fbq

HIMin ex-kosketinsoittaja muistelee kirjassa saamiaan henkisiä haavoja: Ville Valon raivokohtaus tuntui pelottavalta

Kiihkeän kiertue-elämän keskellä bändin jäsenten välit toisinaan rakoilivat.

Suomen kaikkien aikojen kansainvälisesti menestyneimpiin yhtyeisiin kuuluvan HIMin entisen kosketinsoittajan Juska Salmisen omaelämäkerrallisessa teoksessa Valon varjossa – miten minusta tuli HIMin kosketinsoittaja ja mitä tapahtui sitten (Docendo) Juska muistelee erityisesti niitä paria vuotta (1998 – 2000), joina hän vaikutti yhtyeessä.

Juska pääsi yhtyeeseen suhteellisen ummikkona, ja hän myös tunsi sen ollessaan yhtyeen riveissä.

– Vaikka bändissä oli pääosin hyvä fiilis, minua myös mollattiin. Joskus tämä naamioitiin huumoriksi, mutta erityisesti jokainen soittotaitoon liittynyt kuitti jätti pienen haavan, joka ei umpeutunut. Esimerkiksi keikoilla kuvatuista videoista, joita katselimme, näkyi jännityksen tuoma käsien tärinä, josta jaksettiin kuittailla, Juska kertoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kun hän oli ollut puolisen vuotta HIMissä, olivat biisit tuttuja, mutta hän joutui skarppaamaan kovasti, kun he harjoittelivat uutta.

– Jos en onnistunut, sain kritiikkiä. Ville ilmaisi joskus asiat hyvin vahvasti. Pieniä henkisiä haavoja tuli lisää.

Kiihkeä rundaaminen kävi kaikilla jäsenillä hermojen päälle. Juska kertoo kirjassa eräästä hurjasta hetkestä. Hän kertoo Villen kerran keikan jälkeen paiskoneen pulloja hajalle backstagella. Aiemmin Juska oli todistanut vain huonoa tuulta ja tiuskimista.

– Raivokohtaus tuntui pelottavalta, hän kuvailee.

Kun bändi äänitti kiiteltyä Razorblade Romancea, oli Juska ensimmäisenä vuorossa, eli sessiot aloitettiin kosketinosuuksilla. Juskan mukaan äänitykset sujuivat hienosti ja hän soitteli koskettimia biisi kerrallaan sisään. Juska oli tyytyväinen työhönsä. Kaikki eivät kuitenkaan olleet.

– Tapahtui täyskäännös. Villen paskamyrsky kaiken päin helvettiä soittamisesta oli täysi yllätys. HIMin matkassa kulkeminen oli ollut joskus haastavaa, mutta en ollut mitenkään osannut varautua siihen, että olin aiheuttanut fiaskon. En tiennyt, mitä tehdä, muusikko kirjoittaa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

En muista, vietinkö päivän vai kaksi tapaamatta Villeä. Aivan kuin olisin tuottanut toiselle ihmiselle valtavan pettymyksen parisuhteessa.

Hän kuitenkin treenasi treenaamistaan, ja kaikki jännitys suli hänestä lopulta pois.

– Silloin oli vain flyygeli, ”Join Me” ja minä. Ja minä onnistuin.

Valon varjossa – miten minusta tuli HIMin kosketinsoittaja ja mitä tapahtui sitten (Docendo) ilmestyi keskiviikkona 24.4.