fbq
Seinfeld-promokuva

Näkökulma: Onko komediasta tullut liian varovaista?

2020-luvulla tilannekomedioiden määrä on ollut selvästi pienempi kuin aiempina vuosina.

Tilannekomediat elivät kulta-aikaansa 1990-luvulla sekä 2000- ja 2010-luvuilla. Ysärillä esitettiin samaan aikaan muun muassa Seinfeldia, Frendejä ja Frasieria. Uuden vuosituhannen alussa Arrested Development, The Office ja Ensisilmäyksellä naurattivat arki-illoin. Vuosikymmenen vaihtuessa Community, Moderni perhe, Brooklyn Nine-Nine ja New Girl saivat vuoronsa.

2020-luvulla tilannekomedioiden määrä on selvästi pienempi. HBO Maxilla esitettävä Jäitä hattuun päättyy 12. kauteen ja Elämää Philadelphiassa on tauolla 16. kauden jälkeen. 

Kaija Koo debytoi ääninäyttelijänä yllättävässä roolissa – katso traileri

Apple TV+-palvelussa esitetty jalkapallokomedia Ted Lasso päättyi viime vuonna. Miksi tilannekomedioille ei ole enää tilausta?

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Jäitä hattuun (Curb Your Enthusiasm) on yksi pisimpään jatkuneista komediasarjoista. Sarja päättyy yli 24 vuoden jälkeen.

Kaikkien aikojen parhaimman komediasarjan Seinfeldin luoja Jerry Seinfeld keskusteli aiheesta Smartless-podcastissa marraskuussa 2021. Hänen mielestään tilannekomedioista on tullut liian iso miinakenttä perinteisten tv-yhtiöiden johdossa, jossa ollaan huolissaan tietyistä ihmisistä ja siitä, ettei heitä loukata.

– Sitten kaikki vitsit otetaan pois, ja näet sen, mitä jää jäljelle. Siitä on tullut liian varovaista, ja varovainen komedia ei toimi niin hyvin, Seinfeld perusteli.

Tilannekomedian teossa voisi käyttää punch up, not down -periaatetta, jolla tarkoitetaan sitä, että vitsaillaan enemmän ylempiluokkaisista ihmisistä, esimerkiksi politiikoista ja jätetään niin sanotut tavalliset ihmiset rauhaan. Sovinistiset läpät ja seksuaalivähemmistöjen kustannuksella irvailu ovat jo aikansa eläneitä.

Brooklyn Nine-Nine on kahdella Emmyllä ja Golden Globella palkittu komediasarja, joka kertoo kuvitteellisesta Brooklynin 99. poliisipiiristä.

Niin sanotun uuden ajan komediasarjasta hyvä esimerkki on Brooklyn Nine-Nine, jossa on homoseksuaali poliisipäällikkö ja biseksuaali etsivä. He eivät olleet tylsiä, eivätkä varovaisia, vaan todella hauskoja ja sympaattisia hahmoja, joista poliisipäällikön näyttelijä Andre Braugher menehtyi loppuvuodesta 2023. 

Sarja päättyi vuonna 2021, joten uudelle tilannekomedialle olisi paikka avoinna.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Seuraa meitä somessa