fbq
20220607 HELSINKI. TRIPLA, BIO REX. Red Carpet -elokuvafestivaalin info. Jukka Puotila. PHOTO: ATTE KAJOVA

Jukka Puotila muistelee hurjia nuoruusvuosiaan – kapakasta keikalle kylmiltään

Suosikkinäyttelijä toteaa, että ajat ovat nykyään varsin toisenlaiset.

Toinen tuleminen -sarjassa toukokuussa nähtävä Jukka Puotila, 68, on kiertänyt teatterilavoja yli 40 vuotta. Vaikuttavan uran varrelle on mahtunut monenlaista. Pian ensi-iltansa saavan draamakomedian eroottisen aihepiirin takia kuvauksissa käytettiin intiimikoordinaattoria. Tämän tehtävänä on huolehtia intiimikohatusten tekemisen sujuvuudesta ja turvallisuudesta. Uudenlainen yhteistyö jäi kuitenkin Jukalta tällä kertaa kokematta.

- Esitän sarjassa Linnean (Reetta Ylä-Rautio) isää, joten tässä roolissa en intiimikoordinaattorin kanssa päässyt työskentelemään, Jukka kertoo. 

Toisella yrittämällä sisään päässyt Jukka valmistui Teatterikorkeakoulusta 1980-luvulla. Ala on muuttunut opiskeluvuosista paljon. Ennen ainoa tie näyttelijäksi oli koulun kautta, mutta nykyään alalle tullaan muitakin reittejä. 

- Eihän koulutus mitään takaa. Näyttelijän työ opitaan tekemällä. On hienoa, että nykyään nuorilla lahjakkuuksilla on enemmän mahdollisuuksia päästä mukaan tähän hommaan, Jukka toteaa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Jukka Puotila on tyytyväinen alavalintaansa.

Omia kouluaikojaan Jukka muistelee kuitenkin lämmöllä. Opetusmetodeillaan mielipiteitä jakanut legenda Jouko Turkka saa näyttelijältä kiitosta. 

- Olin onnekas ehtiessäni Turkan oppiin edes vuodeksi. Sen merkitys urani kannalta on ollut valtava. Arvostan Turkkaa suuresti. Mutta voi olla, etten tiedä hänestä kaikkea, Jukka sanoo.

Opetuskäytäntöjen lisäksi työllistymisen tavat olivat Jukan nuoruudessa toiset. 

- Saatoin viettää kapakassa iltaa, ja ohjelmistotoimisto soitteli myöhemmin perään. He halusivat tietää, kuka siellä oli naurattanut porukkaa. Pyysivät juhannuskeikalle. Ja minähän lähdin, vaikkei ollut mitään ohjelmistoakaan. Se opetti improvisoimaan. 

Näyttelijäkonkari kokee palon näyttelijäntyötä kohtaan olevan sisäsyntyistä. Kutsumus on ollut nuoresta saakka niin vahva, etteivät muut ammatit edes käyneet mielessä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

- Olemme geeniemme ohjaamia. Jos en olisi näyttelijä, en tiedä, mitä tekisin. Olisin varmasti halunnut esiintyä jollain tapaa. Työskentelin nuorempana palomiehenä ja liikunnanopettajana. Palo esiintymistä kohtaan on kuitenkin niin vahva, ettei sitä voi ohittaa, näyttelijä lopettaa.

 Toinen tuleminen Ruutu+-palvelussa 2.5. alkaen. Ensimmäinen jakso myös Nelosella.

Jukka näyttelee uutuussarjassa perheen isää.

Seuraa meitä somessa