fbq
Susani Mahadura

Susani Mahadura sairastui uupumukseen: "Koin, että aloin kadota"

Toimittaja Susani Mahadura uupui muutama vuosi sitten, tästä alkoi dokumentointi ja tutkimusmatka minuuteen.

Susani Mahadura uupui. Hän ryhtyi pitämään ajatuksistaan ja ajastaan päiväkirjaa. Hänen uuden Burnout-podcastinsa kuvauksessa lukeekin, että hän halusi taltioida ne askeleet, joissa alkuräjähdysmäisenomaisesti hän tajusi tilanteensa vakavuuden, haparoi toipumisen kapealla polulla ja ryhtyi selvittämään, mistä uupumuksessa onkaan kyse.

– Kaksi vuotta sitten sairastuin uupumukseen. Se tapahtui sillä tavalla, että en todellakaan tiennyt tai tajunnut, että mitä minulle tapahtuu. Yksi päivä töissä sydämeni alkoi hakata, ja kaiken piti olla hyvin, minähän olin tosi onnellinen, Susani kertoo Katson haastattelussa.

– Ensimmäinen ajatus oli, että minun on päästävä äitini luokse. Sitten kun pääsin äidin luo, hän tajusi, että minulla on paniikkikohtaus meneillään. Seuraavana päivänä istuinkin jo lääkärin penkissä ja väittelin hänen kanssaan siitä, että onko minulla uupumus vai ei ja pitääkö jäädä sairaslomalle vai ei.

Lääkärin sanat kuitenkin upposivat. Susanin oli pysähdyttävä, koska muutoin seuraukset olisivat voineet kestää vuosia.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Se oli sellainen käännekohta omassa elämässäni, että hetkinen nyt minun pitääkin kaivautua syvemmälle siihen omaan minuuteeni ja elämääni, että miksi näin kävi.

– Olen onnekas, koska saan tehdä sitä, mitä rakastan. Mutta ehkä juuri siksi sellaisissakin olosuhteissa voi uupua, koska antaa kaikkeen kaikkensa.

Susani koki, että hänen persoonansa alkoi muuttua uupumuksen myötä.

Pitkä prosessi

Susanilla alkoi pitkä prosessi itsensä kanssa.

– Koin, että se Susani, joka olen, joka rakastaa ihmisiä ja tarinoita ja on utelias elämää kohtaan, alkoi kadota.

– Sulkeuduin, enkä nähnyt hirveästi läheisiä ystäviäni. Olin tosi väsynyt. Se oli niin iso muutos siihen, kuka olen. Koin, että uupumus alkoi vaikuttaa persoonaani, ja lopulta minulle tuli vähän jopa elämäntehtävätyyppinen ajatus siitä, että haluan selvittää, mitä minulle tapahtuu ja miksi.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Tarinankertoja alkoi dokumentoida ajatuksiaan. Jossain kohtaa hän alkoi nähdä uupuneita ihmisiä ympärillään. Se alkoi säteillä hänen ystäväpiirissäänkin.

– Aloin pohtia, että tämä on aika iso ja jopa vaarallinenkin ilmiö, että ehkä tästä pitäisi puhua. Sitten aloin haastatella aivotutkijoita, filosofeja, terapeutteja ja myös omaa perhettäni. Tästä tutkimuksesta ja päiväkirjastani tuli tavallaan tämä podcast.

– On pelottavaa olla noin auki. En ole varmaan missään muussa projektissa ollut näin haavoittuvainen. Näytän itsestäni rikkinäisen ja haavoittuvan puolen.

Susani kertoo, että uupumus alkoi vaikuttaa myös hänen itsetuntoonsa.

– Hassusti kyllä ihmisten edessä oleminen voi toisinaan pelottaa. Näkyväksi tuleminen ilman häpeän kokemusta on ollut haaste, jota käsittelen koko ajan. En halua operoida tässä maailmassa pelosta tai häpeästä käsin.

