fbq

Seiskan lähteet: Timo Vornanen liikkui yössä sumute taskussa

Seiska selvitti Vornasen taustoja haastattelemalla useita eri lähteitä.

Seiska uutisoi ensimmäisenä kansanedustaja Timo Vornasen, 54, (ps.) ampuma-aserikoksesta, joka tapahtui baari-illan päätteeksi Helsingin keskustassa. Vornanen oli heilutellut toran päätteeksi pistoolia ja ampunut lopuksi yhden laukauksen maahan, jonka vuoksi paikalle kutsúttiin poliisit.

Myöhemmin Helsingin poliisista kerrottiin, että Vornasta epäillään vaaran aiheuttamisesta ja laittomasta uhkauksesta.

Seiska selvitti miehen taustoja haastattelemalla useita eri lähteitä, ja toimituksessa on lähteiden henkilöllisyys tiedossa. Haastattelujen perusteella syntyi kuva henkilöstä, jolle on ”sattunut ja tapahtunut” matkan varrella.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Toisaalta 30 vuotta poliisina työskennellyt Timo on pidetty Pohjois-Karjalan ääni, joka huolella rakensi poliittista uraansa nousten kunnallispoliitikosta kansanedustajaksi Arkadianmäelle.

Poliittisen uran luominen kesti pitkään, mutta sen tuhoutumiseen riitti yksi yö.

Lue lisää: Portsarit tilittävät Timo Vornasen kosteista illoista: Aiheuttaa harmaita hiuksia

Timo Vornanen oli Joensuussa ravintola Gloriassa vain viikkoa ennen ampumistapausta. – Hän siemaili valkoviiniä ja jutteli ihan mukavia. Olikohan hänellä jo tuolloin ase mukana, Seiskalle aprikoidaan.

Sumute taskussa?

Yksi Seiskan lähteistä on tuntenut Vornasen jo pidemmältä ajalta.

– Selvin päin hän on rauhallinen ja harkitseva, mutta alkoholin myötä käytös muuttuu kokonaan. Hän on sellainen ”minulle ei piruilla” -tyylinen mies. Oli vain ajan kysymys, että jotain tällaista tapahtuu.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Seiskan lähde kertoo, että hän itsekin joutui kerran episodiin Vornasen kanssa.

– Jos katse olisi voinut tappaa, olisin kuollut siihen paikkaan. En halua sen tarkemmin kertoa, mikä tapahtuma edelsi tätä tilannetta.

Seiskan lähteen mukaan Joensuun poliisilaitoksella oli yleisesti tiedossa se, että Vornasella oli vapaa-ajallaan käytössä OC-sumute, josta oli tunnukset poistettu.

– Poliisikollegat sanoivat hänelle, ettei näin voisi tehdä, mutta eipä siitä mitään hyötyä ollut. Hänellä on sellainen maine, ettei kukaan uskalla nousta häntä vastaan.

Potkut eduskuntaryhmästä

Tällä hetkellä Vornanen on sairauslomalla. Perussuomalaiset erotti hänet eduskuntaryhmästä viime torstaina, mutta Vornanen ilmoitti heti uutisen jälkeen perustavansa oman eduskuntaryhmän.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Riikka Purra kertoi julkisuuteen, että hänellä on mennyt luotto Timo Vornaseen. – Jos perussuomalainen kansanedustaja kulkee päihtyneenä aseen kanssa ja ampuu sillä, silloin luottoa ei enää ole, puolueen puheenjohtaja totesi lehdistötilaisuudessa.

Vornanen saa jatkaa työtään kansanedustajana. Hänet voidaan erottaa vasta oikeudenkäynnin jälkeen, mikäli hänet todetaan syylliseksi tahalliseen rikokseen ja tuomiosta rapsahtaa vankeutta. Pääkaupunkiseudun ruuhkaisista viranomaisprosesseista johtuen lainvoimaiseen tuomioon voi mennä vielä muutama vuosi.

Vornanen julkaisi tiedotteen, jossa hän pyysi kattavasti anteeksi eri tahoilta. Samalla hän vetosi keskeneräiseen esitutkintaan, jonka vuoksi hänen on vielä oltava vaitonainen tapahtumien kulusta.