fbq

Alkoholin vuoksi väitetysti potkut saanut Anssi Kukkonen muistelee: ”Se oli todella märkää hommaa"

90 vuotta juuri täyttäneen Anssi Kukkosen väitettiin saaneen aikoinaan potkut Yleltä ryypiskelyn takia. Kukkonen on ollut asiasta melko vaitonainen, mutta avaa sitä hieman tuoreessa syntymäpäivähaastattelussa.

Anssi Kukkonen on selostanut suomalaisurheilijoiden 38 olympiavoittoa. Se on Suomen ennätys, ja lyömättömänä lukemana pysyneekin.

Kukkosen äänen värinä lumosi suomalaiset urheilujännärit viimeistään 1970-luvun alussa, kun Juha Väätäinen, Lasse Viren ja Pekka Vasala palauttivat kotimaisen kestävyysjuoksun vuosikymmenten kuivan kauden jälkeen arvokisojen kultakantaan.

Kymmenisen vuotta aiemmin Kukkonen oli tehnyt kauaskantoisen liikkeen, kun hän vaihtoi Sanoman leivistä Yleisradion palvelukseen. Hän kävi Ylen selostajakurssin.

– Idoleitani selostajina olivat Pekka Tiilikainen, Paavo Noponen ja Enzio Sevon. Sevonilta kysyin bussissa, että pääsisikö sinne Ylelle selostamaan. Hän neuvoi laittamaan paperit sisään, ja pääsin lopulta mikrofoni- ja urheilun tietokokeeseen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Ylessä painotettiin tuolloin vuonna 1961 puhdasta ääntämystä.

– Kokeessa napsahti heti tilanne poikki, jos joku äänsi olympia-sanan "olumppia". Siinä sanassa on yksi p eikä u-kirjainta, Kukkonen tietää.

Putosi potkuista jaloilleen 1980-luvulla

Kukkonen ehti selostaa Ylelle työkseen lähes 20 vuotta. Yhteistyö loppui vuonna 1980, kun häneltä jäi Itävallan puolella väliin klassisen Keski-Euroopan mäkiviikon osakilpailu.

Tapaukseen on kerrottu liittyneen alkoholinkäyttö, mutta Kukkonen ei ole julkisuudessa tapahtumia tarkemmin kommentoinut.

– Silloin, kun aloitin näissä töissä, se oli yleisesti todella märkää hommaa. Otin sitten itseäni niskasta kiinni ja olen elänyt päivän kerrallaan, hän kuvailee.

Kukkonen loi ammatillisesti nahkansa uudelleen, kun MTV oli vuonna 1981 perustettuine tv-uutisineen vailla rutinoitunutta urheilutoimittajaa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– MTV-pomo Tauno Äijälä soitti, että täällä olisi sinulle paikka. Painotin itselleni, että älä, Anssi, tee vakituista työsopimusta, vaan toimi free lance -pohjalta. Niin tienaat paremmin. Minulla oli paljon eri urheilutapahtumisen kuuluttajakeikkoja.

– Se oli minulle kulta-aikaa. Ansaitsin helvetin hyvin, Kukkonen myöntää.

Yhtenäiskulttuurin, tuolloin kahden tv-kanavan Suomessa, Kukkonen putosi 1980-luvulla turvallisesti jaloilleen. Nuoremmalle sukupolvelle hänen come backinsa tapahtui seuraavan vuosikymmenen alussa, kun jääkiekon MM-kisat televisioi tv-oikeuksista nuukailleen Ylen sijasta piskuinen PTV-kanava.

Kukkosen klassikoksi on kolmessa vuosikymmenessä Leijona-selostajana vakiintunut omaperäinen Jepu, jepu, jee -hokema.

– Se tuli sillä tavalla, että jotain vain piti keksiä. Huutamista en selostamisessa suvaitse.

Seuraa meitä somessa