fbq

Janne Kataja itkuisena konkurssistaan: "Tyttäreni laittoi viestiä, että meneekö meiltä koti"

Janne piti äärimmäisen tunteellisen livelähetyksen sosiaalisessa mediassa.

Eilen maanantaina (15.4.) kerrottiiin, että näyttelijäkaverusten Janne Katajan ja Aku Hirviniemen vuonna 2002 perustama tuotantoyhtiö Hihhihhii Oy on jättänyt vapaaehtoisen konkurssihakemuksen.

Kahden edellisen tilikauden aikana tappiota oli kertynyt yhteensä 630 172 euroa, ja lisäksi yritystä rasittaa seitsemän miljoonan euron velat. Asia selviää yrityksen viimeisimmistä tilinpäätöstiedoista.

Aluksi yritys keskittyi tv-, elokuva- sekä tapahtumatuotantoon, mutta vähitellen Hihhihhii laajensi toimintaansa kiinteistöbisnekseen, palkka- ja laskutuspalveluiden tarjoamiseen sekä lelukauppoihin.

– Elämäntyöni suurin tragedia on tapahtunut. Kerään hetken itseäni, otan vähän happea ja kerron sitten täällä IG Storyssa tai livessä tilanteesta enemmän, Janne kirjoitti Instagram-tarinoissaan.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Kyseessä on työyhteisömme jäsenille, heidän perheilleen ja läheisilleen todella suuri järkytys.

Tiistaina 16. huhtikuuta kello 10 aamulla Janne piti Instagramissaan livelähetyksen, jossa hän kertoi konkurssin taustoja ja kävi läpi omia tuntemuksiaan.

– Takana on paljon huonosti nukuttuja öitä, iso määrä stressiä ja pettymystä. Yritän parhaan valistukseni mukaan kuvailla, mitä tässä on käynyt ja miten tähän on päästy, Janne alustaa livelähetyksessään.

Näyttelijä kertoo eksyneensä lukemaan keskustelupalstoja ja haluavansa korjata joitakin ihmisille syntyneitä mielikuvia. Jannen mukaan jäätiin hyvin pienestä kiinni, ettei konkurssia olisi tarvinnut hakea. Hän esimerkiksi oikaisee harhaluuloja Hihhihhii Oy:n velkavuoresta.

– Itse asiassa se velkamäärä ei ole kauhean valtava, ja se ei ollut ongelmamme tässä kohtaa, koska sitä vastaan meillä on ollut kiinteistösijoitustoimintaa, hän kertoo.

Tappiot liittyivät uusien myymälöiden rakentamiseen, ja niiden kanssa he olisivat Jannen mukaan pärjänneet.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Meneekö meiltä koti?

Janne paljastaa eksyneensä lukemaan netistä löytyneitä kommentteja, joissa ollaan spekuloitu, että Hihhihhii Oy olisi hakeutunut konkurssiin, jotta he saisivat velkansa anteeksi.

– Meillä osakkailla on nimiä papereissa ja olemme maksumiehiä. Sellaisten kommenttien lukeminen tuntuu todella pahalta, Janne sanoo ääni särkyen.

– Samaan aikaan tyttäreni laittoi viestiä, että meneekö meiltä koti. Sanoin, että toivon, että ei, mutta en tiedä. Olen uuden edessä. Olen laittanut nimiä papereihin, koska olen uskonut tähän yritykseen, hän sanoo ja murtuu kyyneliin.

– Konkurssi on vihoviimeinen vaihtoehto. Haasteeksemme tulivat nämä poikkeukselliset ajat.

Janne kertoo yrityksen tappioiden olleen tarkoitus olla hallittuja, ja heidän käyttäneen lelukauppoihin sijoittamiseen omaa pääomaa. Hän kertoo lelukauppabisneksen olleen kannattavaa, mutta koronan ja sen jälkeen Venäjän hyökkäyssodan heikentäneen ostovoimaa niin paljon, ettei liikevaihto pysynyt entisellään.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kuitenkin esimerkiksi Hihhihhiin elokuva- ja tv-liiketoiminnan pysyneen suhteellisen hyvällä mallilla, ja tuotantoyhtiön uusi Kyllä isä osaa -elokuva on ollut hitti. Hän kehottaakin kaikkia menemään elokuvateatteriin katsomaan leffan auttaakseen kaikkia, ketä konkurssi koskettaa.

Konkurssiin liittyy häpeää

Janne kuvailee konkurssiin liittyvän paljon negatiivisia tunteita.

– Se tuntuu tosi raadolliselta. Lopulliselta. Siihen liittyy paljon häpeää, koska on epäonnistunut. Siihen liittyy paljon surua, koska niin moni ihminen joutuu pettymään. Sitten siihen liittyy vihaa ja kiukkua, hän luettelee.

Ihmisten kommentit siitä, että kyseisellä toimialalla yrittäminen on lapsellista, suututtaa Jannea.

– Haluan muistuttaa, että huhuu, me yritettiin yli 20 vuotta ihan onnistuneesti! Tästäkin olisimme päässeet yli, jos meillä olisi ollut kohtuullisemman hintaiset toimitilakustannukset.

Lopuksi Janne kertoo saaneensa varmaan tuhat yksityisviestiä, joissa hänelle on toivotettu tsemppiä ja jaksamista.

– Ne ovat lohduttaneet minua todella paljon. Tämä maa tarvitsee yrittäjiä, ja yrittäjien pitää uskaltaa ottaa riskejä, Janne sanoo liikuttuneena.

Erityisen raskaasti hän on ottanut lastensa reaktiot. Lapsi oli kysynyt Jannelta, mitä hän voi tehdä, jos häntä aletaan tämän tähden kiusata koulussa. Hän kertoo asiasta kyyneleitä vastaan taistellen.

– Sanoin, että jos koulussa tän takia kiusataan... "Kun muiden lasten vanhemmat ovat niin menestyneitä..." Lupasin, että teidänkin isä on jonain päivänä taas menestynyt.