fbq

Syöpään sairastunut Jasmiina Yildiz, 26, sai lisää ikäviä uutisia: Levinnyt myös imusolmukkeisiin

Jasmiina kertoo Seiskalle, että syövän intensiiviset hoidot aloitetaan ensi viikolla. Hänellä on tärkeä viesti kaikille naisille.

Aiemmin tänään uutisoitiin, että Big Brother Suomen vuonna 2021 voittanut Jasmiina Yildiz, 26, on sairastunut kohdunkaulan syöpään.

Tv-tähden alkuvuodesta saakka jatkuneiden kovien alavatsakipujen syyksi selvisi lopulta pahanlaatuinen syöpäkasvain.

- Se kasvain on tosi iso ja siitähän ne kaikki oireet johtuivat, Jasmiina kertoo puhelimitse Seiskalle.

Jasmiina kertoi syöpädiagnoosista myös tänään ilmestyneessä Nikotellen-podcastin jaksossa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

- Tätä seuraavaa asiaa ei kuitenkaan jaksossa tullut ilmi, koska sain uutiset toissapäivänä. Olimme nimittäin odottaneet tietoa siitä, onko syöpä levinnyt vai onko se vain siellä kohdunkaulassa. Sain kuulla nauhoitusten jälkeen ikävän uutisen siitä, että syöpä on levinnyt muun muassa reiden imusolmukkeisiin, mikä taas tietysti on huono juttu.

Jasmiinalla ovat nyt edessä leviämisen vuoksi vaikeammat ja rankemmat hoidot, kuin mitä ne muuten olisivat olleet.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jasmiina tunnetaan tv-urastaan Big Brotherissa, Selviytyjissä kuin Sinkut paljaana -ohjelmassakin. Hänestä on lisäksi tullut tuttu ääni Nikotellen-podcastin juontajana. Jasmiina juontaa podcastia yhdessä Niko Saarisen kanssa.

Aavisti tulevan

Alun perin Jasmiina pyrki pääsemään tutkimuksiin siksi, koska ei kovien alavatsakipujen vuoksi pystynyt edes nukkumaan.

Lopulta Naistenklinikan eräs lääkäri teki löydöksen akuuttikäynnin yhteydessä. Jasmiinalta otettiin koepalat ja sen jälkeen asiat alkoivat etenemään nopeasti.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

- Olen kyllä saanut taistella saadakseni hoitoa. Paljon oma-aloitteisuutta, pitkäjänteisyyttä ja yhteydenottoja eri paikkoihin, että pääsin tutkimuksiin.

Jasmiinan oireet olivat olleet niin pahoja jo niin pitkään, että hän arvelee syvällä mielessään tietäneen ennalta, ettei kaikki ole hyvin.

- Monina öinä mietin, ettei tämä voi olla normaalia. Ehkä olen onnistunut tekemään kaiken tämän keskellä alitajunnassani ajatustyötä siitä, että kyse saattaa olla jostain vakavasta. En osaa sanoa mistä se tunne tuli, mutta kyllä ihminen tuntee oman kroppansa.

En ole varmaankaan koskaan elämässäni ollut näin väsynyt ja rikki, mitä nyt olen.

Hoidot edessä

Erityisesti epätietoisuus on ollut Jasmiinalle äärimmäisen kuormittavaa ennen diagnoosin saamista.

- Olen tällä hetkellä aivan loppu. En ole varmaankaan koskaan elämässäni ollut näin väsynyt ja rikki, mitä nyt olen, Jasmiina toteaa kyyneliä pidätellen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Jasmiinan tärkein tuki vaikeana aikana ovat olleet hänen ystävänsä, jotka ovat olleet syöpädiagnoosista yhtä järkyttyneitä kuin Jasmiina itse. Jasmiina on yrittänyt nähdä asiassa positiivisia puolia. Hän on esimerkiksi todella kiitollinen siitä, että saa hoitoa nimenomaan Suomessa.

- Rankat ja intensiiviset hoidot alkavat heti ensi viikolla.

Jasmiina ei halua julkisuudessa toistaiseksi avata enempää esimerkiksi hoitojensa kestoja tai muita yksityiskohtia. Hänellä on tärkeä viesti kaikille naisille.

- Kun teille tulee kutsu kohdunkaulan seulontanäytteisiin, menkää sinne. Se on käsittämätön etuoikeus. Ikävä kyllä sairastuin tähän näin nuorena, koska minulle ei ollut vielä tullut kutsua seulontoihin. 

Jasmiinan tekemässä julkisessa Instagram-päivityksessä hän kertoo jakavansa matkaansa voimavarojensa mukaan, mutta pyytää ystävällisesti rauhaa parantumiseen.

Tietoa kohdunkaulan syövästä

Suomen syöpärekisterin sivujen mukaan kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Sivuilla kerrotaan osassa hyvinvointialueita kutsuttavan seulontaan myös 25-vuotiaat naiset.

Seulontojen tarkoitus on löytää mahdollinen syövän esiaste varhain, jotta se voidaan hoitaa ja näin ollen estää sen kehittyminen.

Duodecim Terveyskirjaston mukaan seulonnat ovat vähentäneet kohdunkaulan syövän esiintymistä tehokkaasti.

Kaikkissyövästä.fi -sivustolla kerrotaan Suomessa todettavan vuosittain noin 170 kohdunkaulan syöpää. Sairastumisriski on suurimmillaan 30-44-vuotiailla naisilla. Alle 25-vuotiailla sairaus on todella harvinainen.