fbq

Elokuva-arvostelu: ruotsalaisdraama lähiössä asuvista sisaruksista on karu, mutta ihastuttava elokuva

Nuoret näyttelijät tekevät työnsä niin hyvin, että tuntuu siltä kuin katsoisi seurantasarjaa elokuvan sijaan.

Siskoni (Paradiset Brinner, Ruotsi 2023)
Draama ****

Laura (Bianca Delbravo), Mira (Dilvin Asaad) ja Steffi (Safira Mossberg) ovat kolme sisarusta, jotka asuvat omillaan ruotsalaisessa lähiössä ilman vanhempia. Ruoka varastetaan kaupasta, tyhjissä asunnoissa hengaillaan, silläkin uhalla, että omistaja tulee paikalle ja juodaan viiniä sekä poltetaan tupakkaa. Kun Lauralle soitetaan sosiaalivirastosta, hänen täytyy löytää sisaruksilleen joku esittämään äitiä, ettei heitä oteta huostaan ja eroteta toisistaan.

Elokuvaa katsoessa tuntuu siltä, kuin katsoisi jotain seurantasarjaa lähiössä asuvista sisaruksista, niin hyvin nuoret näyttelijät tekevät työnsä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Bianca palkittiin ansaitusti uhmakkaan ja omapäisen isosiskon roolistaan Lissabonin elokuvajuhlilla. Lauran pitäisi vahtia nuorempia sisaruksiaan, mutta hän haluaa viettää enemmän aikaa vanhemman naisystävänsä, Hannan (Ida Engvoll) kanssa, joka tuntuu äidin korvikkeelta.

Bianca Delbravo (oikealla) palkittiin roolistaan Lissabonin elokuvajuhlilla.

Dilvin Asaad ja Safira Mossberg eivät jää kuitenkaan Biancan varjoon. Dilvin tuo elokuvaan draamaa, kun taas Safiran hahmo on Biancaan ja Miraan verrattuna selvästi humoristisempi. Elokuvan aikuishahmojen tehtävänä on lähinnä seurata sisarusten tekoja sivusta, ja kommentoida niitä ikään kuin katsojana.

Mika Gustafssonin esikoiselokuva palkittiin Venetsian elokuvajuhlien Horizons-sarjassa parhaasta ohjauksesta, sekä Lontoon elokuvajuhlilla parhaasta esikoisohjauksesta. Ruotsin Guldbaggen-gaalassa Siskoni palkittiin taas parhaana elokuvana ja parhaasta lavastuksesta.

Siskoni on palkittu useilla elokuva-alan juhlilla.

Tunnin ja 50 minuutin pituisen keston aikana sisaruksiin ehtii kiintyä, kiitos mainioiden näyttelijöiden sekä avoimen kuvaustyylin. Mitään ei sensuroida tai piilotella, vaan tyttöjen teot näytetään sellaisina kuin ne ovat. Siksi Siskoni tuntuu mahdollisimman aidolta, kun lapsuus ja teini-ikä näytetään myös koruttomine puolineen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Näkisin mielelläni, mitä sisaruksille kuuluu aikuisina, joten Mikan seuraava elokuva voisi kertoa siitä.

Draama. O: Mika Gustafsson. N: Bianca Delbravo, Dilvin Asaad, Safira Mossberg (Paradiset Brinner, Ruotsi 2023). 110 min.

Siskoni elokuvateattereissa perjantaina 19.4. alkaen.

Seuraa meitä somessa