fbq
Muun maailma
Elli

Elli, 25, halvaantui kaksi vuotta sitten – tilanne kärjistyi itsemurhayritykseen

Arman Alizadin uudessa dokumenttisarjassa nuoret pääsevät ääneen.

Arman Alizadin ohjaamassa Mun maailma -dokumenttisarjassa tutustutaan viiteen nuoreen, jotka ovat elämänsä käännekohdissa. Yksi heistä on 25-vuotias Elli, joka halvaantui äkillisesti muutama vuosi sitten.

Elli oli 22-vuotiaana Maanpuolustuskoulun järjestämällä viikonloppukurssilla, joka oli tarkoitettu armeijaan lähteville naisille. Pikamarssin aikana selkä petti.

– Jäin neurologiselle osastolle. Heikkous eteni siihen, että kun lähdin kotiin, mun toinen jalka ei toiminut ollenkaan, Elli kertoo.

Oikea jalka halvaantui neljässä päivässä. Vasen jalka liikkuu hieman, mutta jalka ei ota painoa vastaan. Elli on ollut kaksi vuotta pyörätuolissa. Hänen diagnoosinsa on toiminnallinen pareesi, joka tarkoittaa halvausta, jolle ei löydy fyysistä selittävää syytä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Se voi tapahtua yhtäkkiä. Paranemisennuste on tosi hyvä, mutta ei ole selkeää hoitokaavaa, Elli sanoo.

Lisäksi Ellille on diagnosoitu konversiohäiriö, joka on traumalähtöinen tila. Elli käy PTSD-työryhmässä. Liikuntakyvyn pitäisi palata sitä mukaa, kun hän käsittelee asioita.

– Olen sairaseläkkeellä. Yritän päästä intensiivikoulutukseen datainsinööriksi, Elli kertoo haaveistaan.

Elli haluaisi auttaa ihmisiä, jotka ovat joutuneet kokemaan samankaltaisia asioita kuin hän. Elli ei itse käsitellyt halvaantumistaan ensimmäisen puolen vuoden aikana ollenkaan.

– Terveydenhuolto ei ollut paras mahdollinen. Koin jääväni joihinkin rakoihin koko ajan, mut tunnuttiin sivuuttavan aika vahvasti. Olin täysin yksin tämän asian kanssa, Elli muistelee.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Nuori muistelee tunteneensa paniikkia. Lopulta halvaantuminen vaikutti myös Ellin parisuhteeseen.

– Purin mun stressin ja ahdistuksen kaikista eniten mun miesystävään, jonka luokse jouduin lähestulkoon muuttamaan, koska en pärjännyt yksin kotona, Elli sanoo.

– Musta tuli tosi epävarma. Mä en suostunut esimerkiksi riisuutumaan hänen edessään enää ollenkaan. Koin, että näytän oudolta. Menin ihan lukkoon. En puhunut melkein kenellekään. Kaikki vain levisi käsiin, hän jatkaa.

Mun maailma
Elli

Tilanne kärjistyi niin pahaksi, että Elli yritti itsemurhaa keväällä 2021. Yrityksen jälkeen Elli vietti kaksi kuukautta psykiatrisella osastolla, ja vielä kolme kuukautta päiväosastolla.

– Sitä kautta sai herätyksen siihen, että mitä elämässä oli tapahtunut ja mitä kaikkea meinasin menettää. Koko ajan menee paremmin, Elli sanoo.

Terveys on nykypäivänä Ellille hämmentävä konsepti.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Sen on pitkälti menettänyt, sitten taas toisaalta mun jalat ei toimi, mutta voin muuten ihan hyvin. Terveyttä osaa myös arvostaa täysin eri tavalla kuin ennen, hän kiteyttää.

Mun maailma MTV Katsomossa.

Jos tunnet itsetuhoisia tunteita, kerro siitä. Puhuminen auttaa ja selkeyttää. Voit soittaa MIELI ry:n 24/7 Kriisipuhelimeen 09 2525 0111. Itsetuhoisuudesta on tärkeää kertoa ammattilaiselle, jotta voi saada apua.

Seuraa meitä somessa