Toivomus - Yle Teema & Fem

Ira Hammermannin sarja tarjoaa hengähdyshetkiä: Uusi kausi alkaa!

Toivomus-sarjan neloskaudella Iran kanssa lempeään juttutuokioon istahtavat muun muassa Pirkko Mannola, Mika Ihamuotila, Antti Reini ja Bettina Sågbom-Ek. 

Toivomus (En Önskan) -sarjan uusi 4. kausi alkaa Teema & Fem -kanavalla sunnuntaina 29. elokuuta. Jaksot esitetään myös TV1:llä 2. syyskuuta alkaen. Ruotsinkielinen sarja on suomeksi tekstitetty.

– Luvassa on monipuolinen ja yllätyksellisempi kausi kuin edelliset. Vieraat edustavat aika eri aloja, kaikki ovat kokeneita ja heiltä löytyy perspektiiviä omaan elämäänsä, Ira Hammermann kertoo.

Kauden kymmenessä jaksossa elämästään kertovat Marimekon puheenjohtaja Mika Ihamuotila, poliitikko Silvia Modig, ylilääkäri Asko Järvinen, laulaja-näyttelijä Pirkko Mannola, näyttelijä Antti Reini, oikeuspsykologi Julia Korkman, tunnettuun taiteilijasukuun syntynyt viulisti-kapellimestari Jan Söderblom, toimittaja Bettina Sågbom-Ek, avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja sekä pappi ja toimittaja Hilkka Olkinuora. Kapellimestari Esa-Pekka Salonen ei Ylen ennakkotiedoista poiketen ole mukana kaudella. 

– Esa-Pekan osallistuminen estyi kalkkiviivoilla. Hän ei päässyt matkustamaan. Tilalla on viulisti-kapellimestari Jan Söderblom. Jan on monisanainen haastateltava, kiehtova taiteilija.

Vuoden 1958 Miss Suomeksi kruunattu Pirkko Mannola osallistui kisoihin äitinsä vanhassa mekossa ja uimapuvussa.

Elämä tuo kaikille yllätyksiä

Sarjan vieraat ovat ehtineet saavuttaa ja kokea elämässään paljon. Ira tekee haastatteluiden taustatyön itse ja siinä riittää puuhaa. Kauden vieraiden joukosta löytyy muutama yllätysnimi.

– Mika Ihamuotila on hyvin vähän antanut itsestään haastatteluita yksityishenkilönä. Ylilääkäri Asko Järvisen kanssa on vähän sama. Asko on puhunut paljon koronapandemiasta, mutta ei ole kertonut siitä, miltä on tuntunut joutua mediamylläkkään ja antaa kasvot pandemialle. Hän juttelee ohjelmassa yksityishenkilönä eikä HUS:in infektiolääkärinä.

Jakson lopuksi vieras (Asko Järvinen) saa tarttua vesivärisiveltimeen.

Ira uskoo, että monen erityisesti Vares-elokuvista tuntema itseoppinut näyttelijä ja muusikko Antti Reini yllättää ohjelman katsojat poikkitaiteellisuudellaan.

– Antti Reinin haastattelussa paljastuu valtava herkkyys. Monet Antin roolityöt ovat olleet kovaksikeitettyjä ja rosoisia, mutta hän ei yksityisenä ihmisenä vastaa ollenkaan sitä kuvaa. Kaikki eivät varmasti tiedä, että Antti on myös lahjakas valokuvaaja ja kirjailija.

Antti Reini on tehnyt omaksi kokemiaan juttuja ja menestynyt.

Rauhan tuntu tarttuu

Ohjelma on kuvattu alusta alkaen Sipoossa sijaitsevassa Gumbostrandin taidekeskuksessa. Keskustelun rauhallinen tunnelma ja verkkainen tahti tarjoavat katsojallekin hetken aikaa hengähtää. 

– Nykyään arjessa ja tv-tuotannoissa on hektinen tempo, ja silläkin on toki paikkansa. Toivomus ui vastavirtaan, ei olla nopeita eikä sähäköitä, vaan tempo on tavallista hitaampi eikä jaksoissa tapahdu hirveästi.

Hitaus ja läsnäolo saattavat johdattaa syvemmälle elämän mysteereihin kuin minne hosuen pääsisi. Toivomus osuukin ajan hermoon koronapandemian myötä muuttuneessa maailmassa. 

– Korona on jollain lailla herättänyt ihmisissä tarvetta henkistymiseen. Ihmisten oli pakko hiljentää vauhtia. Se on havahduttanut monet ajattelemaan syvällisemmin, mikä on tärkeää ja mitä he elämältä haluavat. Ohjelmalle saattaa olla sosiaalinen tilaus tässä ajassa, Ira pohtii.

Usko itseesi ja muista myös nauraa

Kauden avausjakson vieraana nähdään Mika Ihamuotila, josta tuli Mandatum-pankin johtaja 34-vuotiaana. Uransa alussa Mika yritti esittää tiukkaa pomoa, vaikka tunsi epävarmuutta. Ohjelmassa hän paljastaa, kuinka löysi oman tapansa johtaa.

Mika Ihamuotila kertoo myös vakavasta sairaudestaan, josta hän selvisi.

Haastatteluissa perehdytään vierailijoiden elämän suuriin käännekohtiin. Kaikilla haastateltavilla on ollut omat onnistumisensa ja vastoinkäymisensä. Heidän tarinansa voivat tarjota myös katsojalle perspektiiviä omalle polulleen.

– Kaikilta kauden vierailta voisi poimia nämä opit: Uskalla kulkea omia unelmiasi kohti, uskalla kuunnella omaa ääntäsi ja jaksa uskoa itseesi. Vaikka elämä ei aina ole helppoa, yritä säilyttää se pilke ja etsiä asioista hyvät puolet, joita ei tietysti kaikessa aina olekaan.

 Elämä voi olla keveämpää, jos ei ota itseään liian vakavasti.

– On tärkeä taito osata myös nauraa itselleen. Kaikilta kauden vierailta löytyy pikkuisen ilkikurisuutta ja lapsenomaista suhtautumista elämään. He osaavat löytää asioista huumoria, Ira kertoo.

Toivomus-sarjan edelliset 30 jaksoa ovat kaikki katseltavissa Yle Areenassa. Uudet kymmenen osaa ilmestyvät Areenaan niiden ensiesityspäivinä.

Toivomus-sarjan uudet 4. kauden jaksot alkavat Teema & Fem -kanavalla sunnuntaina 29.8. kello 19.00. Kausi käynnistyy myös TV1:llä torstaina 2.9. kello 20.00.


Teksti: Elina Korvola I Kuvat: Yle / Dan Gustafsson28.08.2021 03:00
Katso myös
Ira Hammermannin haastattelusarja saa jatkoa