– Haluan uskaltaa mokata, uskaltaa olla epätäydellinen ja olla niin kuin haluan olla. Saatoin aiemmin olla aika ankara itselleni, jos sattui jokin pieni moka.

Susani Mahaduran ura alkoi erikoisesta sattumasta

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Ensimmäisen jakson myötä Susani on saanut paljon palautetta ihmisiltä, jotka ovat käyneet saman läpi.

– Palautteesta tulee sellainen olo, että se oli sen arvoista ja se piti ja kannatti tehdä. Tästä pitää ehdottomasti puhua.

Susanille on tärkeää, että ihmiset ymmärtävät, että kyseessä ei ole selviytymistarina.

– Uupumus on periaatteessa sellainen asia, mistä ei koskaan parane täysin. Se jättää jäljet aivoihin. Se jättää jäljet meidän sieluumme, mutta samaan aikaan ajattelen, että se oli paras asia, mitä minulle on koskaan tapahtunut.

– Se pakotti minut ajattelemaan sitä, kuka olen, mitä haluan elämältä ja millaista elämää haluan elää. Prosessini on täysin kesken. Välillä on päiviä, että ajattelen, että vitsi elämä on ihanaa. Välillä taas on päiviä, jolloin ahdistaa, pelottaa, väsyttää ja tuntuu, että ei jaksa. Olen matkalla ja suunta on hyvä.

Ernest Lawson paljastaa tärkeimmän biisinsä – hyvin henkilökohtainen merkitys

Susani Mahadura ja Ernest Lawson luotsaavat katsojat läpi koskettavien musiikkiyllätysten.

Lovea ja hauskanpitoa

Susani kertoo MTV:llä 18.2. alkavan Love-ohjelman olevan yksi kohokohta urallaan. Hän kokee, että projekti on ollut sellainen, jossa hän on päässyt toteuttamaan asioita, joita rakastaa eniten.

– Musiikki ja, että ihmiset kokoontuvat yhteen, puhutaan tunteista ja ollaan aidosti auki ja läsnä, ovat minulle tärkeintä elämässä.

Yhteistyö juontajapari Ernest Lawsonin kanssa on sujunut hyvin. Lehdistötilaisuudessa Susani yllätti Erkun lovemaiseen tapaan. Tv-ruudulle pätkähti videoviesti Susanilta kollegalleen ja pian Love-bändi olikin jo esittämässä Celine Dionin My Heart Will Go On -kappaletta.

– Erkulta opin paljon sitä, että nyt pidetään hauskaa ja nautitaan.

Susani yllättäisi itse Sirpa-äitinsä, jos olisi mukana ohjelmassa toisessa roolissa. Kappaleeksi valikoituisi Arttu Wiskarin Sirpa-kappale, koska se on yksi äidin lempikappaleita. Susani epäilee, että biisin nimi on yksi syy tälle.

– Äiti joutuu läpikäymään tosi ison leikkauksen tässä kevään aikana, ja siitä syystä tulin myös Suomeen. Äiti on yksinhuoltaja ja vahva nainen. Hän on antanut minulle kaikkensa ja haluaisin yllättää hänet. Sanoisin hänelle, että minä en olisi minä enkä tekisi tätä työtä tarinankertojana ilman häntä. Laman aikaan hän luki minulle tarinoita joka ilta, ja sitä kautta tarinoista on tullut minulle kaikki kaikessa.

Loven lisäksi Susanilla on tällä hetkellä meneillään oma dokumenttiprojekti, jossa hän seuraa Kolumbiasta Suomeen adoptoitua taitelija Landys Roimolaa.

– Minulle on tärkeää tehdä myös omia luovia taideprojekteja. Tämä on pitkälti täysin omarahoitteinen.

Burnout-podcast Yle Areenassa. 

Love starttaa 18. helmikuuta MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa kello 19.30.

Seuraa meitä somessa