fbq

Euroviisuissa sattuu ja tapahtuu - muistatko nämä kohut ja sekoilut?

Katso listasi mieleenpainuvia mokia viisulähetyksistä.

Euroviisuja on järjestetty vuodesta 1956 lähtien. Tuolloin osallistujamaita oli vain seitsemän: Hollanti, Sveitsi, Belgia, Saksa, Ranska, Luxemburg ja Italia.

Ensi viikolla (7.4.) alkavia 68:a euroviisuja isännöi seitsemättä kertaa Ruotsi. Naapurimme on järjestänyt laulukilpailun kolmesti Tukholmassa (1975, 2000 ja 2016), kerran Göteborgissa (1985) ja kahdesti Malmössä (1992 ja 2013). Tämän vuoden kisakaupungiksi ruotsalaiset valitsivat jälleen Skånen läänin pääkaupungin Malmön.

Osallistujamaita on kaikkiaan tänä vuonna 37, mikä tekee euroviisuista maailman suurimman livenä nähtävän laulukilpailun.

Ensimmäinen semifinaali käydään ensi tiistaina (7.5.), toinen semifinaali nähdään torstaina (9.5.), ja kilpailu huipentuu finaalilähetykseen lauantaina (11.5.).

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Euroviisujen viisi suurinta rahoittajamaata Ranska, Saksa, Italia, Saksa ja Iso-Britannia sekä isäntämaa Ruotsi esittelevät omat kappaleensa semifinaaleissa osana show’ta. Näillä kuudella on suora pääsy suureen finaaliin.

Euroviisuja odotellessa on hyvä hetki muistella menneitä. Yli 60:een euroviisulähetykseen muistoja mahtuu – ja kommelluksiakin.

Lill Lindforsin hame 1985

Ruotsalaiset olivat voittaneet edellisenä vuonna viisut Herreysin kappaleella Diggi-loo diggi-ley. Toukokuussa 1985 viisut lähetettiin Göteborgin Skandinaviumin hallista, ja juontajana oli maan euroviisuedusta vuodelta 1966 Lill Lindfors.

Lill sai yleisössä ja kotisohvilla suut loksahtamaan, kun kesken juonnon hänen hameensa helma tarttuu lavasteisiin ja repeytyy naisen päältä. Lavalle jää hätääntynyt juontaja pelkissä pikkuhousuissaan. Hetken hämmennyksen jälkeen katsojille selviää, että kyse oli yllätystempusta, josta edes tuotanto ei etukäteen tiennyt. Tempun takana oli dragartisti, pukusuunnittelija Christer Lindarw.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Christerin ja Lillin jekku aiheutti sääntömuutoksen, jonka mukaan artistien tulee esittää kaikki kommervenkkinsä tuotannolle jo kenraaliharjoituksissa.

Espanjan taustanauha 1990

Vuoden 1990 euroviisut järjestettiin nykyisen Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa, jolla vielä tuolloin oli osa Jugoslaviaa. Voiton vei kotiin viime vuonna menehtynyt italialainen Toto Cutugno kappaleella Insieme: 1992. Suomea tuolloin viisulavalla edusti Beat ruotsinkielisellä kappaleella Fri.

Espanjaa edustivat duo Azúcar Moreno, jossa laulavat sisarukset Encarna ja Toñi Salazar. Suorassa lähetyksessä he joutuivat kärsimään ikävästä kommelluksesta, kun esityskappaleen Bandido taustanauha lähti soimaan väärään aikaan. Siskokset ehtivät astella yleisön eteen, mutta musiikin soidessa he poistuivat silminnähden turhautuneina lavalta. Toisella yrityksellä taustanauha soi oikeaan aikaan, ja Encarna ja Toñi vetivät show’nsa kunnialla.

Live-esityksen kankeasta alusta huolimatta Azúcar Moreno äänestettiin viidennelle sijalle, ja euroviisuesiintyminen oli läpimurto heidän musiikkiuralleen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Palkintopysti hajosi 2009

Norjalainen Alexander Rybak voitti euroviisut Moskovassa vuonna 2009 itse tekemällään biisillä Fairytale. Laulaja teki tuolloin euroviisuhistorian piste-ennätyksen 387:n pistepotilla.

