fbq

Virpi Suutari uskoo, että hänen elokuvansa luonnonsuojelijoista herättää keskustelua: "Ihmiset voivat kiihtyä nollasta sataan aika nopeasti"

Ohjaaja toivoo, että katsojat ymmärtäisivät, ettei hänen elokuvansa ole moralisoiva.

Palkitun dokumenttiohjaaja Virpi Suutarin uusin elokuva on Havumetsän lapset, joka saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 28. maaliskuuta. Dokumenttielokuvassa seurataan nuoria ympäristöaktivisteja niin metsässä kuin paikan päällä eri mielenosoituksissa.

Arkkitehti Alvar Aallosta kertovan, kahdella Jussilla (paras musiikki ja leikkaus) palkitun Aalto-elokuvan (2020) jälkeen Virpi alkoi miettiä aihetta seuraavalle projektilleen.

− Pari vuotta sitten tätä pohdiskelin ja tartuin samaan aikaan Juha Kauppisen kirjaan Heräämisiä: kuinka minusta tuli luonnonsuojelija, jossa hän käsittelee suomalaisen luonnonsuojeluliikkeen historiaa. Se oli minulle ensinnäkin silmiä avaava kokemus siitä, miten paljon tätä maata olisikaan tuhottu ilman näitä ihmisiä, Virpi kertoo inspiraatiostaan Havumetsän lapsille.

− Tuli myös jonkinlainen häpeä siitä, ettei osannut arvostaa sitä työtä, koska luonnonsuojelijat ovat tehneet sitä meidän kaikkien puolesta aikaansa ja vaivaansa säästämättä. 

Elokuva-arvostelu: Kyllä isä osaa on sympaattinen, mutta tarina ei kanna

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Virpi Suutari alkoi seuraamaan nuoria luonnonsuojelijoita alkuvuodesta 2022. Kuvassa Minka Virtanen.

Dokumentaristin hyvä vaisto

Samaan aikaan kirjan lukemisen kanssa Virpin äiti, jolta hän peri siskonsa kanssa metsää Kainuusta, menehtyi. Tämän kautta Virpi alkoi pohtia enemmän metsän käyttöä ja miten siitä oli puhuttu. Metsänhoitoyhdistykset soittelivat Virpille muun muassa metsän harventamisesta. 

Asiat alkoivat mietityttämään Virpiä, ja hän alkoi ajattella nuorten sukupolven näkökulmaa aiheesta.

− Otin yhteyttä Elokapinan, Luontoliiton ja Greenpeacen nuoriin aktivisteihin. Sitten he kertoivat, että juuri nyt on syntymässä uusi metsäliike. Se oli alkanut kehkeytyä niillä näppäimillä pari kolme kuukautta aiemmin, ja siitä se on vain kasvanut sen jälkeen, kun tuo elokuva on valmistunut, Virpi sanoo.

− Tajusin, että tässä on toiminut tällainen dokumentaristin hyvä vaisto.

Elokuvallisesti kiinnostavat päähenkilöt

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Ensimmäiset kuvaukset nuorten ympäristöaktivistien kanssa sovittiin Luontoliiton kartoitusleirille, jossa he opettelivat kartoittamaan erilaisia kääpiä ja sammalia. Kuvauksista nousi esille erityisesti Ida Korhonen, 23-vuotias aktivisti.

Ympäristöaktivismin lisäksi 23-vuotias Ida Korhonen opiskelee metsätieteitä.

− Elokuvaohjaajana Idassa oli kiinnostavaa se, että hän oli toisaalta hyvin leikkisä, luontoa syvästi rakastava lapsekas hahmo. Sitten seuraavassa hetkessä hän on juonikas strategisti, valmis levittämään kartat ja suuntamaan omat joukkonsa, Virpi perustelee valintaansa.

Virpin mukaan Ida ei ole vain yksioikoinen ihminen, joka ajaa omaa asiaansa, vaan hänessä on monia elokuvallisesti kiinnostavia puolia. Toisista aktivisteista huomion herätti 29-vuotias Minka Virtanen.

Minka Virtanen on 29-vuotias aktivisti, joka toimii isoimmissa järjestöissä, sekä useissa eri ruohonjuuritason liikkeissä.

− Hän on enemmän unelmoiva ja etsivä hahmo siinä elokuvassa. Tosi valovoimainen, ja hänellä on uskomaton kyky rytmittää omaa tekemistä kameran edessä. Aivan luonnonlahjakkuus elokuvaesiintyjänä, vaikka onkin omana itsenään.

Jos Virpi tekisi fiktioelokuvan, Minkalle olisi paikka avoinna.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

− Näen hänessä vanhan ajan filmitähtikarismaa.

Virpi uskoo, että Havumetsän lapset tulee herättämään paljon keskustelua.

Omistajilla ei ollut aikaa nallekarhumaiselle Nala-koiralle – karvakuonolta hellyttävä reaktio

− Olen huomannut, että tämä on yllättävän tulenarka aihe. Ihmiset voivat kiihtyä nollasta sataan aika nopeasti, mutta kun he vain ymmärtäisivät sen, ettei tämä elokuva ole moralisoiva. Havumetsän lapset on eräänlainen moraalielokuva vailla moralismia, hän sanoo.

Havumetsän lapset elokuvateattereissa 28.3. alkaen.

Seuraa meitä somessa