fbq

Venäläinen sotilas raiskasi Karinan aseella uhaten – ukrainalaiset naiset kertovat hirvittävistä kokemuksistaan

Tuoreessa Ulkolinja-dokumentissa viisi ukrainalaista naista kertoo, kuinka Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan muutti peruuttamattomasti heidän elämänsä.

Venäjä on tullut Ukrainan sodassa tunnetuksi julmuudestaan, erityisesti siviileihin kohdistetuista sotarikoksistaan. Ylen torstaina 29. helmikuuta julkaisemassa Ulkolinja-dokumentissa kohdataan viisi ukrainalaista naista, jotka ovat myös joutuneet sotarikoksien uhreiksi – raiskatuiksi, kidutetuiksi, vangituiksi ja ohjusiskun vammauttamiksi. 

Yksi heistä on nuori Karina, joka asui kotikylässään silloisen poikaystävänsä, hänen äitinsä ja veljenpoikansa kanssa. Venäjä alkoi pommittaa kylää.

Eräänä päivänä sotilaat tulivat Karinan kotiin ja veivät hänet mukanaan. He osoittivat Karinaa rynnäkkökiväärillä kylkeen ja pistoolilla otsaan ja käskivät hänen riisuutua.

Karina yritti vastustella, mutta sotilaat sanoivat, että jos hän tekisi yhdenkin väärän liikkeen tai sanoisi väärän sanan, he tappaisivat hänet. Karina joutui riisuutumaan ja yksi sotilaista pakotti hänet sukupuoliyhteyteen. Sotilas piti koko ajan asetta Karinan vieressä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Sotilasta vastaan on nostettu syyte ja on hänet kai jo tuomittukin jostain, Karina kertoo dokumentissa.

Einsteinin kadonneet aivot löytyivät yli 20 vuoden jälkeen – katso hämmentävä kuva

Karina ajatteli ensin, ettei raiskaus vaikuttanut häneen henkisesti – Muutama päivä myöhemmin rupesin voimaan psyykkisesti huonommin, hän kertoo.

– Ainakin häntä vastaan on ollut oikeudenkäynti, joten kai koko juttu on siis tulossa päätökseen.

Sotilasta ei ole saatu vielä kiinni, mutta Karinan mukaan hänet on etsintäkuulutettu kansainvälisesti.

– Pieni toivo elää, että hän joutuu vastaamaan teoistaan.

H'ersonilainen Olena Tarasenko oli katsomassa äitinsä kanssa televisiota, kun ovikello soi iltayhdeksän jälkeen. Sotilaat ottivat Olenan kiinni. Hänen äitinsä aneli, ettei hänen tytärtään vietäisi pois, mutta sotilaat veivät Olenan kellariin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Sinä yönä Olenaan ei vielä koskettu, ja hän jutteli pitkään toisen vangin, Antonina Tserednykin kanssa, johon hän pitää edelleen yhteyttä. Aamukymmeneltä sotilaat veivät Olenan toiseen huoneeseen, ja hänet käskettiin istumaan tuoliin.

Ukrainalaista johdinautokuljettaja Olena Tarasenkoa kidutettiin H'ersonin poliisiasemalla.

Yksi sotilaista kääri Olenan hihat ylös, ja hän tunsi metalliset käsinojat. He teippasivat Olenan kädet käsinojiin ja sitoivat tuoliin hänen jalkansa. Olenan sormiin kiinnitettiin jotain ja sotilas kysyi häneltä kysymyksen, jota hän ei ymmärtänyt. Sitten Olena tunsi sähköiskun.

– Yritin sanoa, etten tiedä mitään, olenhan pelkkä kuski, Olena kertoo.

– Luulin olleeni poissa parikymmentä minuuttia, mutta Antoninan mukaan oli mennyt puolitoista tuntia.

Professori jyrähtää suomalaisyritysten aseviennistä Venäjälle – ”Ihmisiä tapetaan systemaattisesti”

Tällä hetkellä Olena Tarasenko työskentelee h'ersonilaisessa kansalaisjärjestössä, jossa rakennetaan turvallista tilaa naisille ja tytöille.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Nykyisin Olena ei pelkää enää mitään ja jakaa elämänsä kahtia: aikaan ennen vankeutta ja sen jälkeen.

– Pelon tunne on hävinnyt, Olena sanoo, kun ilmahälytys alkaa soida.

Venäläismiehittäjät ilmestyivät Svitlana Karatjukin kylään maaliskuussa 2022. Hän yritti pelastaa työkavereiden kanssa koulunsa lapset.

– He ovat meille oikeastaan kuin omia lapsiamme, Svitlana sanoo.

Opettajat yöpyivät lasten kanssa kellarissa. Sotilaat kävivät koululla hyvin usein täysissä varustuksissa ja käsi rynnäkkökiväärillä.

Opettaja Svitlana Karatjukille on ollut raskasta muistella aamua, jolloin venäläiset sotilaat kaappasivat lapset Venäjälle.

– Enimmäkseen lapset pelkäsivät. Jotkut halasivat käsillä polviaan tai painautuivat aikuisia vasten, Svitlana muistelee.

– Lapset ymmärsivät, että sotilaiden oli hyvin helppo tappaa ihmisiä.

Lapset olivat kellarissa 17.3–15.7.2022. Sitten heidät kaapattiin Venäjälle.

Ulkolinja: Ukrainan naiset torstaina 29.2. Yle Areenassa ja kello 21 TV1:llä.

Seuraa meitä somessa