fbq
Olet mitä syöt

Pippa Laukka järkyttyy Riina-Maija Palanderin elintavoista: ”Mä en ole koskaan nähnyt tällaista”

Olet mitä syöt-jaksossa 9.5. erikoislääkäri ratsaa Riiniksen jääkaapin, jonka sisältö yllättää. Huolet löytyvätkin ruokailutottumuksista ja palautumisesta.

Olet mitä syöt -ohjelman neljännessä jaksossa hevosalan yrittäjä ja sisustussuunnittelija Riina-Maija ”Riinis” Palander ei ehdi syötä kiireiden lomassa. Jakso on jo katsottavissa MTV Katsomossa.

Riinis asuu talvet Espanjassa ja kesät Virossa. Perheeseen kuuluvat aviomies Kalle Palander ja neljä lasta.

– Riina-Maija on aika menevä. Se ei oikein pysy paikallaan. Kotioloissa se liikkuu koko ajan, Kalle kertoo.

Riinis kertoo olevansa perfektionisti niin hevosten kuin majatalonkin suhteen. Hänen on vaikea löysätä ohjaksia. Perhe pyörittää majataloa, jonka kesäsesonki on hektinen. Riinis saattaa pyörittää yritystä ja arkea neljän tunnin yöunilla. Kiireinen arki vaikuttaa myös syömiseen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Syöminen on vähissä. Mä juon aamukahvin ja sitten proteiinipirtelön, niillä mennään iltapäiväneljään. Silloin saa toisen kahvin ja ehkä jotain suuhunsa. Ei aina silloinkaan kerkeä, Riinis kiteyttää.

Riinis kertoo ohittavansa nälän tunteen. Ainoastaan silloin kun häntä alkaa huimaamaan, korvat menevät lukkoon ja jalat eivät tahdo enää kantaa, hän huomaa nälän tunteensa.

– Sitten on pakko juoda. Mä pystyn menemään tosi vähällä, Riinis kertoo.

Olet mitä syöt
Riinis kertoo saavansa pääsääntöisesti positiivista palautetta ulkonäöstään, kuten ”kiva, että vielä tuon ikäisenä näyttää tuolta.” Vastapainoksi tulee someraivoa siitä, että ”näytät kauhelta ja ”syötkö mitään.”

Riiniksen mukaan nyt on ajankohtaista miettiä, miten kropasta voisi huolehtia sen sijaan, että sitä rääkkää äärirajoilla.

Erikoislääkäri Pippa Laukka tekee ratsian Riiniksen jääkaappin. Jääkaapin terveellinen sisältö saa lääkärin pohtimaan, miksi hänet on kutsuttu paikalle. Pian Pipalle kuitenkin selviää vierailun syy. Lääkärille alkaa valjeta, kuinka vähän Riinis päivän aikana syö.

– Miten sulla riittää energiaa siihen kaikkeen touhuiluun? Pippa kysyy.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Ei se hirveen hyvin riitäkään. Mä otan kupin kahvia, vitamiiniveden tai smoothien, Riinis myöntää.

Pippa huolestuu siitä, että Riinis siirtää nälkäänsä. Hän haluaa tietää syyn. Nainen kertoo, ettei jaksa syödä. Hän kertoo tekevänsä kotiruokia lapsille, mutta on itse kyllästynyt niihin. Pippa asettaa Riiniksen viikon ruokavalion pöydälle. Pipan mukaan ravintoaineita on aivan liian vähän.

– Mä en ole koskaan nähnyt tällaista ruokapäiväkirjaa, Pippa sanoo.

Olet mitä syöt
Pippa ihmettelee, millä Riinis elää.

Pippa teettää Riinikselle laajat terveystestit. Riiniksellä on rasvamassaa alle normaalin. Koska päivittäinen energiansaanti on vähäistä, keho ottaa energian lihaksista, mikä tarkoittaa myös sitä, että luusta kuluu kalsiumia. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Palautumisen määrä huolestuttaa Pippaa. Palautumisprosentin kuuluisi olla keskimäärin 80, kun se on Riiniksellä 17 prosenttia. Palautumisen vähyys kuormittaa elimistöä ja aineenvaihduntaa.

– Riittämätön ravinto ja puutteellinen yöuni on erittäin vaarallinen yhdistelmä luuston kannalta. Se voi heikentää luun lujuutta. Sen vakavin muoto on osteoporoosi, jossa luut sanoo niks naks. Pippa varoittaa.

Osteoporoosia edeltää osteopenia, jossa luun lujuudesta on heikentynyt jopa 30 prosenttia.

– Näiden tulosten perusteella sulla on osteopenia, Pippa kertoo.

– Tähän täytyy nyt suhtautua vakavasti ja katsoa, mitä saavutetaan tällä, että Pippa on keksinyt mulle jonkinnäköisen raamin tähän, Riinis kertoo.

Pippa ja Riinis korjaavat yrittäjän elintapoja seuraavan kahdeksan viikon ajan.

Olet mitä syöt torstaisin MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa.

Seuraa meitä somessa