa vaivautunut opettelemaan pitkiä vuorosanojaan. Tästä syystä hän usein turvautui muistilappuihin, joita oli piilotettu muun muassa lavasteisiin.

Kummisedän hääkohtauksessa Marlon turhautui näyttelijä-laulaja Al Martinoon. – Näyttele kuin mies, hän huusi ja retuutti kollegaansa.

Kyse ei aina ollut näyttelijän laiskuudesta, vaan tietoisesti työtavasta. Marlonin näyttelemisen tekniikkaa on Hollywoodissa kuvailtu uraauurtavaksi. Hän perusti roolityönsä metodinäyttelemiselle, joka korostaa näyttelijän emotionaalista ja psykologista yhteyttä hahmoon. Marlon ei uskonut pelkkään vuorosanojen lausumiseen, vaan pyrki tuomaan hahmoon omia tunteitaan ja kokemuksiaan.

Marlonilla oli tapana uppoutua syvälle hahmojensa maailmaan, ymmärtää heidän motiivejaan ja taustojaan. Sanotaan, että hänen jättämänsä perintö inspiroi yhä nuorempaa näyttelijäsukupolvea.

Love Is Blind huipentui veret seisauttavaan jälleennäkemisjaksoon - näin kohupareille kävi kuvausten päätyttyä

Marlon kieltäytyi Oscar-palkinnosta

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Vito Corleonen roolityöstä Marlon ansaitsi parhaan miespääosa-Oscarin. Ensimmäisen palkintonsa hän oli voittanut vuoden 1954 elokuvasta Alaston satama.

Marlon Brando teki vuoden 1972 Oscar-gaalasta historiallisen. Hän kieltäytyi vastaanottamasta palkintoa ja lähetti juhlapaikalle alkuperäiskansan edustajan, aktivisti ja näyttelijä Sacheen Littlefeatherin. Tämä luki suorassa tv-lähetyksessä gaalavieraille ja 85 miljoonalle televisiokatsojalle Marlonin lausunnon, jossa näyttelijä vastusti Hollywoodin elokuvateollisuuden tapaa kuvata Amerikan alkuperäiskansoja. Kahdeksansivuisesta lausunnosta tosin kuultiin vain 60 sekunnin pätkä.

Sacheen Littlefeather kertoi saaneensa tappouhkauksia Oscar-esiintymisensä jälkeen. Hän kuoli syöpään kaksi vuotta sitten.

– Elokuvayhteisö on yhtä lailla vastuussa intiaanien halventamisesta ja pilkkaamisestaan. Heidät kuvataan villeinä, vihamielisinä ja pahoina, Marlon kirjoitti.

Marlon toimi vuosikymmeniä kansalaisoikeusaktivistina, ja Amerikan intiaaniliikettä hän tuki 30 vuotta.

Kummisetä nähdään MTV3:lla perjantaina 22.3. klo 22.35.

Al Pacinon outo käytös hämmensi Oscar-gaalassa: "Yksi kaikkien aikojen huonoimmista julkistuksista"

Seuraa meitä somessa