Alexander astui lähetyksen lopuksi lavalle vastaanottamaan palkintonsa ja onnittelut. Perinteen mukaisesta hänelle ojennettiin Eurovision laulukilpailun pokaalin. Suorassa lähetyksessä näkyy, kuinka voittaja vahingossa hajotti pystinsä saman tien.

– Rikki se meni. Mielestäni siinä oli heikko liimaus, mutta onneksi se oli helppo korjata, Alexander on myöhemmin kertonut.

Toton toilailut 1991

Zagrebin euroviisuissa 1990 voiton vei italialainen iskelmälegenda Toto Cutugno kappaleella Insieme: 1992.

Seuraavan vuoden kisat oli tarkoitus pitää Italian laulukilpailujen mekassa San Remossa, mutta Italian yleisradioyhtiö RAI päätti viime hetkellä siirtää tapahtuman Roomaan. Euroviisut juonsi tuore viisuvoittaja Toto sekä vuoden 1964 voittaja Gigliola Cinquetti.

Suora viisulähetys oli poikkeuksellinen, sillä juontajat puhuivat vain italiaa eurooppalaiselle yleisölle.

Isäntämaa sai runsaasti arvostelevaa palautetta epäonnistumisistaan. Harjoitukset alkoivat useimmiten myöhässä orkesterin logististen ongelmien vuoksi. Suoran lähetyksen aikana koettiin monia teknisiä ongelmia, kuten valoissa ja äänissä. Kaoottisin tilanne koettiin suoran lähetyksen loppumetreillä, kun oli maakohtaisten äänten kuuleminen. Pisteytyksessä sählättiin niin perusteellisesti, että EBU:n johtaja Frank Naef joutui yhtenään puuttumaan tilanteeseen. Tilannetta ei helpottanut juontajien kielitaidottomuus, ja ainakin Totolle englanninkielisten numeroiden tulkinta tuotti haastetta.

Ei ihme, että viisufanien äänestyksissä Toto Cutugno on surkeimpien viisujuontajien kärjessä.

Tahalliset mokat

Ruotsalaisen Lill Lindforsin hameen putoaminen ei suinkaan jäänyt euroviisuhistorian viimeiseksi jekuksi. Malmön euroviisuissa 2013 tuulikone lennätti Carola Häggkvistin lavalta. Huumori puri yleisöön toisin kuin pari vuotta aiemmin nähty tempaus.

Norjassa Oslon naapurikaupungissa Bärumissa 2010 pidetyissä kisoissa Viron viisumatka tyssäsi ensimmäiseen semifinaaliin. Malcolm Lincoln & Manpower 4 nappasivat Siren-kappaleella 39 pistettä, mikä ei riittänyt finaaliin asti. 

Olisikohan Viron edustuksen eriskummallinen huumori vaikuttanut vaatimattomaan pistesaldoon? Laulun päätteeksi yksi taustalaulajista nimittäin pyörtyi lattialle. Yleisö taputti hämmentyneenä ja huolissaan tietämättä, että kaatuminen olikin etukäteen suunniteltu osa show’ta.

Takkimoka Moskovassa 2009

Venäläinen Dima Bilan lauloi maansa vuoden 2008 viisuvoittoon, ja seuraavana keväänä viisuväki suuntasikin Moskovan Olympiski-areenaan. 

Suorissa lähetyksissä sattuu ja tapahtuu, näin myös Moskovan euroviisufinaalissa 2009.

Illan avasi Dima näyttävällä sisääntulolla ja voittobiisillään Believe. Show ei mennyt aivan nappiin, sillä artistin riisuessa takkinsa, vaate takertui häntä ilmassa kannattelevaan vaijeriin ja määrätietoinen kävely vaihtui kiusalliseen sähläykseen.

Marion tukalassa paikassa 1973

Vuoden 1973 viisuissa Luxemburgissa Suomea edusti ansiokkaasti Marion Rung kappaleella Tom Tom Tom.

