fbq
Andrew Scott as Tom Ripley in RIPLEY. Photo Credit: Philippe Antonello/NETFLIX.

Ontto, hypnotisoiva, syvästi kieroutunut, lumoava – tällainen on odotettu uutuussarja Ripley

Netflixin uusi mustavalkoinen sarja Ripley, joka perustuu Patricia Highsmithin romaanisarjaan, on saanut sekä ylistäviä että kriittisiä arvioita. Sarjan pääosassa nähdään Andrew Scott.

Netflix-suoratoistopalveluun julkaistiin torstaina 4.4. uutuussarja nimeltä Ripley. Herra Ripleyn tarina ei sinänsä ole uusi, sillä Patricia Highsmithin romaanisarjan pohjalta on tehty filmatisointeja ennenkin. 

Viimeisimpänä vuoden 1999 Lahjakas herra Ripley -elokuva, jonka pääosia tähdittivät Matt Damon ja Jude Law. Uudessa sarjaversiossa on kuitenkin heti alkuun yksi silmiinpistävä ero edeltäjäänsä, koko teos on näet kuvattu mustavalkoisena.

Netflixin Ripley-sarjan nimikkoroolissa, huijaririkollisena, nähdään Andrew Scott (Fleabag, All of us Strangers). Sarjan on käsikirjoittanut ja ohjannut Steven Zallian, jonka kädenjälkeä ovat muun muassa Schindlerin lista -elokuva ja The Night of -sarja.

Tom Ripley on pikkuhuijari, joka yrittää selviytyä 1960-luvun New Yorkissa. Hän saa kutsun tavata laivanvarustajan Herbert Greenleafin (Kenneth Lodergan), jonka poika asuu Italiassa rahaston turvin. Herbert haluaa poikansa takaisin kotiin, ja palkkaa Tomin noutamaan leikkisän, maalaavan tuhlaajapoikansa Dickie Greenleafin (Johnny Flynn). Romaanille uskollisesti Ripley viehättyy Dickien elämäntyylistä ja alkaa tapailla tämän maneereja ja olemusta. Tuo tie vie Ripleyn useiden rikosten ja murhien tielle.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kansainväliset mediat ovat kirjoittaneet useita arviota uutuussarjasta hyvin vaihtelevilla mielipiteillä. Variety-lehti kirjoittaa arviossaan sarjan olevan kieroutunut ja syvästi häiritsevä sekä edeltäjäänsä synkempi ja jäykempi – mikä tekee sarjasta raskaan katsottavan sen sijaan, että se olisi houkuttelevaa ajanvietettä. Andrew’n versiota Ripleystä lehti kuvailee kertakaikkisen tylsäksi. Näistä huolimatta lehden mukaan sarja on upea elokuvallinen esitys, jossa on paljon kuollutta tilaa, kun Tom viettää aikaa yksin siistiessään verisiä sotkuja, väärentäessään asiakirjoja ja punoessaan juoniaan.

Lahjakas herra Ripley palaa tv-sarjana – katso traileri

Andrew Scott herra Ripleyn roolissa.

The Guardian -lehti puolestaan kuvailee päänäyttelijää ehdottoman lumoavana. Arvion mukaan, Andre’n Ripley on kaikkea ja ei mitään, hän on lumoava kummassakin tapauksessa. Lehti ylistää sarjan tapaa kartata jokainen Ripleyn liike huolellisesti, ja kuinka jokainen kaunis hetki päätyy lopulta myrkytetyksi.

Time-lehden mukaan sarja tekee päänäyttelijä Andrew’sta kiistattoman herra Ripleyn. Arvion mukaan päähenkilön ympärillä olevat ihmiset on valittu tarkkaan, älykkäästi ja osuvasti. Johnny vangitsee Dickien huolettomuuden upeasti, mutta Dakota Fanningin Marge, joka on Dickien tyttöystävä, hakee paikkaansa. Lehden mukaan katsoja jää pohtimaan oliko Tom rakastunut Dickieen, halusiko hän vain olla Dickie, vai kenties molempia. Lehti kuvailee sarjaa kuitenkin hieman ontoksi, hitaasti eteneväksi mutta upeaksi teokseksi.

Sharon Stone paljastaa seksiin painostaneen Hollywood-tuottajan nimen – vastanäyttelijältä tyly kommentti

Dakota Fanning (Marge Sherwood), Johnny Flynn (Dickie Greenleaf) ja Andrew Scott (Tom Ripley) uutuussarjassa.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

CNN niin ikään hehkuttaa pääosan näyttelijää. Lehden mukaan Ripley rakentaa hitaasti hypnotisoivan sarjan Andrew’n ympärille. Myös tämän arvostelun mukaan sarja etenee liian hitaasti, mutta katsojan kärsivällisyys palkitaan.

IndieWiren mukaan tuttu tarina saa oman erityisen muotonsa sarjassa. Andrew’n esittämänä Ripley on vanhempi, mutta ei viisaampi, ilkeämpi, mutta ei järkevämpi sekä puhtaasti ahneempi. Lehden mukaan ohjaaja-käsikirjoittajan tarkka kerronta korostaa yksityiskohtien merkitystä ja pitkät lähikuvat rakentavat jännitystä mahdollisten huomaamattomuuksien ympärille, joiden myötä Ripley voitaisiin saada kiinni. Kissa ja hiiri -peli etenee vakuuttavasti, ja jokainen hahmo on kirjoitettu totuudenmukaisella tavalla.

Lahjakas herra Ripley
Gwyneth Paltrow (Marge Sherwood), Jude Law (Dickie Greenleaf) ja Matt Damon (Tom Ripley) vuoden 1999 elokuvassa.

Ripley Netflix-suoratoistopalvelussa.

Seuraa meitä somessa