fbq
Dokument inifrån: Stalker 2023 Bildtext: Det går rykten om Felix. Ett anonymt telefonnummer sprider uppgifter om att han trakasserar och utnyttjar tjejer. Foto: SVT Bilden får endast användas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.

Felixiä vuosia vainonnut stalkkeri paljastui yllättäväksi tahoksi: ”Kuinka syvälle ja kipeästi selkään puukottaminen sattui"

Stalkkerin vainoama -dokumenttisarjassa ruotsalaismiehen elämä tuhoutui vainoajan käsissä.

Tuntematon numero levittää väitteitä Felixistä, joiden mukaan hän ahdistelee tyttöjä ja käyttää näitä hyväkseen. Pian koko Skellefteå on kuullut asiasta, mutta he eivät tiedä, että Felix Åkerlund on vainoamisen uhri. Ruotsalaisessa Stalkkerin vainoama -dokumenttisarjassa Felix kertoo kokemastaan vainoamisesta.

Älä lue pidemmälle, jos et halua tietää dokumenttisarjan tapahtumia.

– Moni on minulle todella vihainen, Felix kertoo kolmiosaisen dokumenttisarjan alussa.

– Käsitän, että muiden on vaikea ymmärtää, mitä sanon. Ymmärrän sitä tuskin itsekään, hän sanoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Felixin ollessa parikymppinen vuonna 2015, joka eli elämänsä parasta aikaa ystäviensä kanssa. Hän oli päässyt lukiosta ja teki sesonkitöitä.

Eräänä päivänä tuntematon numero otti yhteyttä Felixiin. Numero oli kytketty prepaid-liittymään, joten lähettäjästä ei ollut tietoa. Ensimmäiset viestit olivat harmittomia.

– Niissä luki vaikkapa, että näytin hyvältä baarissa eilen. Viestejä tuli ehkä kerran viikossa. Tai sitten oli kaksi viikkoa taukoa, ja kolmannella tuli kaksi viestiä, Felix muistelee.

Hän ei harkinnut vastaavansa viesteihin. Sitten viestejä alkoi tulla myös muille ihmisille, lähinnä tytöille. Kyseiset henkilöt eivät olleet tuttuja Felixille. Viesteissä luki, että Felix seurusteli lähettäjän kanssa. Vastaanottajaa varoitettiin rikkomasta suhdetta. Näissä viesteissä oli allekirjoitus Emelie. Muutamaa kuukautta aiemmin Felix oli tutustunut Emelie-nimiseen tyttöön verkossa. Hän yritti saada tietää, oliko netissä tapaamansa tyttö viestien takana. Tämä kiisti kaiken.

Stalkkerin vainoama
Felix anoi stalkkeria lopettamaan vainoamisensa, turhaan. Piinaa jatkui noin neljän vuoden ajan.

Alkuun Felix ei kertonut perheelleen tai ystävilleen viesteistä. Felix alkoi saada jälleen viestejä vuonna 2016, jolloin hän jätti reagoimatta niihin. Viestejä alkoi tulla myös hänen kaveripiirilleen. Viesteissä kavereita varoitettiin Felixistä. Tässä vaiheessa Felix vastasi viestein lähettäjälle, ja pyysi tätä jättämään hänet ja hänen ystävänsä rauhaan.

– Muistan, millaisen vastauksen sain. Viestissä hekoteltiin paljon. Ei tulisi kuulemma kuuloonkaan. Lähettäjät huomasivat osuneensa arkaan paikkaan. He olivat saaneet minut reagoimaan, Felix sanoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Stalkkerin vainoama
Piinaaja ohjaili Felix Åkerlundin elämää usean vuoden ajan. Hän väitti, että Felixistä on tehty useita rikosilmoituksia ja tämän olevan etsintäkuulutettu Tukholmassa.

Vainoaja ei aikonut lopettaa ennen kuin hänen koko elämänsä on pilalla.

– Viestit alkoivat muuttua melko harmittomista sellaisiksi, että ne alkoivat ahdistaa ja vetää vakavaksi, Felix muistelee.

– Olin kuulemma raiskaaja ja naistenhakkaaja. Lähettäjät eivät luovuttaisi, ennen kuin istuisin kaltereiden takana, hän kertoo yhden viestin sisällön.

Felix pelästyi. Hän ei tiennyt mitä tehdä, kenelle soittaisi tai mikä neuvoksi. Soittaisiko hän poliisille? Vai isälleen ja äidilleen? Sitä hän ei halunnut tehdä. Hän kertoi esimiehelleen viesteistä. Felix ei saanut apua.

Hän alkoi vetäytyä. Viestejä tuli yhtä mittaa. Toisinaan piinajat yrittivät soittaa, jos Felix vastasi, ei linjan toisesta päästä kuulunut mitään.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Piinaja alkoi laittaa vuosien saatossa viestejä myös Felixin työpaikalle. Piinaja uhkasi satuttaa Felixin äitiä ja nuorempaa sisarta. Lähettäjä uhkasi muun muassa potkaista Felixin äidin oven sisään ja käydä tämän kimppuun.

Stalkkerin vainoama
Felix oli murtumispisteessä, hän ei tiennyt, miten pääsisi tilanteesta ulos.

Piinaa kesti yhteensä neljä vuotta. Tuona aikana Felix yritti puhua poliisille. Poliisi ei ottanut kolmen vuoden aikana tapahtunutta vainoamista tosissaan. Felix ei nähnyt ulospääsyä tilanteesta.

Lopulta viestejä saanut Jessica päätti soittaa tuntemattomaan numeroon. Piinaaja vastasi videopuheluun.

– Tyttö ilmestyi näytölle. Työkaverini, Jessica sanoo.

– Siinä ja silloin yritin lähinnä käsittää, mitä sillä hetkellä tapahtui. Hän kysyi vähän hämmästyneenä, miksi soitin, hän jatkaa.

Piinaaja oli Felixin läheinen ystävä, ja Jessican työkaveri. Piinaaja ei ensin tajunnut jääneensä kiinni, kunnes hän tajusi mokanneensa ja jääneensä kiinni.

– Niin petetyksi ja huijatuksi kuin tunsin itseni silloin… En voi sanoin kuvata, kuinka syvälle ja kipeästi selkään puukottaminen sattui. Samalla tunsin itseni hirvittävän tyhmäksi, Felix kertoo.

Kyseessä oli sama ystävä, joka oli tukenut Felixiä vainoamisen aikana. Hänet tuomittiin vainoamisesta, kunnianloukkauksesta ja viranomaisena esiintymisestä.

Stalkkerin vainoma -sarjan jaksot Yle Areenassa ja maanantaisin TV1-kanavalla.

Seuraa meitä somessa