fbq
20240313, Helsinki. Eläkkeelle jäänyt uutisankkuri Matti Rönkä.

Matti Röngän perhe kasvoi kaikessa hiljaisuudessa: "Kärräilen vauvaa"

Matti Röngästä tuli ensimmäistä kertaa ukki.

Ylen entinen uutisankkuri Matti Rönkä on nauttinut eläkepäivistä reilut kaksi viikkoa. Täysin toimettomaksi vapaaherraksi hän ei ole heittäytynyt, vaan päivät ovat hujahtaneet monenlaista puuhatessa. On ollut haastatteluja sekä ennalta sovittuja puhekeikkoja.

Eläkkeelle lähtö tuli erinomaiseen saumaan Matin elämässä. Kolmen aikuisen lapsen isästä nimittäin tuli puolitoista kuukautta sitten ensimmäistä kertaa ukki.

– Se oli hämmästyttävä, merkittävä asia. Lapsenlapsessa on yksi projekti eläkepäiville. Kun tyttären pitää käydä hammaslääkärissä, minä kärräilen vauvaa, Matti naurahtaa.

MTV julkisti tiiminsä jääkiekon MM-kisoihin – näin käy Antero Mertarannan

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Matti haluaa olla lapsenlapsensa elämässä mukana. Naapurustossa asuvan, eläkepäivistä nauttivan kollegansa kanssa he ovat pohtineet, miten tärkeää turvaverkostot ovat lapsiperheille.

– Hoksasin, ettei minulla ja ex-vaimollani ollut lähettyvillä isovanhempia, koska molemmat olimme muuttaneet maalta. Olimme ainoat sukulaiset Helsinkiin muuttaneelle itseäni hieman vanhemmalle serkulleni, ja jälkikäteen ajateltuna olen ymmärtänyt, miten paljon apua häneltä saimme, Matti muistelee.

Muutosten alta pois

Televisiokatsojille Matin katoaminen ruudusta saattoi tulla yllätyksenä, mutta miehelle itselleen se oli harkittu päätös. Lähtösysäys eläkeajatuksella tapahtui viime syksynä polvileikkausta seuranneella sairauslomalla. 

Teemu Selänne kritisoi Suomen sakkojärjestelmää – somessa täystyrmäys

Matti seurailee lintujen elämää talonsa pihapiirissä.

– Oli luontevaa jäädä eläkkeelle, koska töissä on tulossa isoja muutoksia. Tulee uudet studiot, ulkoasut ja kertomisen tavat. Olen ollut aika monessa hankkeessa mukana ja tiedän, että niissä pitäisi olla intohimolla vääntämässä. Sairauslomalla huomasin, etten jaksa enää, joten eläkkeelle jäämisestä tuli helpottunut olo, Matti kertoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Hektiseen uutistyöhön tottunut Matti haluaa pitää kiinni aktiivisesta elämästä myös eläkevuosinaan. Henkisesti motivoivaa elämää hän aikoo pitää yllä erityisesti kirjoittamalla. Ensi syksynä ilmestyy Matin tuorein romaani.

– Toki kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, mutta siihen sisältyy tietyt kollegiaaliset hetket kustantajan kanssa, haastatteluja ja kirjamessuja. Se on urakka, jota voin itse säännellä.

Ikämiesten kisat edessä

Lapsena ja nuorena Matti harrasti monenlaisia lajeja, mutta lentopallo on pysynyt hänen elämässään näihin päiviin asti. Oma pelihistoria on 39 sarjakautta kohtalaisella tasolla ja päälle valmennustyöt. Matti on siis syvällä lentopallokulttuurissa.

Outi Mäenpää höynäytti Suomi-julkkiksia Noriko Show'ssa - puolustaa rasistiseksi tulkinnallista ohjelmaa

Matti on kysytty puhuja kirjamessuilla, yhdistyksissä ja kirjastoissa. Hänen esikoisteoksensa julkaistiin 22 vuotta sitten, ja kirjoittaminen jatkuu yhä.

Polvileikkauksen jälkeen on ollut pieniä rajoitteita, mutta Matti aikoo jatkaa pelaamista eläkkeellä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Huhtikuussa olisi Ylivieskassa ikämiesten SM-kisat. Osallistun niihin, jos mukaan ottavat, Matti naurahtaa.

Jotta päivät eivät kävisi tylsiksi, on Matti suostunut luottamustehtäviin. Viime lokakuussa Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n vuosikokouksessa hänet valittiin yhdistyksen hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi.

– Se on tosi kiva jokakesäinen tapahtuma Sastamalassa, ja yritän propagoida sitä joka yhteydessä. Luottamustehtävässä on kokouksia, joista tulee joitain merkintöjä kalenteriin, Matti toteaa.

Seuraa meitä somessa