fbq
20240313, Helsinki. Eläkkeelle jäänyt uutisankkuri Matti Rönkä.

Matti Rönkä paljastaa, miten television uutisankkurit vaatetetaan - miehillä kiellettyjä värejä

Eläkkeelle jäätyään uutisankkuri Matti Röngän tuli luopua esiintymispuvuistaan.

Helmikuun lopussa Ylen uutisankkuri Matti Rönkä jätti suorassa lähetyksessä jäähyväiset katsojille ja siirtyi nauttimaan ansaituista eläkepäivistä. Takana oli yli 30 vuotta Yleisradion uutistoimituksessa.

Matin mukaan uutisankkureille harvemmin putoilee fanipostia, palautetta kylläkin.

– Jos on tukka ollut sotkuinen, on lähetetty kampa. Somemaailma ja tahallaan väärinymmärtäminen olivat raskasta, kuin koulukiusaamista. Siinä ei auttanut, vaikka kaverit sanoivat ”älä välitä”. Jokunen rikosilmoitus on silloin tällöin tehty, Matti toteaa vakavana.

Uutistenlukijoiden ulkonäköpaineet kasautuvat naisille. Matti myöntää ajoittain havainneensa jopa naisvihaa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Itse olin Maikkarissa töissä ollessani nuori, kiharapäinen nättipoika ja helvetin vakava.  Ei miehillä niinkään ole ulkonäköpaineita.  Katsojat ovat naisille armottomampia.

Linnea Leino päästi tunteet valloilleen toisen Jussi-pystin saatuaan – tällainen näyttelijä hän on

Hyvän uutisankkurin ominaisuuksiksi Matti listaa muun muassa hyvät toimittajataidot ja yleissivistyksen sekä rauhallisuuden ja paineensietokyvyn. 

– Ulkonäön tulisi olla neutraali. Ei saa olla liian kaunis tai komea, Matti sanoo.

Vaatteisiin värisääntö

Televisiossa esiintyjien vaatteilla on merkitystä. Uutisankkurit saattavat näyttäytyä ruudussa kolme, neljäkin kertaa viikossa, joten edustavia vaatteita on löydyttävä.

– Kyllä minä kiinnitin pukeutumiseeni huomiota. Puvustajista oli apua, Matti toteaa.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Matti kertoo, että merkittävä osa uutistenlukijoiden käyttämistä vaatteista on Ylen omistamia, vaikka toki omiakin on käytössä. Kuten ulkonäköpaineissa, myös pukeutumisessa miehet pääsevät naiskollegoja helpommalla.

– Miehelle klassinen pukeutuminen on helppo univormu. Jos on viisi pukua, pari pikkutakkia ja housuja, pystyy kravateilla helposti vaihdella tyyliä. Varioiminen on helppoa. Sunnuntaina klassisempaa päälle, mutta arki-iltana toimii pikkutakki, Matti sanoo.

Unelmahäissä poikkeuksellinen tilanne – häät siirretään sulhasen joutuessa sairaalaan

Matin ei tarvinnut yksin ottaa vastuuta esiintymisvaatteistaan. Uutisankkureiden apuna toimivat ammattistailistit, jotka luovat tyylin yleisilmeen.

– Jossain vaiheessa sanottiin, ettei miesten puvut saaneet olla murrettuja värejä, kuten ruskeita. Tämmöinen teki osasta vaatteistamme käyttökelvottomia, Matti muistaa.

"Lunastin puvun"

Naisille saatetaan tehdä samaa housupukumallia useissa väreissä. Matin mukaan naisankkurit myös kierrättävät talon sisällä vaatteitaan.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Naisille vaatteita on myös lainattu mallitoimistoista. Katsojat ovat naisankkureita kohtaan kriittisempiä. Ulkonäköseikat ovat heidän kohdallaan ankarampaa ja hankalampaa pukeutumisessakin, Matti toteaa.

Televisiossa esiintyvät naiset ovat katsojien suurennuslasin alla.

Matti kertoo, että Ylessä puhaltavat parhaillaan muutosten tuulet. Katsojat saattavat tulevaisuudessa nähdä tutut uutisankkurit rennommassa tyylissä.

– Koska tulossa on uusi ulkoasu, siellä pohditaan pukeutumisasioita, kuten luovutaanko kravateista, Matti paljastaa.

Koska suuri osa Matin uutislähetyksissä nähdyistä puvuista kuului Ylelle, luovutti hän vaatteet työnantajalle eläkkeelle jäätyään. 

– Jonkun puvuista lunastin, koska muuten olisin jäänyt ilman siistiä vaatetusta. 

Tommy Fräntiltä lipsahti sukupuolielin uutisissa – katsojat villiintyivät

Seuraa meitä somessa