fbq

Jeesuksen kärsimys, vedenalainen paisumus ja väärä Messias – tiesitkö näistä Raamattu-aiheisista elokuvista?

Pääsiäisen kunniaksi Katso esittelee kuusi Raamattu-aiheista elokuvaa.

Ohjaajalegenda Martin Scorsese ilmoitti alkuvuodesta 2024, että hän tekee seuraavan elokuvansa Jeesuksesta. Scorsesen mukaan elokuva sijoittuu nykyaikaan ja käsittelee Jeesuksen opetuksia tavalla, joka ei saarnaa vaan käsittelee periaatteita.

– Yritän löytää uuden keinon tehdä niistä (Jeesuksen opetuksista) helposti lähestyttävämpiä ja häivyttää negatiivista mielikuvaa, joka on yhdistetty järjestäytyneeseen uskontoon, Scorsese perusteli Los Angeles Timesille.

Mira Luoti asuu askeettisesti - Maria Veitolalta kriittinen kommentti

Koska pääsiäinen on Raamatun kannalta merkittävää aikaa (Jeesuksen ristiinnaulitseminen ja ylösnouseminen), Katso esittelee kuusi tunnettua Raamattu-aiheista elokuvaa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kymmenen käskyä (The Ten Commandments, 1956)

Cecil B. Demillen ohjaama elokuva perustuu Raamatun kertomukseen kymmenestä käskystä ja Mooseksesta (Charlton Heston), adoptoidusta Egyptin prinssistä, joka oppii todelliset heprealaiset juurensa sekä roolinsa kansansa vapauttajana. Kymmenen käskyä on osittain uudelleenohjaus Demillinen aiemmasta samannimisestä mykkäelokuvasta vuodelta 1923. Osa niin näyttelijöistä kuin muusta vuoden 1956 tiimistä työskenteli alkuperäisessä versiossa.

Vuonna 2004 New York Timesin kriitikot valitsivat Kymmenen käskyä yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.

Kymmenen käskyä jäi Demillen viimeiseksi ohjaustyöksi. Hän sai kuvausten aikana sydänkohtauksen, mutta palasi muutaman päivän sairausloman jälkeen kuvaamaan elokuvan loppuun vastoin lääkärin määräyksiä. Kymmenen käskyä voitti Oscarin parhaista erikoistehosteista.

Ben-Hur (1959)

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Ben-Hur on vuonna 1959 ensi-iltansa saanut elokuva, jonka ohjasi William Wyler. Pääosissa ovat Charlton Heston Judah Ben-Hurina ja Stephen Boyd Messalana. Kyseessä on tunnetuin elokuvaversio Lew Wallacen samannimisestä romaanista vuodelta 1880.

Elokuva kertoo Judah Ben-Hurista, ensimmäisellä vuosisadalla eläneestä juutalaisesta ylimyksestä, jonka kuningaskunnan, Juudean, käskynhaltijaksi nimetään hänen roomalainen lapsuudenystävänsä Messala. Heidän poliittiset näkemyksensä eroavat kuitenkin toisistaan, eivätkä he tule enää keskenään toimeen kuten ennen.

Elokuva-arvio: Dokumenttielokuva luonnonsuojelijoista osoittaa, miksi Suomi on edelleen maailman onnellisin maa

Charlton Heston voitti roolistaan Ben-Hurina parhaan miespääosan Oscarin.

Väärinkäsityksen seurauksena Ben-Hurin koko perhe, äiti ja sisar tuomitaan vankeuteen, ja Ben-Hur itse kaleeriorjaksi. Lopulta Ben-Hur pääsee vapaaksi ja osallistuu kilpa-ajoihin. Kuuluisassa kilpa-ajokohtauksessa Ben-Hur voittaa, ja Messala kuolee saamiinsa vammoihin. Kuolinvuoteellaan Messala paljastaa, että Ben-Hurin perhe on yhä elossa. 

Ben-Hur löytää äitinsä ja siskonsa sairastavien laaksosta. He eivät kuitenkaan halua tavata, sillä pelkäävät tartuttavansa hänet. Ben-Hur ymmärtää tilaisuutensa tulleen, kun kuulee rakastetultaan Jeesus-nimisestä miehestä, joka aiotaan ristiinnaulita pääsiäisenä.

Ben-Hurin perhe seuraa toimitusta kauhun vallassa, mutta kun he uskovat ehdottomasti, että Jeesus kuoli sovitukseksi. Loppukohtauksessa Judah Ben-Hur uskoo armoon, eikä enää kostoon. Ben-Hur palkittiin 11 Oscarilla, mikä tekee siitä yhdessä Titanicin (1997) ja Kuninkaan paluun (2002) ohella eniten Oscar-palkintoja saaneen elokuvan. Kymmenen käskyä on vuokrattavissa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kristuksen viimeinen kiusaus (The Last Temptation of Christ, 1988)

Nikos Kazantzakisin samannimiseen romaaniin perustuva elokuva esittää Jeesuksen (Willem Dafoe) inhimillisenä olentona, joka tavallisen ihmisen tavoin joutuu kohtaamaan kiusaukset, kuten pelon, masennuksen, epäilyn ja himon. Esimerkiksi kohtaukset, joissa Jeesus tunsi houkutusta ”lihan himoon”, herätti joidenkin kristittyjen keskuudessa voimakkaita vastalauseita.

