fbq
(240228) -- Helsinki, February 28, 2024 – Timo Jutila during JNS Grillikausi - TV-show in Helsinki, Finland, 28. February 2024. (Matti Matikainen/Aller Media)

Timo Jutila täräyttää, mikä on suomalaisen jääkiekon nykytila

Kiekkolegenda Timo Jutila ei jätä tänäkään vuonna väliin lätkän MM-kisoja.

Tämän vuoden jääkiekon MM-kisat järjestetään Tšekissä Prahan ja Ostravan kaupungeissa. Kamppailua mestaruudesta käydään kaksi viikkoa ajankohtana 10. – 26. toukokuuta.

Yksi suurimmista kiekkolegendoista on Timo ”Juti” Jutila, joka on Suomen ensimmäinen kaksinkertainen jääkiekon maailmanmestari aikuisten tasolla. Juti oli joukkueen kapteeni, kun maamme voitti ensimmäistä kertaa MM-kultaa Tukholmassa keväällä 1995. Toisen MM-kultamitalin hän saavutti Leijonien joukkueenjohtajana Slovakian MM-kisoissa 2011.

Vaikka Jutin aktiiviura päättyi jo 1999, ei jääkiekko lähde miehestä. Hän ei kuulu Leijonien kisatiimiin tai -selostajiin, mutta on tänäkin vuonna paikan päällä kannustamassa sankareitamme.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– En missään nimessä halua luopua lajista. Tulen seuraamaan jääkiekkoa elämäni loppuun asti. Lähden Prahaan MM-kisoihin, missä Leijonat kohtaa Tšekin. Seuraan kisoja vielä television välityksellä, eli kyllä laji yhä kiinnostaa, Juti ilmoittaa.

Jutin kiekkointoilu ei jää maailmanmestaruuskisoihin. Viime kaudella hän kävi paikan päällä hallissa katsomassa peräti 130 peliä ja päälle lukuisat tv-pelit.

– Kyllä tässä on tullut yli 200 peliä seurattua. Tänäkin vuonna olen ollut melkein kaikissa peleissä paikan päällä.

Kiekkosankarin kasvattajaseura oli Suomen tuore mestari Tappara.

– Tampereelle kun syntyy, tulee tarra perseeseen. Se on Tappara tai Ilves. Näin on vieläkin. Kun sain alle vuoden vanhana mailan, siitä se lähti. Jääkiekosta on tullut elämäntapa, harrastuksesta ammatti. En voinut kuvitellakaan pienenä poikana, että pelaamisesta saisi joskus korvauksenkin, Timo sanoo.

Isot herrat pelastamaan lätkän tulevaisuus

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Omasta kiekkourastaan Juti kiittää vanhempiaan.

– Ihan tavallisesta perheestä tulin, mutta aina kotona kannustettiin ja oli tarvittavat harrastusvehkeet. 

Suomen jääkiekon nykytilaa Jutila pitää hyvänä. Onhan meillä maailman kärkipelaajat.

– Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa ovat Barkov, Aho, Laine, Rantanen ja kumppanit. Suomessa tehdään myös hyvää nuorisotyötä, Juti kehuu.

Joukkueenjohtajana Jutin ansiolistalla ovat muun muassa MM-hopea Moskovasta 2007, Vancouverin talviolympialaisten pronssi 2010, Sotšin talviolympialaisten pronssi 2014 ja MM-hopea 2014 Minskistä.

Jääkiekon tulevaisuus kuitenkin huolestuttaa. Isoksi uhkakuvaksi Juti nimeää lajin kustannukset, jotka käyvät harrastajien perheille kuormittaviksi.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Jääkiekkovarusteet, kuten mailat ja luistimet, ovat tällä hetkellä erittäin kalliita. Isojen herrojen tulisi löytää tälle uhkalle järkevä ratkaisu, Juti toteaa.

Juti syntyi 1960-luvulla. Hän muistaa, miten omassa lapsuudessa ja nuoruudessa luonnonjäille pääsi luistelemaan jo lokakuussa. Nykyään hyvä jos jäille pääsee joulukuussa, ja kohta jo plus viiden asteen kelit vievät jäät.

– Nuoruudessani Tampereella oli yksi tekojää ja yksi halli. Nykyään on paljon enemmän jäähalleja, ja totta kai niiden kautta kustannukset kasvavat. Poliitikot puhuvat paljon siitä, miten ihmisten tulisi liikkua. Isojen herrojen tulisi löytää jäähallikustannuksiin ratkaisuja, jotta kiekkoilijat, taitoluistelijat ja muut jäällä harrastavat saisivat liikkua, Juti sanoo. 

Bisneksiä vaimon kanssa 

Elämäntyönsä jääkiekkokaukaloissa tehnyt Juti ei ole kauas jääkentiltä lähtenyt. Nykyään hän pyörittää Satu-vaimonsa kanssa omaa yritystä Tampereelle vuonna 2021 valmistuneessa Nokia Arenassa.

– Meillä on siellä aitio, joka on käytössä joka päivä. Vaimon kanssa kaksin omistamme firman. Meillä oli viime vuonna 230 tapahtumaa, eikä pelkästään jääkiekkoa, vaan oli syntymäpäiviä, rippijuhlia, häiden jatkoja ja kokouksia. On kiva tehdä itselleen töitä, Juti toteaa.

Juti ja Satu-vaimo juhlivat tänä vuonna 10-vuotishääpäiväänsä.

Mallia tapahtuma-aition pyörittämiseen pariskunta kävi ottamassa Amerikassa, Kanadassa, Venäjällä, Ruotsissa ja muualla Euroopassa.

– Reissuilta mukana tuotiin parhaat palat ja alettiin rakentaa näiden asioiden, ideoiden ja ajatusten ympärille uutta konseptia, yrittäjät kertovat verkkosivuillaan.

"Otan mitä tulee"

Juti myöntää, ettei hänen elämäänsä tällä hetkellä mahdu jääkiekon seuraamisen ja töiden lisäksi vapaa-ajan rientoja, mitä nyt rakkaan Andy McCoy -koiran kanssa lenkkeily. Yhden uuden elämyksen hän sentään hankki tänä keväänä: roustauksen.

Juti nähdään kesäkuussa MTV3:n Joonas Nordman Show: Grillikausi -ohjelman toisella kaudella kunniavieraana. Häntä roustaavat illan isännän lisäksi Sointu Borg, Mika Saukkonen, Ali Jahangiri, Anitta Ahonen ja Ursula Herlin.

– Tiesin, mihin olen tulossa, mutta en tiennyt, mitä siellä tulee. En edes kysynyt, se ei minulle kuulu. Suhtauduin roustakseen tyylilläni eli otan, mitä tulee, Juti kertoo.

Roustaus ei kirpaissut Jutia, mutta muiden roustaaminen oli vaikeaa. – Aina on joku, joka ei tykkää ja joku tykkää. Minusta tämä oli hauska hetki.

Stand up -koomikko Ali Jahangiri kertoi Katsolle, että roustaksen kestää, jos omaa hyvän itsetunnon. Juti on samoilla linjoilla.

– Tiedän tasan tarkkaan, mikä meikäläisen ongelma on tai mitkä ovat arvoni. Olen ihan sinut näiden kanssa, joten minulla ei ollut mitään vaikeuksia roustattavana. Halusin kokea sen.

Seuraa meitä somessa