fbq
Tytöt tytöt tytöt

Tänään tv:ssä: Tytöt tytöt tytöt ei ole tärkeä elokuva vain tytöille – myös jokaisen pojan tulisi nähdä se

Jussi-palkittu elokuva on osana Ylen uuden suomalaisen elokuvan viikkoa.

Alli Haapasalon mahtava, Sundance-festivaalin yleisöpalkinnon voittanut elokuva ei tee periaatteessa mitään radikaalia. Se on erittäin tutunoloinen kasvutarina tyttöjen välisestä ystävyydestä ja rakkaudesta. Silti se tuntuu hätkähdyttävän erilaiselta ja vallankumoukselliselta. Syy on lopulta ilmeinen: Tytöt tytöt tytöt onnistuu häivyttämään kameran katsojan ja päähenkilöidensä väliltä. Kyseessä on suorin ja välittömin kotimainen nuorisodraama, jonka muistan koskaan nähneeni.

Tytöt tytöt tytöt

Draama ****

Kolmen perjantain välille ulottuva tarina tuo yhteen parhaat ystävykset Mimmin ja Rönkön sekä Emman. Mimmi on itsevarmalta vaikuttava selviytyjä, joka on joutunut aikuistumaan ennen aikojaan. Rönkkö on sympaattinen sählääjä, joka etsii epätoivoisesti ensimmäistä aitoa seksuaalista nautintoaan. Emma on elämänsä taitoluistelulle pyhittänyt suoriutuja, joka kulkee kohti menestystä kaiken muun sivuuttaen. Kun kaksi tytöistä rakastuu toisiinsa, kääntyy kaikkien kolmen maailma ylösalaisin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Haapasalon ohjaus ja Jarmo Kiurun kuvaus muodostavat elokuvan maagisen ytimen. Tarina kulkee ihailtavan vaivattomasti ja orgaanisesti, kuin puron virtaus keskellä koskematonta luontoa. Aamu Milonoff, Eleonoora Kauhanen ja Linnea Leino ovat pääosissa täysosumia. Kukin heistä tekee kauniin ja kulmikkaan suorituksen, joka tihkuu aitoja tunteita ja todellisuutta, huumoria ja itseironiaa unohtamatta. Oma lukunsa on briljantti soundtrack, jonka jokainen kappale on valittu tukemaan ja viemään eteenpäin elokuvan tunnemaailmaa.

Tytöt tytöt tytöt -elokuvassa Rönkkö ja Mimmi ovat parhaita ystäviä. 

Tytöt tytöt tytöt ei ole tärkeä elokuva vain tytöille – myös jokaisen pojan tulisi nähdä se. Haapasalo on tehnyt elokuvan, joka auttaa ymmärtämään nuorten sielunmaisemaa noin kymmenen kertaa paremmin kuin monikaan kirja tai dokumentti.

Draama. O: Alli Haapasalo. N: Aamu Milonoff, Eleonoora Kauhanen, Linnea Leino. (Suomi 2022). 101 min.

Tytöt tytöt tytöt Yle Areenassa ja Teema & Fem -kanavalla tiistaina 23. huhtikuuta.

Elokuva-arvio julkaistu Katsossa 13.4.2022.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Seuraa meitä somessa