fbq
20240313, Helsinki. Eläkkeelle jäänyt uutisankkuri Matti Rönkä.

Matti Rönkä jatkaa kirjailijan uraansa – tämä on dekkarisarjan tilanne

Ex-uutisankkuri Matti Röngän huumoria pidettiin liian vaikeana kirjallisuuteen.

Hektiseen uutistyöhön tottunut uutisankkuri Matti Rönkä haluaa jatkaa aktiivista elämää myös eläkevuosinaan. Henkisesti motivoivaa elämää hän pitää yllä erityisesti kirjoittamalla. 

Uutismiehen kirjailijaura alkoi vuosituhannen vaihteessa. Gummerus julkaisi hänen ensimmäisen kirjansa Tappajan näköinen mies vuonna 2002. Kyseinen kirja aloitti pitkän matkan yksityisetsivä Viktor Kärpän matkassa.

MTV:n teksti-tv suljetaan – käyttäjät harmistuivat

Matti ei ollut aiemmin kirjoittanut pöytälaatikkoon, vaan kirjoittaminen astui kuvioihin hänen työuransa käännekohdassa. Ylellä pitkään uutispäällikkönä ollut journalisti harkitsi pomon tehtävistä luopumista. Samaan saumaan hän sai kouluttautumisloman Yhdysvaltoihin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Silloin kirjoitin ensimmäisen fiktiivisen romaanin. Romaanin muoto pelotti minua, joten valitsin tietoisesti dekkarin. Siinä on tietty juonilanka, johon voi episodeja ripustaa, Matti muistaa.

Uran piti jäädä yhteen kirjaan

Inkerinsuomalaiset ja heidän paluumuuttonsa Suomeen olivat näihin aikoihin ajankohtainen teema. Matti päätti hyödyntää historian harrastustaan tarinassa.

Matin seuraava romaani ilmestyy ensi syksynä.

Viktor Kärppä -kirjaa ei ollut helppo saada läpi. Ensimmäisenä sen luki Matin silloinen vaimo, joka uskoi puolison löytävän teokselleen kustantajan. Matti  muistaa mainita, ettei kustannusyhtiö WSOY ole tähän päiväänkään mennessä vastannut hänen tarjoukseensa.

– Jotkut sanoivat, etteivät ymmärrä kirjani huumoria ja ehdottivat kirjoittamaan vakavan romaanin. Gummerus sitten tarttui kirjaani. En kuvitellut kirjoittavani enempää, mutta kirja sai hyvän vastaanoton ja hoksasin, että voisi olla kiinnostavaa seurata Viktor Kärpän hahmoa pari vuotta, Matti kertoo.

Kärpällä kiintoisat ajat

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Seitsemän Viktor Kärppä -dekkarin jälkeen Matti kirjoitti romaanit Eino ja Yyteet. Vuonna 2019 julkaistiin Kärpän tarinoista viimeisin Uskottu mies.

– Ensimmäisessä kirjassa Kärppä on kolmekymppinen naista kaipaava mies, ja viimeisimmässä hänen viisikymppisiään vietettiin Tapanilan VPK:lla. Hänellä on jo lukulasit ja polvikipuja, Matti naurahtaa.

Matti myöntää, että Viktor Kärpän tarina kiehtoo häntä yhä kovasti. – Ensin pitää viimeistellä syksyllä ilmestyvä romaani. Sitten alan syyllistellä itseäni, mitä seuraavaksi kirjoittaisin. En ole tehnyt päätöstä. Kaikki on avoinna.

Matti ei ole harkinnut Viktor Kärppä -sarjan jatkamista, mutta ei myöskään ole haudannut hahmoa.

– Kärpällä on romanttinen suhde puna-armeijaan, joka hänet on kouluttanut. Nyt armeija on häpeällinen, ja hänen kavereitaan on johtamassa toimintaa. Toisaalta tuttavat haluaisivat ujuttaa omaisuuttaan länteen ja vähintään tarvitsisivat Taipalsaaren huvilan ylläpitoa. Viktorilla on myös ukrainalaisia ystäviä. Tässä ristiriitaisessa tilanteessa olisi aineksia kirjaan, Matti innostuu pohtimaan.

Matilla ja Samuli Edelmannilla yhteinen toive

Matin ensimmäisestä Viktor Kärppä -dekkarista nähtiin vuonna 2001 MTV3:lla tv-sarja Tappajan näköinen mies, jonka pääosan näytteli Samuli Edelmann.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Tappajan näköinen mies -sarjaa tähdittivät Samuli Edelmann (kuvassa), Martti Suosalo, Ville Haapasalo ja Maria Ylipää.

– Tykkäsin siitä valtavasti. Samuli oli erinomaisen hyvä Kärppä. Hän haluaisi tehdä sarjaa lisää. Samuli tykkäsi hahmosta, ja istuikin siihen aivan oivallisesti. Olemme pohtineet hänen kanssaan tätä monta kertaa, Matti sanoo.

Virpi Suutari uskoo, että hänen elokuvansa luonnonsuojelijoista herättää keskustelua: "Ihmiset voivat kiihtyä nollasta sataan aika nopeasti"

Seuraa meitä somessa