fbq

Suomalaisnäyttelijä avautuu kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä – lopetti uransa miesten käytöksen vuoksi

Ylen Pohjoismaiset kulttuuriskandaalit -jaksossa 4.4. asiantuntijat ja kulttuurialan naiset kertovat Me too-liikkeestä ja kokemuksistaan.

Pohjoismaiset kulttuuriskandaalit -dokumenttisarjan päätösjaksossa 4.4. käsitellään Me too-liikettä, joka iski rajusti myös Pohjoismaihin. Suomenruotsalainen näyttelijä Ksenia Timoshenko kertoo jakson aikana tarinansa.

– Puhuin työkavereiden ja ystävien kanssa siitä, että… Tämä on minusta kuvaavaa, että minä aloin jo toivoa, että minuun käytäisiin käsiksi, jotta joku uskoisi minua. Siis mitä? Ksenia kertoo.

Vuonna 2017 Ksenia valmistui musikaalinäyttelijäksi. Töitä riitti muun muassa Kööpenhaminassa, Tukholmassa, Helsingissä ja Vaasassa. Kolme vuotta valmistumisen jälkeen näyttelijä päätyi radikaaliin ratkaisuun. Hän päätti lopettaa töiden etsimisen.

– En jaksa vältellä miehiä, jotka eivät osaa käyttäytyä, Ksenia perustelee valintaansa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Ksenia väsää keskustellessaan kylttiä, jossa lukee: ”Kaikki paitsi kyllä tarkoittaa ei.” Hän kertoo, että näyttämöllä on turvallinen tunne esittää roolihahmoa. Näyttämöllä tuntuu, että kaikki on hallinnassa, eikä siellä olla koskaan yksin. 

Eräässä työpaikassa mieskollega ei kuitenkaan osannut käyttäytyä. Ksenia pyrki välttelemään ja torjumaan miehen parhaansa mukaan. Mies kuitenkin jatkoi niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Iltaisin ja öisin tuli puheluita ja viestejä.

– Mies oli nelikymppinen konkari, jolla oli paljon projekteja tulossa. Siinä oli outo valta-asetelmakin, josta oli vaikea irrottautua, Ksenia pohtii.

Pohjoismaiset kulttuuriskandaalit
Ksenia Timoshenko

Teatterissa nopeiden asuvaihdosten myötä näyttelijät ovat usein alusvaatteisillaan tai jopa alasti. Ksenian mukaan tämä on täysin normaalia ja ok, koska keho on työkalu, mutta jos joku tulee ja seksualisoi tilannetta, keho on yhtäkkiä piilotettava.

Ksenia puhui kollegastaan ohjaajalle, joka aikoi ottaa asian miehen kanssa puheeksi ja pyytää tätä lopettamaan. Hän myös sanoi nuorelle näyttelijälle, että tämä voi keskustella asiasta johtajan kanssa, mutta siitä voi tulla hässäkkää.

– ”Päätä itse, jaksatko sitä hässäkkää”. Päätin puhua miehelle itse, Ksenia kertoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Nuori keltanokka istuttaa alas 40-vuotiaan perheenisän ja selittää, että tämä ei voi soitella keskellä yötä, eikä kirjoittaa, että "suudellaan, näen silmistäsi, että haluat sitä," Ksenia muistelee.

Mies pyysi anteeksi ja lopetti. Pian selvisi, että mies oli aloittanut samanlaisen toiminnan toista nuorta näyttelijää kohtaan.

Me too on aikansa lapsi, kertoo tutkija Anja Sletteland. Hänen mukaansa vuosi 2017 oli täynnä isoja ristiriitoja vallan ja sukupuolen välillä, jotka alkoivat Donald Trumpin presidenttikaudella. YK varoitti naisten oikeuksien taantumisesta.

– Samana vuonna joukko suomalaisia elokuva-alan naisia kokoontui suojassa julkisilta katseilta, kertoo elokuvaohjaaja Mari Mantela.

– Matka oli jännitteinen ja kokoontuminen hyvin pelonsekainen, hän kertoo.

Metoo-liike iski erityisen kovalla voimalla Ruotsiin.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Käsikirjoittaja Eva-Maria Koskinen kertoo, että hänen silmänsä avautuivat asian vakavuudelle tuolla matkalla.

– Kuulin jopa raiskauksista, kun kuuntelin puolituttuja, joiden kokemuksista minulla ei ollut aavistustakaan. Olin tosi järkyttynyt, Eva-Maria sanoo.

Joukko naisia pohti, miten Me too-liikkeen kanssa tulisi edetä Suomessa. Pitäisikö nimiä mainita, kertoa medialle vai mikä olisi oikea tapa lähestyä asiaa?

Elokuva-alan naiset ilmaisivat oman kantansa ja keräsivät lopulta noin 1300 allekirjoitusta vetoomukseensa seksuaalisen häirinnän nollatoleranssille. Pari viikkoa myöhemmin naisia nousi näyttämölle Helsingisissä, Tukholmassa, Oslossa ja Reykjavikissa. He lukivat ääneen nimettömiä kertomuksia seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta.

Pohjoismaiset kulttuuriskandaalit torstaisin Tv1-kanavalla ja Yle Areenassa.

Seuraa meitä somessa