fbq
Nepsyt
Ada

Henna-äiti toimii teinityttärensä omaishoitajana: "Mikään työ ei ole ollut näin raskasta"

Nepsyt on dokumentaarinen sarja, jossa nuoret ja lapset kertovat elämästään neuropsykiatristen haasteiden kanssa. Sarja tarjoaa näkökulman nepsy-vanhemmuuteen.

Nepsyt on dokumentaarinen sarja viidestä suomalaisesta perheestä, joissa kamppaillaan neuropsykiatristen haasteiden kanssa. Sarjassa nuoret ja lapset pääsevät avaamaan elämäänsä ja ajatuksiaan. Samalla näytetään, millaista nepsy-vanhemmuus voi olla raskaimmillaan. Sarja alkaa 11. huhtikuuta Ylellä.

Sarjassa tavataan muun muassa teini-ikäinen Ada, joka asuu omaishoitajaäitinsä Hennan ja isäpuolensa kanssa. Ada oli aiemmin sijoituksessa, mutta kotiutui takaisin äitinsä luokse. Myöhemmin Henna haki lapsensa omaishoitajuutta.

– Jotta Ada voi olla kotona, se edellyttää sen, että mä olen Adan kanssa tässä. On päiviä, että hän ei muista käydä pissalla. Lääkkeitä ei muista ottaa, jos niitä ei anna sille ja katso, että menee suuhun. Hän voi olla koko päivän syömättä, jos ei muistuta ja ole antamassa sitä ruokaa, Henna kertoo.

Henna kertoo aloittaneensa työnteon jo 13-vuotiaana, mutta mikään työ ei ole ollut näin raskasta. Hänelle on tärkeää, että saa itse olla lapsensa kanssa ja hoitaa tätä. Se antaa hänelle voimaa jaksamiseen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Silloin kun Adalla on esimerkiksi huonoja jaksoja, niin hän on tosi itsetuhoinen ja on masennusta ja syö huonosti. Se vaatii sen, että jonkun aikuisen täytyy olla koko ajan hereillä, silloin kun Ada on hereillä, Henna summaa.

Nepsyt
Henna-äiti toimii Adan omaishoitajana.

Adalle on diagnosoitu ADHD, keskivaikea masennus, OCD eli pakko-oireinen häiriö, ahdistuneisuushäiriö ja paniikkihäiriö. ADHD näkyy hänen elämässään huonona keskittymiskykynä, ylivilkkautena tai valtavana väsymyksenä.

Ada oli koulun alkaessa tappelussa.

– Mulle ei käynyt mitään fyysisesti, mutta se oli sama päivä, kun yritin tappaa itteni, Ada kertoo.

– Siitä asti kaikki on mennyt päin helvettiä, hän lisää.

Henna sanoo tyttärelleen kaiken muuttuvan vielä hyväksi.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Perhe muuttaa muutaman päivän päästä uudelle paikkakunnalle. Henna toivoo paikan vaihdosta olevan apua Adalle.

Sannalla on viisi nepsy-tytärtä Aliisa, Aliina Amilda, Adele ja Aino.

Muut Nepsyt-perheet:

Sanna on viiden 6–17 vuotiaan nepsy-tytön yksinhuoltajaäiti. Tytöillä on erilaisia diagooseja, kuten ADHD, tourette ja asperger. Hän pyörittää arkea rauhallisesti, vaikka ympärillä räiskyisi.

Minna-äidillä on ADHD, ja saman diagnoosin ovat saaneet hänen kaksi lastansa. Minna on ollut yksinhuoltaja siitä lähtien, kun lasten isä menehtyi 11 vuotta sitten. Yhteinen diagnoosi auttaa Minnaa ymmärtämään lapsiaan. Minna tyrmistyy, kun hänen 16-vuotias Hans-poikansa otetaan huostaan, koska tämä ei kyennyt koulunkäyntiin.

12-vuotiaalla Tatulla on ADHD ja asperger. Hän saa raivareita, joille hän ei voi mitään. Erityisen isoja riitoja tulee pelaamisesta ja tietokoneajasta. Hän kertoo, että välillä koulussa kiusataan ja muut saattavat sanoa häntä oudoksi.

Eemeli on äitinsä silmäterä ja innokas käymään koulua. Koulussa opettajat tietävät Eemelin diagnoosit, mutta niihin ei osata suhtautua. Eemeli saa kirjallisen varoituksen käytöksestään, vaikkei hän voi sille mitään.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Nepsyt TV1-kanavalla ja Yle Areenassa torstaisin 11.4. alkaen.

Jos tunnet itsetuhoisia tunteita, kerro siitä. Puhuminen auttaa ja selkeyttää. Voit soittaa MIELI ry:n 24/7 Kriisipuhelimeen 09 2525 0111. Itsetuhoisuudesta on tärkeää kertoa ammattilaiselle, jotta voi saada apua.

Seuraa meitä somessa