fbq
Tältä näytti Yksin kotona -elokuvan juliste. Kuvassa Culkinin (kesk.) lisäksi Joe Pesci (vas.) ja Daniel Stern.

Tämä klassikko on joululeffojen ehdoton ykkönen - katso koko lista parhaista jouluelokuvista

Katson toimitus keräsi listan elokuvista, joiden parissa ei tule tylsää joulun pyhinä.

Katson toimitus äänesti, mikä on kaikkien aikojen paras a-luokan joululeffa. Ja kyllähän se niin on, että Chris Columbuksen vuonna 1990 ohjaama Yksin kotona on monelle se The Jouluelokuva. Monille filmiä äänestäneille jouluelokuvaksi kelpaisi myös sen jatko-osat tai ainakin pari ensimmäistä, sillä kaikkiaan leffalle on tehty peräti viisi jatko-osaa.

Yksin kotona -elokuvassa pieni Kevin-poika joutuu käyttämään kaiken kekseliäisyytensä pannakseen kampoihin kotitaloonsa murtautuville rosmoille sen jälkeen kun Kevinin joulun viettoon lähtenyt perhe on unohtanut tenavan kotiin. Filmi teki sen Keviniä esittävästä Macaulay Culkinista tähden. Hän sai muuten oman nimikkolaattansa Hollywoodin kuuluisalle Walk of Fame -kävelykadulle vasta tänä vuonna.

Slapstick-henkiselle toimintakomedialle jäi täpärästi Katson kyselyssä kakkoseksi romanttinen komediaklassikko Love Actually – Rakkautta vain. Kotimaisista jouluelokuvista eniten mainintoja sai Jalmari Helanderin omaperäinen joulupukkileffa Rare Exports.

Love Actually - Rakkautta vain julkaistiin vuonna 2003.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Katson toimitus suosittelee myös näitä jouluisia elokuvia:

Batman – Paluu

Tim Burtonin vuonna 1992 ohjaama Batman – Paluu teki minuun 90-luvulla niin suuren vaikutuksen, että kävin katsomassa sen elokuvateatterissa kahteen kertaan. Viime kesänä katsoin elokuvan uudestaan varmaan lähemmäs kahden vuosikymmenen tauon jälkeen. Pakko myöntää, että aika on hieman puraissut filmiä, mutta kyllä sen omalaatuisen kieroutunut fiilis on edelleen myös varsin hykerryttävä. 

Tapahtumat sijoittuvat joulun aikaan, ja joulun tunnelma on filmissä läsnä vahvasti. Danny Elfmanin musiikki (samoin kuin Pingviiniä esittävän Danny DeViton tonttumainen olemus) on myös omiaan korostamaan elokuvan sadunomaista tunnelmaa, joten siinä missä Die Hard on monille joululeffa, niin kyllä Batman – Paluu täyttää myös joululeffan kriteerit kirkkaasti, ainakin kaltaiselleni semigootille! 

Elokuva ei ole tällä hetkellä katsottavissa suoraan missään suoratoistopalvelussa, vaan se pitää vuokrata tai ostaa erikseen.

Toimituspäällikkö Atte Alhainen

Pääkuva
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Paha pukki

Vuoden 2003 Paha pukki -komedia nappaa katsojan mukaansa jo avauskohtauksellaan. Romanttinen pianomusiikki liplattelee, lumi leijailee kaupungin kaduille, kodikkaan baarin täyttää pikkujouluihmisten puheensorina – kunnes kamera saavuttaa omaa elämäänsä sadattelevan ostoskeskusjoulupukin, joka on vetämässä kännejä suruunsa ja kohta jo oksentaa baarin takakujalle.

Kyyniseen roolihahmoonsa hienosti sopivan Billy Bob Thorntonin ja ihanaisen Lauren Grahamin tähdittämä Paha pukki on täynnä epäkorrektia huumoria alkoholista, seksistä ja rikoksista. Tänä päivänä se tuskin menisi tuotantoon ja on siksikin virkistävä mustan huumorin täyteinen poikkeus puhtoisessa jouluelokuvien kaanonissa.

Ohjaaja Terry Zwigoff on tullut tunnetuksi omaehtoisista ja jääräpäisistä uravalinnoistaan. Hän kieltäytyi tarjouksesta ohjata toinen jouluelokuva, Will Ferrellin pääosan sisältämä Elf, koska halusi ohjata mieluummin juuri Pahan pukin. (Viaplay, SkyShowtime)

Toimittaja Toni Keränen

Kiusalliset pikkujoulut, pipaririita ja festivus – muistatko nämä tilannekomedioiden joulujaksot?

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Täydellinen joulu

Hulvattomassa joulutarinassa pääosassa on Outi (Elena Leeve), maailmaasyleilevä alfanaaras, joka päättää järjestää perhejoulun isolla porukalla. Hän kutsuu miehensä Jannen (Antti Luusuaniemi) järkytykseksi idylliselle huvilalleen kaikkien kolmen lapsensa isät ja näiden uudet perheet. Kun koko sekalainen seurakunta on koottu paikalle, hän jysäyttää uutispommin: Outi ja Janne saavat yhteisen lapsen. Pahaksi onneksi Janne on Outin tietämättä käynyt sterilisaatiossa.

