Häkkilinnun paluu - Yle TV 2

Miri yrittää tehdä sovinnon menneisyytensä kanssa

Daisy Haggardin luoma draamakomedia käsittelee tuomitun leimaa ja uuden alun mahdollisuutta.

Onko kenellä tahansa oikeus toiseen mahdollisuuteen? Ovatko kaikki synnit sovitettavissa? Näitä kysymyksiä joutuu pohtimaan 36-vuotias Miranda ”Miri” Matteson, joka vapautuu vankilasta 18 vuoden jälkeen. Miri palaa vanhempiensa luokse jatkamaan elämää, joka jäi tylysti kesken vuonna 2000.

Vaikka Miri on itse valmis aloittamaan kaiken alusta, niin muut eivät ole valmiita hyväksymään hänen paluutaan. Se, mitä Miri teki kaksi vuosikymmentä sitten, on yhä tuoreessa muistissa Kentin kreivikunnassa sijaitsevassa pienessä rannikkokaupungissa. Idyllisen merenrantamiljöön taakse kätkeytyy paljon vihaa, pelkoa ja ennakkoluuloja entistä häkkilintua kohtaan.

Rikos pysyy salassa

Brittiläinen draamakomedia käsittelee mustan huumorin avulla syyllisyyden ja sovituksen tematiikkaa. Miri on selvästi hyvä, tai ainakin hyväntahtoinen, ihminen, joka yrittää päästä jaloilleen elämänsä suurimman virheen ja siitä maksetun kalliin hinnan jälkeen. Se, ettei Mirin rikosta paljasteta ainakaan ensimmäisessä jaksossa, on sarjan dramaturgian kannalta nokkela päätös. Katsojan on suorastaan pakko saada tietää, mihin kiltiltä ja harmittomalta vaikuttava nainen on syyllistynyt, joten paluu sarjan ääreen on välttämätöntä.

Häkkilinnun paluun on luonut ja käsikirjoittanut sen pääosanesittäjä Daisy Haggard. Päälle nelikymppinen skottinäyttelijä on esiintynyt lukuisissa brittidraama- ja -komediasarjoissa sekä lainannut äänensä muun muassa kahdelle Harry Potter -elokuvalle. Viimeksi Haggard on nähty Martin Freemanin rinnalla erinomaisessa draamakomediasarjassa Breeders, joka on katsottavissa Suomessa HBO Nordicin kautta.

Daisyn isä on maineikas ohjaaja Piers Haggard, joka tunnetaan varsinkin 1970-luvun brittikauhun suuresta klassikosta Paholaisen nahka (1971) sekä Klaus Kinskin ja Oliver Reedin tähdittämästä käärmekauhun ja kidnappaustrillerin kiehtovasta risteytyksestä Musta mamba (1981). Daisy on kertonut, ettei hänen isänsä alun perin halunnut hänestä näyttelijää, koska piti alan tarjoamaa elämää ”kovana ja kammottavana”.

Toinen kausi tulossa

Daisy Haggardin ohella sarjassa nähdään muitakin tunnettuja brittinäyttelijöitä, kuten Mirin äitiä esittävä legendaarinen Geraldine James (Gandhi, Kalenteritytöt), jonka läpimurto oli kuuromykän prostituoidun rooli Quadrophenia-ohjaaja Franc Roddamin rankassa sosiaalidraamassa Dummy (1977). Filmi keräsi 14 miljoonaa katsojaa, kun se näytettiin ensi kerran brittitelevisiossa. Viimeksi James on näytellyt Dome Karukosken ohjaamassa brittitrillerissä The Beast Must Die, joka löytyy C Moresta. Miriin ystävystyvää Billyä näyttelevä Adeel Akhtar muistetaan puolestaan viimeisimmästä Les Misérables – Kurjat -sarjasovituksesta sekä monista elokuvista, muun muassa islamterrorismia herkullisesti pilkkaavasta mustan komedian helmestä Neljä leijonaa (2010).

Häkkilinnun paluuta mainostettiin etenkin käsikirjoittaja-tuottajaveljesten Jack ja Harry Williamsin uutena sarjana. Veljesten yhtiö Two Brothers Pictures on tuottanut muun muassa TV1:llä nähdyn vahvan minisarjan Koston kierre sekä Emmy-palkitun draamakomedian Fleabag. Myös jännäridraamasarjat Kadonnut ja Baptiste sekä Amazon Primelle toteutetut White Dragon ja The Widow ovat veljesten käsialaa.

Jo 2019 valmistunut Häkkilinnun paluu sai Britanniassa niin hyvän vastaanoton, että sen toiselle kaudelle näytettiin saman tien vihreää valoa. Koronan vuoksi kakkoskautta päästiin kuitenkin kuvaamaan vasta tänä keväänä. Uusien jaksojen odotetaan valmistuvan ja uuden kauden olevan esityskunnossa tämän vuoden syksyyn mennessä.

Häkkilinnun paluu TV2:lla maanantai-iltaisin 9. elokuuta alkaen.


Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Yle09.08.2021 08:00
Katso myös
Palkittu brittidraama Life - elämässä eksyneet on kokonaisuudessaan nähtävissä Areenassa
Luke Evans palaa juurilleen tosipohjaisessa rikosdraamassa
John Simm selvittää murhia Brightonin merenrantamaisemissa
Oscar-palkittu Steve McQueen ruotii Britannian rotuhistoriaa viidellä tositarinalla
Ensi-ilta-arvostelu: Katkeransuloinen draama surun koettelemasta perheestä
Ensi-ilta-arvostelu: Erään rakkaustarinan loppu