fbq
Outi Rummukaisen molemmat posket tulehtuivat pistoshoitojen jälkeen.

Pistoshoidot veivät Outin sairaalaan – poski puhkesi ja valui mätää

Ylen MOT selvittää, miten, kenelle ja missä pistoshoitoja annetaan 29.4. nähtävässä jaksossa.

Ylen MOT selvitti piilokameran avulla, miten, missä ja kenelle pistoshoitoja annetaan. Eräs klinikka vertasi pistoshoitoja hiusten värjäämiseen ja ripsien pidennyksiin.

Ohjelmassa esiintyvä Outi Rummukainen sai kasvoihinsa kevään aikana tulehduksen, jonka vuoksi hän joutui viettämään yhdeksän vuorokautta sairaalassa. Sairaalareissun päätteeksi hän jäi kuukauden sairaslomalle.

– Tämänhän piti olla kaunistava toimenpide. Kävin ottamassa täyteainepistoksia mun poskipäihin kolmesti. Viimeisellä kerralla ei ollut hygienia kunnossa. Mulle tuli tosi paha tulehdus siitä, Outi kertoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Hoitokirjausten mukaan poskiin oli päässyt bakteeri, joka aiheutti vakavan tulehduksen. Ensin hänellä nousi kuume, jonka jälkeen poskipäät turposivat lähes tunnistamattomiksi. Toinen silmä ei auennut ollenkaan. Toinen poski lopulta puhkesi.

– Sieltä alkoi valua mätää, Outi muistelee samalla, kun kuvassa näkyy poski, josta vuotaa mätää.

Outi Rummukaisen molemmat posket tulehtuivat pistoshoitojen jälkeen.

Poskiin on jäänyt pieleen menneestä toimenpiteestä arvet.

– En tiedä paranevatko kasvoni ikinä ennalleen, Outi pohtii itkuisena.

Outi kertoo saaneensa ihmisiltä erilaisia reaktioita. Häntä on kutsuttu muun muassa typeräksi, vastuuntunnottomaksi ja itsekeskeiseksi.

– Että miksi mä vaarannan mun terveyteni ja käytän hirveästi rahaa tällaiseen turhuuteen? Outi kertoo kuulleensa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– En tiedä kuvittelenko omassa päässä vai onko se todellista, että vastaantulijat jää katsomaan, hän kertoo.

MOT
MOT selvitti piilokameran avulla, annetaanko pistoshoitoja myös alaikäisille.

Hoidot eivät ole MOT:n selvitysten mukaan täysin riskittömiä. Suurin riski on täyteaineiden päätyminen verenkiertoon. Suomessa kuka tahansa voi pistää mitä tahansa täyteainetta ilman koulutusta. Monet terveydenhuollon ammattilaiset ovat toivoneet lakimuutosta.

– Siinä on haettu pitkään lainsäädännön kautta, että saataisiin selvä ohjeistus siitä, ketkä ammattilaiset voivat tehdä pistoshoitoja, plastiikkakirurgi Heikki Kupi kertoo ohjelmassa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on aloitettu pistoshoitojen tekijöitä rajoittavan lain esivalmistelu.

MOT selvitti nuorten avulla, voiko alaikäinen saada pistoshoitoja. Netta ja Meeri ovat täysi-ikäisiä, mutta esittävät 17-vuotiaita. Kahdelle nuorelle valikoitui neljä satunnaista kauneushoitolaa, jotka tarjosivat pistoshoitoja.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Eräs hoitola olisi tehnyt pistoshoidot ilman vanhempien suostumusta. Eräs hoitola vertasi pistoksia ripsien pidennyksiin ja hiustenvärjäykseen. Kolme neljästä hoitolasta olisi suostunut antamaan pistoshoidot alaikäisille. Jälkikäteen he pitivät 18 vuoden ikärajaa hyvänä, kuten asiantuntijatkin.

MOT maanantaisin Yle Areenassa ja TV1-kanavalla.

Seuraa meitä somessa