Tästä alkaa varsinainen farssi, kun Janne yrittää salaa selvittää, kuka lapsen isä on. Rosollin, joululaulujen ja lahjapakettien availun lomassa tunnelma kiristyy kiristymistään, kunnes Jannella lopulta napsahtaa. Ruotsalaiselokuvaan Tomten är far till alla barnen (1999) perustuva, niminäyttelijöitä kuhiseva elokuva on täynnä hervotonta komiikkaa, mutta ei sovi perheen pienimmille, sillä ryyppäämistä ja tappelua riittää. Mikäpä sen viihdyttävämpää joulun aikaan! (MTV Katsomo)

Digituottaja Anuliina Liukkonen

Täydellinen joulu

The Grinch

The Grinch on kuulunut jouluuni jo useiden vuosien ajan – nimenomaan Jim Carreyn versio kärttyisästä ukosta, joka vihaa joulua sydämensä kyllyydestä. Vuoden 2000 jouluelokuva perustuu kirjailija Dr. Seussin luomaan hahmoon. Teoksessa on sopivassa suhteessa sekä anarkiaa että joulumieltä, unohtamatta Carreyn loistavaa roolisuoritusta.

Lumihiutaleen sisään mahtuvassa Huuvillen kylässä ihmiset rakastavat joulua. Voisi jopa luulla, ettei kylästä löydy ketään, joka vihaisi kyseistä juhlaa. Kylän liepeillä olevilla vuorilla asustaa kuitenkin ilkeä, vihreä ja karvainen Grinch. Joulu on tälle otukselle kuin kirosana, ja hän punookin juonen joulun varastamiseksi. Mutkia matkaan tuo nuori Cindy Lou (Taylor Momsen), joka saa Grinchin pään pyörälle. (TV5 PE 22.12. klo 19.10 + Netflix, Prime Video, HBO Max, Viaplay, Ruutu)

Toimittaja Elisa Kantola

Levottoman tuhkimon traileri julki − tältä näyttää odotettu Dingo-elokuva

Bridget Jones – elämäni sinkkuna

Vuonna 2001 ensi-iltansa saanut hersyvä romanttinen komedia ei ehkä ole kaikista ilmiselvin jouluelokuva, mutta monet sen avainkohtaukset tapahtuvat joulunpyhien aikaan. Leffan alussa viiniä lipittävä ja joulupyjamaan pukeutunut Bridget Jones eläytyy täysillä Céline Dionin All by Myself -kappaleeseen. Kolmikymppinen sinkku ryhtyy pitämään raatorehellistä päiväkirjaa kohentaakseen elämäänsä. Vanhempiensa joulujuhlissa Bridget väistelee sukulaisten tungettelevia kysymyksiä ja tapaa noloon joulupaitaan pukeutuneen Mark Darcyn (Colin Firth), eivätkä kipinät varsinaisesti lennä. Neidon mieltä kutkuttaa hänen hulttiomainen pomonsa (Hugh Grant), joka pyrkii Bridgetin pöksyihin. Elokuva huipentuu vähäpukeiseen juoksuun ja romanttiseen suudelmaan lumisateessa.

Oscar-ehdokkuuden roolistaan napanneen Renée Zellwegerin Bridget Jones on hupsu, ihastuttava ja samaistuttava hahmo, tavallinen nainen omine riittämättömyydentunteineen. Helen Fieldingin hittiromaaniin perustuvan elokuvan ohjasi Sharon Maguire, jonka on kerrottu toimineen esikuvana Bridgetin ystävälle Shazzalle. Vähään aikaan en ole tätä vanhaa suosikkiani katsonut, joten en ole varma, kuinka korrekti se on nykyajan mittapuulla. (Netflix, Viaplay)

Toimittaja Elina Korvola

Neljä joulua yhdessä päivässä

Elitistinen pariskunta (Reese Witherspoon ja Vince Vaughn) joutuu pakon edessä viettämään joulun perheensä kanssa. Eroperheen lapsina heidän on vierailtava joulupäivän aikana peräti neljässä taloudessa. Ja millainen joulu siitä tuleekaan!

Vuonna 2008 Seth Gordonin ohjaama joulukomedia vilisee päätöntä menoa, hulvattomia hetkiä ja sympaattisen ärsyttäviä hahmoja. Ja kuten jouluelokuvat yleensäkin, myös tämä on täynnä kliseitä ja epäuskottavia käänteitä, mutta ne on paketoitu niin makoisasti, että pakkohan tämä on nähdä joka joulu. Isona plussana loistavat näyttelijät, kuten Robert Duvall, Mary Steenburgen, Jon Voight ja Sissy Spacek. Kerrassaan riemastuttavan kevyttä jouluhömppää! (HBO Max, MTV Katsomo)

Erikoistoimittaja Sari Nurmo

Tällainen on rakastunut Mielensäpahoittaja – katso uutuuselokuvan traileri

Muppettien joulu

Muppettien versio Charles Dickensin Joululaulusta on takuuhauska ja sisältää näyttäviä musikaalinumeroita. Erityisen tästä elokuvasta tekee sen, että Ebenezer Scroogena nähtävä sir Michael Caine ottaa roolinsa äärimmäisen tosissaan ja kohtelee Muppetteja vertaisinaan.

Muppet-nukeista huolimatta joulun sanoma säilyy ja vuonna 1992 valmistunut elokuva on aidosti liikuttava, minkä myötä voi rauhoittua joulun viettoon läheistensä kanssa. (Disney+)

Toimittaja Pekka Luokkala

Seuraa meitä somessa