fbq
ve001uf001_dedb9398d1.jpg

Tällaisesta rikoksesta Linna-sarjan Lilja vangittiin elinkautiseen – palossa kuolivat isoäiti ja kehitysvammainen setä

Ylen uutuussarja Linnassa esiintyvä Lilja, oikealta nimeltään Lilya Carmen Lilith Lehtonen tuomittiin vuonna 2018 kahdesta murhasta. Kohteeksi joutui hänen isoäitinsä ja cp-vammainen setänsä. 

Ylen Linna-sarjassa seurataan Hämeenlinnan naisvankeja. Yksi heistä on elinkautista istuva, ohjelmassa Lilja-nimellä esiintyvä vanki. 

Lilja, oikealta nimeltään Lilya Carmen Lilith Lehtonen nousi otsikoihin vuonna 2018, kun hänet tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta murhasta.

Vuonna 1988 syntynyt Lehtonen sytytti palamaan sukulaistensa omakotitalon vuonna 2017 Kangasalla. Talossa oli palon aikaan Lehtosen 83-vuotias pyörätuolia käyttävä, dementoitunut isoäiti ja 63-vuotias kehitys- ja cp-vammainen setä. 

Molemmat menehtyivät palossa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Linna: Elinkautisvanki Lilja tutustui mieheensä sellinsä ikkunasta – aviopari pitää yhteyttä toisiinsa nerokkaalla tavalla

Lehtonen myönsi käräjäoikeudessa tulen sytytyksen, mutta kiisti murhat. Tuli oli alkanut autotallista kankaisesta materiaalista, jonka Lehtonen oli sytyttänyt. Palo levisi rakenteisiin ja katolle. Pelastuslaitoksen tullessa paikalle talo oli ilmiliekeissä. 

Lehtonen määrättiin mielentilatutkimuksiin. Hänen katsottiin olevan syyntakeinen. Hänet tuomittiin kahdesta murhasta sekä tuhotyöstä. 

Tuomiolauselmassa kerrotaan, että Lehtonen on edesmenneen isoäidin pojantytär, eivätkä he olleet juuri tekemisissä Lehtosen isän kuoleman jälkeen. Edellisen kerran hän oli tavannut isoäitiään 8–9 vuotta sitten. 

Lehtonen oli asunut tuolloin tukiasunnossa. Tapahtumapäivänä hän oli sanonut henkilökunnalle pelkäävänsä ex-miehensä tulevan käymään. Apua oli tarjottu, muttei hän ollut ottanut sitä vastaan. Sen jälkeen hän oli soittanut äidilleen. 

Puhelun jälkeen hän oli hakenut internetistä isoäitinsä yhteistiedot ja tehnyt puhelimellaan lukuisia hakuja naisvankilasta, ensikertalaisen elinkautisesta, murhasta, taposta, surmasta, sekä miten tapetaan ja miltä tuntuu tappaa ihminen. 

Lehtonen oli mennyt sen jälkeen isoäitinsä luokse. Illan edetessä Lehtonen oli jäänyt kaksistaan isoäitinsä kanssa tuulikaappiin tupakalle. Heillä oli tullut erimielisyyttä isoäidin kanssa, ja tämä oli sulkenut Lehtosen pois talosta. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Lehtonen oli tyytymätön tuomioonsa ja valitti siitä hovioikeuteen. 

Tällaista on elämä älyvankilassa – Linna-sarja seuraa viiden vangin arkea Suomen ainoassa suljetussa naisvankilassa

Hovioikeudessa Lehtonen muutti kertomustaan. Käräjäoikeudelle hän oli kertonut, että hänelle oli tullut isoäitinsä kanssa riitaa, mutta hovioikeudessa hän pyörsi väitteensä. 

Esitutkinnassa Lehtonen väitti isoäitinsä soitelleen hänelle usein iltaisin ja menneensä kutsusta tämän luokse. Hovioikeudessa hän kertoi menneensä isoäidille ilman kutsua. Esitutkinnassa hän vieritti vastuun äidilleen, mutta hovioikeudessa hän totesi, että oli siskonsa neuvosta puhunut äitiään vastaan, jotta pääsisi itse pois vankilasta. 

Lehtonen valitti tuomiostaan myös korkeimpaan oikeuteen, mutta valitus hylättiin. 

Linna TV 1 -kanavalla 10.2. alkaen torstaisin klo 20.00. Koko kausi katsottavissa Yle Areenassa. 

Seuraa meitä somessa