fbq
THE GENTLEMEN

Näkökulma: Netflixin The Gentleman nousi rikossarjojen aateliin – muistatko nämä muut rikoshelmet?

Hedelmälliset roolihahmot kantavat television rikosklassikoita Sopranosista Breaking Badiin.

Maaliskuussa Netflixiin tulleen The Gentlemen -rikossarjan on kehittänyt ohjaaja-käsikirjoittaja Guy Ritchie (Puuta, heinää ja muutama vesiperä, Sherlock Holmes -elokuvat). Sarjan pohjana on puolestaan Ritchien oma vuoden 2019 samanniminen elokuva. Kyseessä ei ole vain puolivillainen jatkojalostus vanhasta aiheesta, ja omissa kirjoissani The Gentlemen nousi kaikkien aikojen rikossarjojen joukkoon.

Theo Jamesin ja Kaya Scodelarion tähdittämä sarja jakaa originaalielokuvan lähtökohdan. Rikollinen kannabisbisnes on ulottanut lonkeronsa Ison-Britannian aatelispiireihin. Siniveristen isot tilukset ovat otollisia hyvin huumepensaiden kasvatteluun. Juuri perintönä herttua arvon ja isänsä hämäräbisnekset saanut Eddie Horniman yrittää pyristellä eroon yhteistyöstä Susie Glassin kannabisliigan kanssa.

Jo Matthew McConaugheyn tähdittämä elokuvaversio oli mainio, mutta sarjaformaatti antaa lisätilaa herkutella värikkäillä tyypeillä ja erilaisilla kehityskuluilla. Onneksi hahmogalleria ja tarinakudelma ovat täysin uusia, vaikka temaattisia yhtymäkohtia löytyykin. Pidempi kesto tarjoaa mahdollisuudet luoda elävämmän tuntuisia hahmoja, ja Netflix-sarja todellakin hyödyntää mahdollisuuden.

The Gentlemen
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Hedelmällisissä hahmoissa on muidenkin erinomaisten rikossarjojen salaisuus. Tämä voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta on silti vaikea käytännössä toteuttaa. Olemmehan nähneet lukemattomia kriminaalitarinoita, joissa kyllä tapahtuu kaikkea kiinnostavaa ja shokeeraavaakin laittomuutta, mutta hahmot jäävät ontoiksi.

Rikosgenre antaa myös mahdollisuuden samaistua henkilöön, jolla saattaa olla vaikka mitä epämiellyttäviä ja jopa psykopaattisia piirteitä, mutta silti hän kaikessa tässä pahuudessaan jollain tavalla ymmärrettävä ja lähellä jokaista meistä.

Parhaat rikossarjat hyväksikäyttävät tätä mahdollisuutta. Kaiken päätettyä katsoja saattaa kauhistuakin: olenko minä sympatisoinut näin karmeaa tyyppiä?

Sopranos

Sopranos ei toiminut vain Tony Sopranon varassa. Lähes kaikki esitellyt hahmot terapeutti Melfistä isä Intintolaan antoivat tarttumapintaa ja mahdollisuuden peilata itseään ja arvojaan.

Breaking Badin Walter Whiten tilanne oli ymmärrettävä: alipalkattu kemianopettaja sairastuu syöpään ja yrittää keksiä keinon perheen tulevaisuuden turvaamiseen. Kun hän keksii käyttää osaamistaan huumeiden valmistukseen, niin katsoja saattaa ajatella, että noin minäkin voisin tehdä. Tarinaa laajetaneen Better Call Saulin keskushenkilö, juristi Saul Goodman on hänkin hyväksynnän kaipuussaan tunteita liikuttava roolihenkilö.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Breaking Bad esitteli myös Saul Goodmanin hahmon.

Hollantilais-belgialaisen Undercover-sarjan keskushenkilö, peitetehtäviä suorittava poliisi Bob Lemmens (Tom Waes), oli hänkin rakastettava, mutta lopulta rikollispomo Ferry Bouwman (Frank Lammers) oli niin kiinnostava, että hän on saanut sekä oman elokuvansa että sarjansa Netflixiin.

Undercover

Näistä mainituista muodostuu allekirjoittaneen top 5 rikossarjojen osalta. Mukana ei ole esimerkiksi ylistetty Langalla eli The Wire, mutta sitä voivat sitten hehkuttaa muut kirjoittajat.

The Gentlemen katsottavissa Netflixissä.

Seuraa meitä somessa