fbq

Juontajakomistus jakoi pehmoleluja – muistatko nämä unholaan jääneet tv-tietokilpailut?

Tietokilpailujen kulta-aikoina kisaajille jaettiin rahaa, autoja ja maailmanympärimatkoja.

Suomen televisiossa pisimpään esitetty tietokilpailuohjelma on Tupla vai kuitti. Tesvisio lähetti siitä ensimmäisen jakson vuonna 1958, minkä jälkeen ohjelma on tehnyt paluun ruutuun useilla vuosikymmenillä. Viimeksi Tupla vai kuitti nähtiin vuonna 2008 juontajanaan Kirsi Salo.

Tv-tarjontamme viimeisin tietokilpailutulokas on Roope Salmisen vetämä Tietäjät tietää.

Katso listasi maineikkaita televisiotietokilpailuja, jotka ovat jo jääneet unholaan. 

Kolmosvisa

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Milloin: 1987-1994 

Kanava: Kolmoskanava ja MTV3

Jyrki Otila ja Reijo Salminen olivat vuosia television tietovisagurut. Näyttelijöiden Thilia Thalia -mittelöinnin jälkeen työpari suunnitteli ja juonsi Kolmosvisan, jossa nopeiten oikean vastauksen yleistietokysymyksiin antanut voitti. 

Alkuun jaksot kuvattiin studiossa, mutta myöhemmin kulissit kiersivät kansan pariin ympäri maata. 

Pääpalkinnot vaihtelivat matkalahjakortista henkilöautoon.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Giljotiini

Milloin: 2001-2003

Kanava: Nelonen

Suomalaisen visailuformaatin isäntänä toimi hetken näyttelijä Jukka-Pekka Palo. Hänen tylyhkö juontotyylinsä ei katsojia miellyttänyt, joten juontaja vaihtui näyttelijä Janne Virtaseen

Giljotiinissa vaadittiin hyvän yleistiedon lisäksi bluffaustaitoa. Pelaajien tuli ennen vastauksen antoa arvata, kuka kanssakilpailijoista ei tiedä oikeaa vastausta.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Broadcastersin kehittämä Giljotiini ansaitsi Formaatti-Finlandia-palkinnon.

Greed

Milloin: 2000-2003

Kanava: MTV3

Petteri Ahomaan juontama Greed veti ruudun ääreen miljoonayleisön. 

Kilpailu käytiin joukkueittain niin, että joukkuekapteenilla oli oikeus vaihtaa kilpailijan vastaus. Kisa oli armoton, sillä väärä vastaus lähetti joukkueen kotimatkalle. Jaossa oli tuhansia euroja, ja kilpailijoilla oli mahdollisuus lisätienesteihin haastamalla vastustajiaan.

Jeopardy

Milloin: 2007-2008

Kanava: Nelonen

Legendaarinen yhdysvaltalainen tv-esiintyjä Merv Griffin kehitti suositut tietokilpailut Onnenpyörän ja Jeopardyn

Yhdysvalloissa Jeopardya on tehty 40 kautta, mutta suomalaiset ottivat nihkeämmin visaklassikon vastaan. Yhteen kauteen jäänyttä visailua juonsi näyttelijä Ismo Apell. Kilpailun idea oli nurinkurinen: juontaja esitti kilpailijoille vastauksen, johon heidän oli keksittävä oikea kysymys.

Mikä mikä viidakkokirja

Milloin: 1989-1994

Kanava: Yle TV1

Luontoaiheisesta Mikä mikä viidakkokirjasta tuli katsojien suosikkiohjelmia, ja sen juontajasta, optikko Paul Segersvärdistä televisiotähti. Parhaimmillaan suomalaisformaattia seurasi 1,6 miljoonaa silmäparia. 

Neljälle kisaajalle esitettiin eläinaiheisia videopätkiä ja niihin liittyviä kysymyksiä leopardin täplistä sinileukakalan poikasten hoitoon. Lisäksi jaksoissa esitettiin luontodokumentin tavoin luonnon ihmeitä. 

Kisassa pärjänneet saivat palkinnoksi pehmolelun.

Bonus

Milloin: 2002-2004

Kanava: MTV3

Helsingin Messukeskuksessa kuvatun Bonus-tietovisan vetäjänä toimi suurelle yleisölle tuntemattomampi it-alan johtaja ja toimittaja Jussi Halli

Juontaja heitti vastausvaihtoehtoja, joista kisaajan tuli lukita oikea vastaus parissa sekunnissa. Oikeat vastaukset kasvattivat euromääriä pelaajien kukkarossa. Finaalitehtävässä oli draamaa, sillä voittopotin kerännyt kisaaja saattoi lopun kaksintaistelussa menettää ansaitsemansa rahat vastustajalleen.

Maailman ympäri

Milloin: 2000-2004

Kanava: Yle TV1

Maailman ympäri oli nimensä mukaisesti maantieteellinen tietovisa, jota Simo Frangén johti villillä elehdinnällä ja sanaseppoilulla. Jokaisessa jaksossa kaksi tavista ja kaksi julkkista tavoitteli pääpalkintoa maailmanympärimatkaa. 

Perinteisen tietokilpailun sijaan huomion vei Simon tauoton vitsitykitys. Jaksot päättyivät juontajan loppusanoihin” Minä olen teidän matkaoppaanne Simo Frangén, ja minä en lähde matkalle maailman ympäri, minä lähden Tampereelle”.

Seuraa meitä somessa