fbq

Jim Carrey on jäänyt ilman Oscar-palkintoa - huikeaa uraa ei ole noteerattu edes ehdokkuudella

Moni rakastettu ja arvostettu Hollywood-tähti on jätetty Oscar-kunnian ulkopuolelle.

Oscar-palkintoja on jaettu vuodesta 1929 lähtien. Ensimmäisenä miesnäyttelijänä pystin sai saksalainen Emil Jennings elokuvista Kiusaus ja Viimeinen määräys. Naisnäyttelijöistä ensimmäinen Oscar-voittaja oli elokuvia Auringonnousu, Kadun enkeli ja Seitsemännessä taivaassa tähdittänyt Janet Gaynor.

Katsojien hämmästykseksi lukuisat arvostetut ja rakastetut elokuvantekijät jäivät elinaikanaan ilman Oscar-kunniaa, kuten Alfred Hitchcock, Cary Grant ja Greta Garbo. Nykynäyttelijöistä palkinnotta ovat yhä vaikkapa Glenn Close, Samuel L. Jackson, Bradley Cooper ja Tom Cruise.

Viihdelehti Variety kokosi näyttelijät, jotka olisivat jo aikaa sitten Oscarinsa ansainneet.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Jeff Daniels

Oscarin arvoinen roolisuoritus: The Squid and the Whale (2005)

Näyttelijä-muusikko Jeff Daniels on alallaan suuresti arvostettu tekijä ja yksi Hollywoodin luottonäyttelijöistä. 

The Squid and the Whale -elokuvassa kirjailija-aviopari eroaa, ja heidän poikansa yrittävät selviytyä perhejännitteistä ja kasvukivuista. Jeff näyttelee ylimielistä kirjailija Bernard Berkmania, jonka lupaavasti alkanut ura on hitaasti hiipunut.

Muita tunnettuja leffoja: Hellyyden ehdoilla (1983), Kairon purppuraruusu (1985), Vaarallinen tyttöystävä (1986), Araknofobia (1990), Nuija ja tosinuija (1994), Pleasantville – Onnellisten kaupunki (1998), Tunnit (2002) sekä Good Night, and Good Luck (2005).

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Oscar Isaac

Oscarin arvoinen roolisuoritus: Inside Llewyn Davis

Monipuolinen näyttelijä, kuubalais-guatemalalainen Óscar Isaac Hernández Estrada on suurelle yleisölle tunnetumpi taitelijanimellä Oscar Isaac

Hänen läpimurtoelokuvansa oli Joel ja Ethan Coenin Inside Llewyn Davis, jossa Oscar esitti vaikeuksiin ajautunutta folkmuusikkoa. BBC:n kyselyssä se on äänestetty yhdeksi vuosisadan parhaista elokuvista.

Muita tunnettuja leffoja: Drive (2011), Ex Machina (2014), Väkivallan vuosi (2014) ja The Card Counter (2021).

John Goodman

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Oscarin arvoinen roolisuoritus: Barton Fink

Kasarisarja Roseannesta John Goodman nappasi useita Emmy-palkintoja, mutta valkokankaalla samanlaista riemuvoittoa hän ei ole kokenut. 

Siitäkään huolimatta, että John lukeutuu niihin harvoihin, jotka ovat olleet peräkkäisinä vuosina mukana elokuvassa, jonka elokuva-akatemia on äänestänyt vuoden parhaaksi.  Näissäkään tapauksissa John itse ei ole ollut edes ehdolla palkinnonsaajaksi. Esimerkkinä mainittakoon romanttinen komedia The Artist (2011) ja trilleri Argo (2012).

Muita tunnettuja leffoja: Rakkauden meri (1989), Big Lebowski (1998), Monsteri Oy (2001), Lento (2012) ja 10 Cloverfield Lane (2016).

Isabella Rossellini

Oscarin arvoinen roolisuoritus: Blue Velvet – ja sinisempi on yö (1986)

David Lynchin käsikirjoittamassa ja ohjaamassa film noir -jännärissä Blue Velvet – ja sinisempi yö näyttelijä Isabella Rossellini antoi kaikkensa yökerholaulaja Dorothy Vallensin roolissa. Häntä halveksittiin, nöyryytettiin ja riisuttiin kameran edessä. Myöhemmin näyttelijä vakuutti olleensa aikuinen nainen, joka teki kaiken omasta suostumuksestaan. Oscaria heittäytymisestä ei herunut.

Muita tunnettuja leffoja: Kuolema pukee häntä (1992), Peloton (1993), Ikuinen rakkaus (1994), Joy (2015) ja La Chimera (2023).

