fbq

Iina Kuustonen täyttää 40 vuotta – näin hän haluaa juhlia pyöreitä vuosia

Kuustonen on intohimoammatissaan, mutta priorisoi aikansa niin, että saa olla mahdollisimman paljon lastensa kanssa. Kun seuraa iloa, on oikealla tiellä.

Iina Kuustonen mietti hetken, kun hänen vuotta nuorempi siskonsa Minka Kuustonen kysyi, kuinka kaksikko juhlisi isosiskon syntymäpäivää. Minka ehdotti, että he menisivät syömään. Iina vastasi ei.

– Totesin, että mieluummin saunaan ja avantoon, Iina Kuustonen sanoo.

Kohtaaminen tarkoittaa Kuustoselle kiireettömyyttä, läsnäoloa ja kuuntelemista. Sitä, että jokainen on oikeasti sitä, mitä kulloinkin on.

– Vuodet vaikuttavat. En halua enää suorittaa tilanteita. Ikä numerona ei ole kuitenkaan koskaan ollut tärkeä. Olen ollut aina tyytyväinen ikään, jossa olen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kuustonen nauraa, että jo lapsena hänen isänsä, muusikko Mikko Kuustonen kutsui esikoistaan perheen keski-ikäisimmäksi jäseneksi. Se oli kohteliaisuus.

– Olen sielultani 85. Viihdyn kotona ja rauhassa. Leivon lasteni kanssa, joogaan, lenkkeilen, liikun luonnossa ja kudon. En käy missään. Ensi-iltajuhlissakin vain työn puolesta.

Vastapaino rauhalliselle perhearjelle tulee töistä. Viime aikoina Kuustonen on tehnyt pitkiä kuvauspäiviä Lapissa ja purkittanut poliisidraamaa keskellä yötä jakomäkeläisessä supermarketissa. Intensiivisten jaksojen jälkeen hän kaipaa kuitenkin vain kotiin.

– Maailma ympärillämme on muuttunut. Ennen käytin kaikki rahani matkustamiseen, mutta ympäristötietoisuuden myötä haaveilen reissuista lähinnä Lappiin, merelle ja mökille.

Iina Kuustonen ja Mikko Leppilampi Ivalo-sarjan kolmannella kaudella.

Irti ristiriidasta

Vuosia sitten Kuustonen luki edesmenneestä lääkäristä Aki Hintsasta kertovan Voittamisen anatomia -kirjan. Oskari Saaren kirjoittamassa teoksessa yritysjohtajilta kysyttiin, mitkä asiat olivat heille tärkeitä. Useimmat nostivat kärkeen perheen, ystävät, vapaa-ajan ja terveyden. Tosiasiassa suurimman osan ajasta vei kuitenkin työ.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Ajatus sai Kuustosen pohtimaan valintojaan ja ajankäyttöään. Oli avartavaa ymmärtää, kuinka haaveet ja todellisuus ovat usein ristiriidassa.

– Ja jatkuva ristiriidassa eläminen tuo kärsimystä. Siksi priorisoin aikani niin, että saan olla mahdollisimman paljon lasteni kanssa. Työ on intohimoni, mutta kestävissä rajoissa.

Samaan hengenvetoon Kuustonen jatkaa, että toki hänenkin elämänsä on ajoittain sekamelskaa, liian tiukkoja aikatauluja ja pitkiä päiviä. Hintsan ajatus on kuitenkin jotain, jonka Kuustonen pitää aktiivisesti mielessään.

Pyrkimykseen auttaa jooga. Siksi matto kulkee mukana kaveriporukan mökkireissuille, kuvausmatkoille ja maskibussiin.

– Tein ensin vuosia astangaa, joka on harjoituksena fyysinen. Nykyään joogahetkeni voi olla kundaliinijoogaa tai keskittyä vain hengittämiseen. Matolla saan parhaiten yhteyden itseeni.

Kuustonen kertoo isänsä joskus todenneen, että elämän kuuluu olla välillä kaaosta ja se on ok. Ajatus on lohdullinen. Kaikilla on kaikkea. Se on tärkeää muistaa, kun kohtaa muita.

– Jo siksi kannattaa olla aina ystävällinen muille.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Iina ja Minka Kuustonen Häät ennen hautajaisia -elokuvan ensi-illassa.

Siskopeili

Lapsuudenperhettään Kuustonen kutsuu turvaverkokseen. Hän sanoo uskaltaneensa ottaa riskejä, koska vanhemmat ovat aina tukeneet ja kannustaneet. Minka-siskon merkitys on kiistaton.

– On mahtavaa, että olemme tunteneet Minkan kanssa aina. Yhteinen historiamme ja siitä avautuva peili on valtava voima.

Myös lukion ensimmäiseltä matematiikantunnilta alkanut toveruus parhaan ystävän kanssa sekä opiskeluaikojen kollegat ovat tärkeitä. Teatterikoulussa muotoutunut kuuden naisen yhteisö pitää edelleen tiiviisti yhteyttä.

– Muiden naisten tuki on korvaamatonta.

Kuustonen uskoo, että kaikki järjestyy aina jotenkin. Miten? Se selviää ajan kanssa.

– Saan energiaa, kun teen elämässäni asioita, joita rakastan. Kun seuraa iloa, on oikealla tiellä.

Iina Kuustosen tähdittämän Ivalo-sarjan kolmannen kauden tv-ensiesitykset pyörivät Nelosella maanantaisin ja tiistaisin.
Punttikomedia -elokuva esitetään Nelosella maanantaina 22.4. klo 21.

Iina Kuustonen

  • Näyttelijä
  •  Syntynyt 18. huhtikuuta 1984 Helsingissä
  •  Asuu Helsingissä, viisi- ja seitsemänvuotiaat lapset
  •  Teatteritaiteen maisteri, joka tunnetaan muun muassa Putous-, Ivalo-, Downshiftaajat- ja Syke-sarjoista ja elokuvista Punttikomedia, Järjettömän paska idea ja Häät ennen hautajaisia
  •  Kuvaa tällä hetkellä Ivalon ja Pohjoisen tähden jatkokausia Lapissa

Seuraa meitä somessa