Marion esiintyi lähetyksessä ensimmäisenä, ja hänen epäonnekseen Theatre Municipalissa katkesi juuri samalla hetkellä saliääni. Artisti ei kuullut orkesterin soittoa eikä saliyleisö laulua.

Äänentoiston ongelma ei kuitenkaan menestykseen vaikuttanut, sillä Marionin kuudes sija oli kolme vuosikymmentä maamme parhain euroviisutulos.

Häiriköt lavalla

Vaikka euroviisuissa turvatoimet ovat tarkat, pääsee silloin tällöin lavalle livahtamaan häirikkö. Näin vuonna 2017 Kiovan euroviisujen finaalissa.

Lavalle nousi Ukrainan edellisvuoden voittaja-artisti Jamala. Hänen esittäessään I Believe In U -kappaletta, lavalle ryntäsi mies, joka ehti 200 miljoonan tv-katsojan edessä vetää housut nilkkoihinsa ja pyllistää kameralla ennen kuin turvamies kiskaisi hänet mukaansa.

Vuonna 2010 Norjan euroviisujen finaalissa Espanjan edustaja Daniel Diges sai esiintyä kahdesti, sillä omalla vuorollaan laulaessaan häirikkö pongahti mukaan esitykseen. Daniel jatkoi ammattilaisen varmuudella laulua, vaikka turvamiehet säntäilivät öykkärin perässä.

Vuonna 2018 Portugali järjesti ensimmäistä kertaa euroviisut. Finaali-illan yhdeksännen esiintyjän kohdalla tapahtui moka turvatoimissa. 

Filosofi-aktivisti pilasi Ison-Britannian edustajan SuRien esityksen repimällä mikrofonin tämän kädestä ja huutamalla mediavastaisia iskulauseita. Turvamiehiltä meni seitsemän sekuntia reagoida ja raahata häirikkö lavalta, mistä hänen matkansa jatkui poliisikuulusteluihin.

Kosinta suorassa lähetyksessä 2017

Ukrainan Kiovassa vuonna 2017 euroviisujen toisen semifinaalista taltioitui yllättävä rakkauskohtaus. Makedoniaa edustanut Jana Burceska paljasti suorassa tv-haastattelussa odottavansa lasta. Saman tien hän esitteli miljoonayleisölle lapsensa isän. Samalla hetkellä poikaystävä Alexander polvistui ja kosi laulajarakastaan.

– Olen odottanut oikeaa hetkeä. Rakastan sinua hyvin paljon. Menisitkö kanssani naimisiin, Alexander kosi kameran käydessä.

Jana vastasi kosintaan myöntävästi.

Diiva kompuroi lavalla 1999

44. euroviisut järjestettiin vuonna 1999 Jerusalemissa Israelissa. Edellisvuoden kisat järjestettiin Isossa-Britanniassa, missä voiton vei israelilainen pop-laulaja Dana International kappaleella Diva.

Jerusalemin euroviisuissa voiton vei Take Me to Your Heaven -laulun esittänyt ruotsalainen Charlotte Nilsson.

Tulosten varmistuttua voittaja asteli yleisön eteen palkitsemista ja voittokappaleen uusintaesitystä varten. Suora lähetys sai hupaisan lopun, kun Dana International kompuroi voittopokaali sylissään ja kaatuu pyllylleen onnitteluiden jalkoihin Charlotten seuratessa hämmentyneenä järjestäjien sähläystä lavalla.

Artisti törmäsi viulistiin 2009

Vuoden 2009 viisumaana toimi Venäjä. Laulukilpailu järjestettiin maan pääkaupungissa Moskovassa.

Ison-Britannian edustaja oli yhdeksi kotimaansa sen hetken parhaista laulajista tituleerattu Jade Ewen, joka osallistui kilpailuun balladilla It’s My Time.

Olisi uskonut, että esiintymisen ammattilaisena Jade hoitaisi lavashow’nsa virheettä, mutta toisin kävi. Vaikka artisti on käynyt teatterikoulun ja esiintynyt musikaaleissa, törmäsi hän jo kappaleensa alkupuolella viulistiinsa. Laulaja aseteli liian lähelle muusikoita, jolloin viulisti tuikkasi tätä vahingossa jousella kasvoihin. 

