fbq
Nepsyt

Sanna on viiden nepsy-lapsen yksinhuoltajaäiti – käy päivittäin jaksamisen äärirajoilla

Ylen dokumentaarisessa sarjassa seurataan suomalaisia perheitä, jotka kamppailevat neuropsykiatristen haasteiden kanssa.

Nepsyt on dokumentaarinen sarja viidestä suomalaisesta perheestä, joissa kamppaillaan neuropsykiatristen haasteiden kanssa.

Sarjassa tavataan Sanna. Hän on viiden 6–19-vuotiaan nepsy-tytön yksinhuoltajaäiti. Tytöillä on erilaisia diagnooseja, kuten adhd, tourette ja asperger.

Sanna pyörittää arkea lastensa Alisan, Adelen, Amildan, Aliinan ja Ainon kanssa rauhallisesti, vaikka ympärillä räiskyisi. Sarjan toisessa jaksossa perhe on hevostalleilla, jossa Adele raivostuu äidilleen. Myös hevonen saa osansa, kun Adele sanoo sitä tyhmäksi.

– Äiti, älä puhu! Turpa kiinni, Adele huudahtaa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Sanna kertoo, että Adelella alkoi jo pienenä tulla tic-oireita ja spontaania käytöstä, jopa holtitonta. Adelella on adhd:n lisäksi asperger ja tourette.

Sanna kertoo, että alkuun oli vaikea saada lapsille oikeita diagnooseja. Heille oli listattuna niin käytöshäiriöt kuin tunne-elämän vaikeudetkin. Sanna koki, että perhe jäi yksin.

– Ihan jatkuvasti arvioitiin mun tapaa olla lasten kanssa. Koin ihan sukulaisiltakin sellaista, että ei voitu lasten kanssa mennä kylään mihinkään. Meidät ajettiin vähän poiskin: ”Sun lapset pitää niin kovaa meteliä, ettei muut pysty keskustelemaan,” Sanna muistelee.

Sannalle omaa aikaa löytyy auton ratista. Sanna kertoo päivittäin menevänsä äärirajoillaan, ja joka ilta hän on niin uupunut, että odottaa vain pääsevänsä nukkumaan.

– Autossa olo on mulle semmoista loma-aikaa. Mulla on omat ajatukset ja kädet käytössä itteeni, että saan vaan olla tässä ja nyt, Sanna kertoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Toisaalta nämä pitkät suorat ovat sellaisia, että helposti tulee uni. Mä välillä torkunkin tässä ratissa, hän lisää.

Nepsyt Yle Areenassa ja tiistaisin TV1-kanavalla.

Seuraa meitä somessa