Agatha Christien Hjerson - C More

Agatha Christien suomalaisetsivä Hjerson viihtyy viileissä vesissä ja juo vodkaa

Agatha Christien luonnostelema suomalaisetsivä Sven Hjerson on osin Ahvenanmaalla kuvatussa uutuussarjassa pedantti, mutta salaa vekkuli mestaririkostutkija. 

Melkein Agatha Christien melkein suomalainen mestarietsivä Sven Hjerson on nyt kuoriutunut katsottavaksi. Siis melkein tuota kaikkea, sillä oikeasti uutuussarja Agatha Christien Hjerson (Agatha Christie's Hjerson, 2021– ) on vain saanut inspiraationsa Christien dekkareissa mainitusta suomalaisetsivästä. Uutuussarjaan Hjersonin hahmon  on luonut Patrik Gyllström. Hänen Hjersoninsa on ahvenanmaalainen,  ja sarjan kuvauksia on tehty siellä, joten teknisesti ottaen suomalaisia ja Suomessa kyllä ollaan.

Ruotsin C Moren alkuperäissarja on saanut rahoitusta ja tukea myös Saksasta, Ahvenanmaan maakunnalta sekä brittiläiseltä Agatha Christie Ltd:ltä. Ilman viimeksimainitun hyväksyntää mitään ei tapahdu Agathan nimissä.

Uutuussarjassa Hjerson (Johan Rheborg) on nerokkaksi tiedetty rikosetsivä. Kymmenen vuotta sitten huippu-ura Ruotsissa on kuitenkin katkennut syytöksiin todisteiden väärentämisestä. Nykyään pedantti, julkisuudesta täysin vetäytynyt  Hjerson elää koroillaan, kuuntelee päivittäin juoruja parturissa, tuijottaa tosi-tv:tä ja kuuntelee vinyylilevykokoelmaansa.

Hjersonista kiinnostuu ruotsalainen tv-tuottaja Klara Sandberg (Hanna Alström), joka on saanut tarpeekseen tolkuttomista tosi-tv-formaateista. Hän haluaisi tehdä oikeaa rikosohjelmaa, jonka keskushenkilöksi hän haluaa Hjersonin. Kotona Klaraa odottavat kitisevä ja vaativainen mies sekä reipas pieni tytär.

Murhamysteeri Ruotsin-lautalla

8-osaisen sarjan avaa kaksiosainen, pääasiassa Ruotsin-lautalle sijoittuva murhamysteeri. Hjerson on palaamassa Tukholmasta kotiseudulleen Ahvenanmaalle perintöasioissa, ja periksiantamaton ja nokkela Klara on jäljittänyt hänet satamaan. Jo heti matkan alkumetreillä Klara onnistuu tahallaan kompuroimaan itsensa kireän Hjersonin tietoisuuteen. Tuottaja pysyttelee sitkeästi ärtyneen Hjersonin tuntumassa, kunnes lopulta kaksikko löytää yhdessä laivalta ruumiin.

Tarinan loppuhuipennus sijoittuu Ahvenanmaalle, Maarianhaminan  lumiseen ja pimeään Merikortteliin. Ahvenanmaalaista Frank-poliisia esittää mm. Sykkeestä tuttu suomalaisnäyttelijä Peter Kanerva.

Sarjan toisessa rikosmysteerissä Klara (Hanna Alström) ja Hjerson (Johan Rheborg) löytävät rannalta kanan sijasta pelkän höyhenen.

Agatha Christien Hjerson -sarjan tyylilaji on virkistävä: slapstickilä maustettua draamaa. Klara on periaatteessa se, joka kompuroi ja juoksee rosvoja kiinni, ja Hjerson se, joka huokailee vieressä virheettömän siistinä. Myöhemmin sarjassa tosin ilmenee, että osaa Hjersonkin repsahtaa.

Vannoutuneimmat Christie-fanit eivät välttämättä sarjalle lämpene, mutta siinä on kyllä paljon aineksia Agathalta. Tarinankerronnassa ja värikkäässä henkilögalleriassa on runsaasti häneltä perittyä. Hjersonin ahvenanmaalainen hotelli on myös hyvin christiemäinen miljöö.

Tarinankerronta on vähän löysää, eli olisivat nyt kahdessa 45 minuutin mittaisessa osassa olevat rikostarinat lyhyempäänkin pakettiin mahtuneet. Yleisilme on silti viihdyttävä ja vekkuli, ja molemmista päähenkilöistä pitää vaistomaisesti. Sillä mennään jo pitkälle.

Toisessa rikosmysteerissä nähdään hyvin christiemäiset hautajaiset.

Ensi viikolla katsottavaksi C Moreen saadaan toinen kaksiosainen murhamysteeri. Siinä iäkäs talvisurffari löytää rannalta kana-asuisen miehen henkihieverissä sopertelemassa kummitusta. Hetkeä myöhemmin kana on mystisesti kadonnut, ja pian surffaria ammutaan keskellä Maarianhaminaa. Tapausta tutkiessaan Hjerson joutuu itsekin hengenvaaraan.

Luvassa on myös erittäin christiemäiset hautajaiset, joiden jälkimainingeissa Klara pääsee mutustelemaan ahvenanmaalaista pannukakkua. Hjersonin nuoruudenystävää, leskirouva Harrietia esittää Jonna Järnefelt.

Ensi viikolla sarjassa päästään myös kunnolla saunomaan, ja jos ei nyt ihan avantoon, niin hyiseen mereen kuitenkin. Hjersonin sauna on kieltämättä upea.

Melkein tyystin Ahvenanmaalla tapahtuva tarina on sarjan ensimmäistä rikosmysteeriä ahvenanmaalaisempi, rennompi ja leikkisämpi. Tunnelma on mukavan retrosti kulahtanut.

Ai että mitäkö mestarietsivä Hjerson juo? No venäläistä vodkaa jäillä ja sitruunalla, mutta näyttää hänelle välillä samppanjakin maistuvan.

Agatha Christien Hjerson C More-suoratoistopalvelussa 16.8. alkaen kahden jakson viikkotahdilla.  


Teksti: Satu-Maria Niikko I Kuvat: C More18.08.2021 12:00
Katso myös
Agatha Christien luonnostelema suomalaisetsivä Sven Hjerson saa oman tv-sarjan