Pieni moka ei äänestäjiä haitannut, sillä Iso-Britannia selvisi kisassa peräti viidenneksi.

Pakkopusu lavalla 2017

Romania sijoittui vuoden 2017 euroviisuissa hienosti seitsemännelle sijalle. Esityksestä lienee parhaiten jäänyt mieleen laulaja Illincan jodlaus sekä pariminuuttisen päätteeksi nähty kiusallinen poskisuudelma.

Kiovassa järjestetyissä kisoissa Romaniaa edusti lavalla Illincan lisäksi laulaja Alex Florea. Kun biisi tuli päätökseen, onnistumisesta riemua uhkunut Alex tarttui kovakouraisesti artistikollegaansa ja mojautti tälle pusun. Miehen otteet olivat niin rajut, että Illincan oli vaikea pysyä korkokengissään pystyssä.

Intohimo otti vallan

1950-luvulla euroviisujen tunnelma oli huomattavasti nykyistä kilttimpää ja hillitympää. Siksipä Saksassa pidetyn vuoden 1957 euroviisulähetys saikin katsojat hieromaan silmiään Tanskan esityksen aikana.

Tanska lähetti kisaan duon Gustav Wincklerin ja Birthe Wilken, jotka esittivät hempeän rakkauslaulun Skibet Skal Sejle I Nat. Esityksen koreografiaan kuului, että kappaleen päätteeksi pari vaihtaa kaksi sekuntia kestävän suudelman. Herkkä hetki kyllä nähtiinkin, mutta siitä tuli niin intensiivinen, että intohimoa kesti 11 sekuntia. Siveelliseen fiftariaikaan tällainen pusutteli riitti aiheuttamaan sensaation.

Saksan edustaja villiintyi 1997

Brittiyhtye Katrina and the Waves voitti vuoden 1997 viisut Dublinissa, joten seuraavana vuonna Iso-Britannia isännöi kisoja. Tapahtumapaikaksi valikoitui Birmingham.

Yksi tämän vuoden mieleenpainuvimmista esityksistä tarjosi Saksan edustaja Guildo Horn kappaleellaan Guildo hat euch lieb

Artisti silmän nähden nautti hetkestään. Jopa niin, ettei malttanut pysyä lavalla. Biisin edetessä Guido pomppasi lavalta alas yleisöön, jolloin eturivin katsojat saivat osakseen artistin hyväilyjä ja suukkoja. Meno vain kiihtyi ja lopulta laulaja roikkui korkealla viisulavasteissa.

Yllätyksellisellä show'llaan Guildo nappasi kisassa seitsemännen sijan.

Puola tarjoili erotiikkaa 2014

Euroviisuhistorian kenties eroottisin esitys nähtiin kisahistorian 59. viisuissa Kööpenhaminassa vuonna 2014 entisessä teollisuushallissa B&W Hallernessa.

Puolalainen duo Donatan & Cleon esitti My Slowianie – We are Slavic – kisakipaleen, jonka esikatseluvideokin sai eurooppalaiset leimaamaan esityksen viisuhistorian seksistisimmäksi. 

Donatan & Cleon esitys oli kuin miesten märkä päiväuni, jossa musiikin sijaan huomio varastettiin naisten avonaisilla kaula-aukoilla, muhkeilla rintavaoilla ja pikkutuhmalla koreografialla. Voin kirnuaminen sai aivan uuden merkityksen tämän show’n myötä.

Laulaja katosi savuun 2015 

Vuoden 2015 euroviisut järjestettiin Wienissä Itävallassa edellisvuoden voittajan Conchita Wurstin ansiosta.

Kuten on opittu, suorissa lähetyksissä kaikki ei aina mene, kuten on suunniteltu. Tämän sai kantapään kautta oppia Georgian viisuedustaja Nina Sublatti esittäessään kappalettaan Warrior.

Esityksen showelementeihin kuului laulajan ympärillä leijuva savu. Valitettavasti savukone rikkoutui h-hetkellä ja Ninan laulaessa lava täyttyi sankkaan harmaaseen suvun peittäen artistin alleen.

Seuraa meitä somessa