Historia: Diktaattorien työkalut - Yle Teema & Fem

Hirmuhallinta on taitolaji

Pohjoisamerikkalainen dokumenttisarja esittelee kuusi viime vuosisadan yksinvaltiasta.

1900-luvun voi sanoa olleen monella tapaa diktaattorien vuosisata. Monille tulee tästä teemasta mieleen yksi historian kuuluisimmista yksinvaltiaista, natsi-Saksan hallitsija Adolf Hitler. Myös Neuvostoliiton Josif Stalin mainitaan usein.

Uusintana esitettävä kanadalais-amerikkalainen dokumenttisarja keskittyy kuitenkin kuuteen muuhun viime vuosisadan hirmuhallitsijaan. Jaksojen aiheina ovat nimittäin Pohjois-Korean Kim Il-sung, Irakin Saddam Hussein, Italian Benito Mussolini, Panaman Manuel Noriega, Espanjan Francisco Franco ja Ugandan Idi Amin.

Kim oli kansalaisille jumala

Sarja alkaa jaksolla, jossa kerrotaan Kim Il-sungin vaiheista. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1994, kun Kim oli kuollut. Hän oli noussut käytännössä Pohjois-Korean johtajaksi 1940-luvun lopun aikana tullessaan muun muassa maan työväenpuolueen pääsihteeriksi. Nyt, vuonna 1994, maa oli sekaisin, kun kansalaiset purkivat suruaan kerääntymällä kaduille ja itkien hurjasti.

Samalla vuosikymmenellä Pohjois-Koreea oli koetellut nälänhätä. Osa kenraalikuntaa oli myös yrittänyt tehdä vallankaappauksen. Satojatuhansia ihmisiä oli Kimin yksinvaltiuden aikana pidätetty, kidutettu ja tapettu. Ulkopuolisesta saattaa tuntua oudolta, että kansalaiset surivat niin yksituumaisesti diktaattorin kuolemaa.

Dokumenttisarjan haastattelemat asiantuntijat nostavat syyksi sen, että Kimiä pidettiin jumalana. Näin oli opetettu vuosikymmenten ajan.

Mussolini oli pioneeri

Sarjan punaisena lankana on tutustua niihin keinoihin, joilla diktaattorit onnistuivat pönkittämään valtansa, useassa tapauksessa vuosikymmenten ajan. Jaksojen aikana käy ilmi, että yksinvaltiaat myös ottivat mallia toisiltaan ja opettelivat toistensa taktiikoita.

Kolmannen jakson Benito Mussolini on eräänlainen pioneeri alallaan. Hän nousi valtaan jo vuonna 1922, aluksi virallisesti pääministerinä, mutta nopeasti myös diktaattorina. 

Mussolini oli kehitellyt fasismin aatetta jo 1910-luvulla ja alkoi toteuttaa ja kehittää sitä edelleen päästyään hallitsijaksi.

Historia: Diktaattorien työkalut alkaa Yle Teema & Femillä tiistaina 13. heinäkuuta kello 23.50. Yle Areenassa sarja on jo katsottavissa liki  kolmen kuukauden ajan.               


Teksti: Toni Keränen I Kuva: Yle12.07.2021 03:00
Katso myös
Uutuusdokumentti: Näin räjähdysmäisesti korona levisi Ischglissä
MOT selvitti: Tosi-tv:n pimeämpi puoli