fbq

Tänään tv:ssä Suomen kaikkien aikojen paras kauhuelokuva – perheenäidin perfektionismi synnyttää visvaisen hirviön

Pahanhautoja esitetään tv:ssä osana Ylen uuden suomalaisen elokuvan viikkoa.

Hanna Bergholmin esikoispitkä ei ole vain viime vuosien parhaita kauhuelokuvia. Se on häikäisevä psykologinen draama lapsen ja vanhemman kieroutuneesta riippuvuussuhteesta, joka synnyttää hirviön.

Pahanhautoja

Kauhudraama *****

Bergholmin ja käsikirjoittaja Ilja Rautsin ideoima tarina kertoo nuoresta Tinjasta, joka haluaa ansaita äitinsä rakkauden menestymällä telinevoimistelussa ja piilottamalla negatiiviset tunteet. Tinjan lahjakkuutta ja perheen kiiltokuva-arkea esitellään äidin suositussa videoblogissa, jonka kylmä ja kliininen tahrattomuus nostaa ihon kananlihalle ilman erikoistehosteita.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Eräänä yönä Tinja löytää oudon linnunmunan ja ryhtyy hautomaan sitä salassa peittonsa alla. Munan kuoriuduttua täydellinen koti saa uuden ja epätäydellisen, kirjaimellisen visvaisen asukkaan, joka virittää kanavan Tinjan tukahdutetulle pelolle ja raivolle.

Pahanhautoja kertoo vaikuttavan monikerroksisen tarinan vain puolessatoista tunnissa ja luo samalla kipeän, katarttisen ja ennakoimattoman kauniin bodyhorror-kokemuksen. Pohjalta löytyvä klassikkoidea pahasta kaksoisolennosta laajenee vertauskuvaksi itsekkyyden ja rakkaudettomuuden hirviömäisyydestä.

Vaikka tarinan todellinen hirviö sikiää ja elää tarinan äitisuhteessa, on sen fyysinen ilmentymä odotuksen arvoinen. Pahanhautoja ei ole vain kaikkien aikojen paras suomalainen kauhuelokuva. Se on myös ensimmäinen kotimainen kauhuleffa, jonka maskeeraus- ja erikoistehosteet ovat korkeimman tason genrekäsityötaidetta. Tehosteista ovat vastanneet alan kansainväliset huiput Gustav Hoegen ja Conor O’Sullivan.

Bergholm on synnynnäinen kauhuohjaaja, joka osaa kuvata primitiivistä pelkoa ja ahdistusta, jakaa tarkkaan ajoitettuja shokkeja sekä leikata syvälle tarinan psykologiseen ytimeen. Pahanhautoja ei kuitenkaan toimisi yhtä hyvin, ellei pääosaan olisi löydetty uskomatonta luonnonlahjakkuutta.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Elokuvan tehdessään vasta 12-vuotias Siiri Solalinna tekee debyyttiroolin, joka pitää nähdä omin silmin, jotta sen uskoo todeksi. Myös Sophia Heikkilä on äitinä briljantti – täynnä kontrolloitua raivoa ja patoutunutta itseinhoa, joka piiloutuu häiriinnyttävän jokerihymyn taakse. Jani Volasen harkitun kuiva ja lakoninen esitys kastroituna isänä on puolestaan kuin Ihmebantun valituista paloista. 

O: Hanna Bergholm. N: Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen, Reino Nordin. (Suomi 2022). 91 min.

Pahanhautoja Yle Areenassa ja keskiviikkona 24.4. Teema & Fem -kanavalla.

Seuraa meitä somessa