Elokuva-arvostelu: Kyllä isä osaa on sympaattinen, mutta tarina ei kanna

Willem Dafoe (Jeesus) on saanut urallaan neljä Oscar-ehdokkuutta.

Elokuvan vastustus oli kristittyjen ääriliikkeiden keskuudessa niin hurjaa, että se aiheutti terrori-iskuja elokuvaa esittäneitä teattereita kohtaan. Tuhoisin terrori-isku tehtiin pariisilaisessa Saint Michel -elokuvateatterissa 22. lokakuuta 1988. Katolisen fundamentalistiryhmän jäsenet sytyttivät teatterin palamaan palopommilla kesken esityksen. Teatterissa olleista ihmisistä 13 loukkaantui, joista yksi hengenvaarallisesti.

Vaikka Pariisin arkkipiispa kardinaali Jean-Marie Lustiger vastusti Kristuksen viimeisen kiusauksen esittämistä sitä näkemättä, hän kehotti ääriliikkeitä pidättäytymään väkivallasta. Elokuva huomioitiin parhaan ohjaajan Oscar-ehdokkuudella (Martin Scorsese). Elokuvan voi löytää vuokraamojen valikoimista.

The Passion of the Christ (2004)

Jeesuksen (James Caviezel) viimeisistä kahdestatoista tunnista kertova The Passion of the Christ (2004) on yksi kohutuimmista uskonnollisista elokuvista. Poikkeuksellisen Mel Gibsonin ohjaamasta eepoksesta teki sen K18-ikäraja sadistisen väkivallan vuoksi. Elokuvassa esimerkiksi näytetään, kuinka Jeesus ruoskitaan verille ja ristiinnaulitaan orjantappurakruunu päässään.

Siinä missä Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa elokuva sallittiin 15 vuotta täyttäneille, Suomessa elokuvalle annettiin K18-ikäraja Valtion elokuvatarkastamon toimesta, josta The Passion of the Christin maahantuoja valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen huhtikuussa 2004.

Elokuva-arvostelu: Aikuiset eivät varasta huomiota lapsilta riemukkaassa Prinsessa Pikkiriikissä

The Passion of The Christ on edelleen tuotteliain (3,7 miljardia dollaria) elokuva, joka on kielletty alle 18-vuotiailta.

Muualla Euroopassa ikäraja oli Ranskan 12 vuoden ja Britannian 18 vuoden välillä. Maahantuoja valitti aiemmin aiheesta Valtion elokuvalautakuntaan, joka päätti säilyttää annetun ikärajan. The Passion of the Christ keräsi kolme Oscar-ehdokkuutta ja tuotti lähes 612 miljoonan dollarin lipputulot.

Ohjaaja Mel Gibson väläytti heinäkuussa 2023, että elokuva on saamassa jatko-osan työnimellä The Passion of the Christ: Resurrection. Ensimmäinen osa on vuokrattavissa.

Noah (2014)

Noah on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut elokuva, joka perustuu kertomukseen Nooan arkista ja eläinten pelastamisesta vedenpaisumukselta. Nimiosassa Nooana nähdään Russell Crowe, hänen vaimonaan Naamehina Jennifer Connelly ja Nooan isoisänä, Metusalahina Anthony Hopkins.

Oscar-ehdokas (paras ohjaus, Black Swan) Darren Aronofskyn ohjaama elokuva tuotti maailmalla yli 362 miljoonan dollarin lipputulot. Noah on katsottavissa Netflixissä sekä Disney+-palvelussa.

Brianin elämä (Life of Brian, 1979)

Brittiläisen komediaryhmä Monty Pythonin toinen elokuva kertoo Brian Cohenista (Graham Chapman), joka syntyi samaan aikaan kuin Jeesus, ja jota erehdytään pitämään aitona messiaana. Satiirin kohteena ei ole Jeesus eikä hänen opetuksensa, vaan poliittiset militantit, herkkäuskoiset ihmisjoukot ja tyrannit.

Katso katsoi ennakkoon: Downton Abbey -stara jää hirviöhulinassa jalkoihin

Brianin elämä muistetaan erityisesti elokuvan lopussa esitetystä kappaleesta Always Look on the Bright Side of Life.

Elokuvan kuvaukset olivat alkamassa Tunisiassa, kun elokuvayhtiö EMI:n johtaja Bernard Delfont veti rahoituksen projektista. Beatlesin George Harrison, joka oli Eric Idlen ystävä ja Pythonien fani, otti lainan rahoittaakseen elokuvan.

Uskontoa satirisoivan huumorinsa vuoksi elokuva joutui monissa maissa paheksunnan ja sensuurin kouriin. Esimerkiksi Suomessa Brianin elämä esitettiin leikattuna versiona. Nyt elokuvan voi katsoa kuitenkin kokonaan Netflixistä.

Seuraa meitä somessa