Donald Sutherland

Oscarin arvoinen roolisuoritus: Tavallisia ihmisiä (1980)

Donald Sutherlandin kaltaisen legendan kohdalla on vaikea uskoa, ettei häntä ole kertaakaan nähty Oscar-pysti kourassa. 

Vuonna 1980 Donald jopa jätettiin kutsumatta Oscar-juhliin, vaikka hän näytteli yhtä päärooleista Oscar-palkitussa elokuvassa Tavallisia ihmisiä. 

Muita tunnettuja elokuvia: M.A.S.H. -armeijan liikkuva kenttäsairaala (1970), Kauhunkierre (1973), Valkoinen kuiva kausi (1989), Ylpeys ja ennakkoluulo (2005), Nälkäpeli (2012) ja Viimeinen loma (2017).

Kevin Bacon

Oscarin arvoinen roolisuoritus: The Woodsman (2004)

1970-luvun lopulla uransa aloittanut Kevin Bacon on työskennellyt mitä todennäköisemmin kaikkien tärkeiden ihmisten kanssa Hollywoodissa, mutta ainakaan Yhdysvaltain elokuva-akatemia ei liiemmin ole häntä arvostanut.

Nicole Kassellin ohjaamassa The Woodsmanissa Kevin esittää vankilasta vapautunutta lasten hyväksikäyttäjää, jonka on totuteltava uuteen elämään.

Muita tunnettuja elokuvia: Footloose (1984), JFK – avoin tapaus (1991), Kunnian miehiä (1992), Villi joki (1994) ja Guardians of the Galaxy (2014).

Richard Gere

Oscarin arvoinen roolisuoritus: Chicago (2002)

Hollywoodin A-luokkaan lukeutuva Richard Gere on jäänyt monella leffallaan elokuvahistoriaan, mutta Oscar-voittajien joukkoon hän ei ole yltänyt.

Rob Marshallin ohjaaman Chicago-elokuvamusikaalin viidestä päätähdestä Richard oli ainoa, jolle ei annettu Oscar-ehdokkuutta. Vastanäyttelijöistä Renée Zellweger, Queen Latifah ja John C. Reilly nappasivat ehdokkuudet, ja paras naispääosa-Oscar meni Catherine Zeta-Jonesille.

Muita tunnettuja leffoja: Upseeri ja herrasmies (1982), Pretty Woman (1990), Sakaali (1997), Kohtalokas syrjähyppy (2002) ja Hachiko – tarina uskollisuudesta (2009).

Jim Carrey

Oscarin arvoinen roolisuoritus: Tahraton mieli (2004)

Jim Carrey aloitti menestyksekkään uransa synnyinmaansa Kanadan televisiossa 1980-luvun alussa. Todellisen läpimurtonsa hän teki komediassa Ace Ventura – lemmikkidekkari (1994). Sittemmin hän on ansainnut komedioillaan yli 180 miljoonan euron omaisuuden, mutta Oscar-palkintoa hänen irtaimistostaan ei löydy.

Michel Gondryn ohjaamaa elokuvaa Tahraton mieli on kehuttu yhdeksi aikamme parhaista moderneista rakkaustarinoista. Joel Barishin rooli olisi ansainnut Oscar-voiton, mutta tämä tai mikään Jimin tähänastisista rooleista ei ole saanut edes Oscar-ehdokkuutta.

Muita tunnettuja leffoja: Nuija ja tosinuija (1994), Truman Show (1998), The Grinch (2000), Taalat taskuun Dick & Jane ja True Crimes (2016).

Tessa Thompson

Oscarin arvoinen roolisuoritus: Passing (2021)

Yhdysvaltain elokuva-akatemialla on vuosittain tarjolla lukuisia loistavia ehdokkaita Oscar-palkinnolla. 

Akatemia kuitenkin usein ohittaa yllättävät paikat hakea palkintokandidaattia, kuten vuonna 2021 Passing-elokuvasta, jonka tähti on afrolatinalaisesta perheestä Hollywoodiin ponnistanut Tessa Thompson.

Muita tunnettuja leffoja: Selma (2014), Avengers: Endgame (2019), Men in Black International (2019) ja The Marvels (2023).

Hugh Grant

Oscarin arvoinen roolisuoritus: Poika (2002)

Lukuisten romanttisten leffojen sankarille ja komedioiden päähenkilölle Hugh Grantille moni soisi Oscar-kunnian, mutta hänen kohdalleen ei ole suotu edes ehdokkuutta.

Poika-elokuvassa Hugh esittää hauskan mutta liikuttavan tarinan, joka koskettaa ilman romanttisten komedioiden liiallista siirappisuutta.

Muita tunnettuja leffoja: Neljät häät ja yhdet hautajaiset (1994), Notting Hill (1999), Rakkautta vain (2003), Florence (2016) ja Paddington 2 (2017).

Seuraa meitä somessa