Naomi Osaka - Netflix

Tenniksen supertähdestä tehtiin kiehtova dokumenttisarja

Huipulla pysyminen vaatii paljon

Tenniksen supertähti Naomi Osaka nousi tammikuussa 2019 lajin WTA-maailmanlistan ykkössijalle. Edellisen vuoden syyskuussa vain 20-vuotiaasta Osakasta tuli ensimmäinen grand slam -turnauksen voittanut japanilainen nainen, kun hän päihitti Serena Williamsin USA:n avoimien dramaattisessa finaalissa. Vuoden 2021 Australian avoimissa Osaka saavutti jo neljännen grand slam -mestaruutensa.

Tänä perjantain julkaistu Netflixin kolmiosainen dokumenttisarja tarjoaa harvinaisen syväluotauksen nuoren tennismestarin ja kansalaisaktivistin vaativaan elämään. Sarja näyttää Osakan loputtoman treenaamisen sekä suurten saavutusten tuoman psykologisen paineen menestyksen jatkumisesta. Kahden vuoden aikana kuvattu sarja seuraa Osakaa puolustamassa mestaruuttaan sekä valmistautumassa Tokion olympialaisiin. 

Dokumentti myös näyttää hänet perheensä ja lähimpien ystäviensä seurassa sekä tutustumassa kulttuurisiin juuriinsa. Osakan isä on kotoisin Haitista ja hänen äitinsä Japanista. Vaikka Osaka on asunut suurimman osan elämästään Yhdysvalloissa, hän joutui luopumaan kaksoiskansalaisuudestaan ennen 22. ikävuottaan säilyttääkseen Japanin kansalaisuutensa. Päätös aiheutti paljon kohua Yhdysvalloissa, kuten myös Osakan käyttämät mustat pelimaskit, joihin on kirjailtu pääosin poliisin murhaamien mustien ihmisten nimiä.

Sarjan ohjannut Garrett Bradley on palkittu dokumenttielokuvantekijä, jonka työt ovat herättäneet paljon huomiota vuoden 2014 esikoispitkästä Below Dreams lähtien. Bradleyn mestariteos on parhaan dokumenttielokuvan Oscar-ehdokkuuden saanut Time (2020), joka löytyy Amazon Prime Videon valikoimista.


Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: Netflix16.07.2021 05:00
Katso myös
Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyden selvittänyt Jari Louhelainen tekee salapoliisityötä mikroskoopilla
Oscar-palkittu Steve McQueen ruotii Britannian rotuhistoriaa viidellä tositarinalla
Elokuvaesittely: Äiti ja tytär ovat tappava kaksikko Netflixin feministisessä toimintaleffassa