fbq

Muistatko? Näistäkin leffoista on jo 20 vuotta, herran pieksut!

Jos nämä leffat tuntuvat eilispäivältä, olet muumio tai ainakin boomeri. Elokuvien ensi-illastahan on jo kokonainen sukupolvi aikaa.

Vuonna 2003 ilmestyneet elokuvat ovat osalle meistä aivan lähihistoriaa omasta nuoruudesta tai jopa aikuisuudesta.

Jos siis muistat nämä leffat hyvin, olet X- tai Y-sukupolvea. On tervettä tajuta, että nyt eletään jo Z-sukupolven lapsuutta tai jopa nuorta aikuisuutta. Mitkä näistä muistat omakohtaisesti?

Pahat pojat kasvoi vitsistä laatudraamaksi

Niko Kivelä, Peter Franzén, Lauri Nurkse ja Jasper Pääkkönen tasan 20 vuotta sitten.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Vitsikkäästi Euran Daltoneiksi ristityt Koistisen veljekset tekivät vuosituhannen lopussa kotiseudullaan rötöksiä erikoisella tavalla: bensa-asemien seteliautomaatteja pihistettiin nyppäisemällä koko automaatti mukaan auton perään teräsvaijerilla. Neljän veljeksen tarina kotioloineen oli niin hulvaton ja samalla todella vakava, että aihe kääntyi Aleksi Mäkelän elokuvaksi.

Elokuva on enemmän kuin pelkkä draamakomedia, esimerkiksi Vesku Loirin rooli Jokke-Pappana on vastenmielinen, raaka, pelottava ja kaikkea muuta kuin Vesku oli aikoihin saanut näytellä. Myös veljessarjan näyttelijät Peter Franzén, Niko Saarela, Lauri Nurkse ja Jasper Pääkkönen bodattuine ja öljyttyine ylävartaloineen muistetaan.

Ja kaikki heistä ovat maan eturivin näyttelijöitä, kaksi myös kansainvälisesti ansioituneita.

Pekka, Erkki, Leevi ja Lasse Koistinen eli ne oikeat Euran Daltonit 2003 Pahat pojat -elokuvan ensi-illassa.

Ne oikeat Euran Daltonit puolestaan ovat Seiskankin sivuilta tuttuja.

Kill Bill 1 -ohjaaja Quentin Tarantino jo eläkkeelle

Kill Billiä tehdessään Uma Thurman oli 33-vuotias.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Väkivaltaviihdeohjaaja Quentin Tarantinon kaksiosainen elokuva on rakkauslaulu länkkäreille, kung fu -elokuville, roistoille ja sankareille – kaikelle, mitä ohjaaja nuoruudessaan rakasti. Ykkösosa myös tuotti monelle Suomessa aidon pettymyksen. Kyse kun oli vanhojen roskaelokuvien tapaan aidosti sarjaelokuvasta, joka loppuu kesken. Seuraavaa osaa sai odottaa koko vuoden, vaikka se valmis jo olikin.

20 vuotta myöhemmin ohjaajalegenda on jo ehtinyt ilmoittaa lopettavansa uransa nyt tekeillä olevaan elokuvaan.

Kummeli uppoaa nyt nuoriin aikuisiin – Heikki Silvennoinen: ”Kyllä me olemme sitä ihmetelleet”

Nousukausi ajalta jolloin vielä oli nousukausi

2003 oli päästy tukevasti lamasta eroon ja Nokia-suomi jylläsi täysillä. Yhdysvaltojen credit crunch -ongelmista ja pankkiromahduksista ei tiedetty vielä mitään. Tähän väliin osui Suomi-komedian kovimpiin nimiin kuuluva Johanna Vuoksenmaa ohjaamallaan ja silloisen avomiehensä Mika Ripatin käsikirjoittamalla Nousukaudella.

Petteri Summanen ja Tiina Lymi päätyivät 20 vuotta sitten Kontulaan.

Hersyvässä komediassa hyvin menestyvä, merellisessä Espoossa asuva pariskunta huijataan seikkailuun, joka vie heidät rikkaasta lintukodostaan, petkuttaa parilta omaisuuden ja nakkaa heidät asumaan Helsinkiin Kontulan pahamaineisena pidettyyn mutta hyvin ihmiskasvoiseksi osoittautuvaan kaupunginosaan.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Elokuva on 20 vuodessa muuttunut epookkelokuvaksi eliitin kahvimyllyinneen ja espressokoneineen sekä vähäiosaisempien nakkikioiskeineen.

Nemoa etsimässä

Muistatko Pixarin sympaattisen animaation Nemo- ja Dori-kalojen seikkailusta omasta lapsuudestasi? Vai olitko kenties juuri leikki-ikäisen lapsen vanhempi, kun Nemoa etsimässä ilmestyi? Koko perheen elokuva muistetaan muun muassa loistavasta dialogistaan: "Katson sinua, ja olen kotona. En halua, että se tunne loppuu."

Elokuva maksoi Disneylle ja Pixarille noin 85 miljoonaa euroa ja tuotti rahat takaisin lipputuloina neljässä päivässä. Kaikkiaan voittoa tuli lopulta kymmenkertainen määrä.

Sibelius pönäkkänä

Timo Koivusalon suomalaisten musiikin suurmiesten sarja jatkui Sibelius-leffalla, kun ensin oli varmistettu konseptin toimivuus Rautavaaralla, Helismaalla ja Goodmanilla.

Miina Turunen ja Martti Suosalo Sibeliuksina 20 vuotta sitten.

Elokuvasta tuli Suomen toiseksi katsotuin kotimainen Pahojen poikien jälkeen. Tänä vuonna Sibeliuksen silloisella reilusti yli 200 000 katsojalla pääsisi heittämällä katsotuimmaksi kotimaiseksi. Arvostelijat eivät Koivusalon elokuvaa liiemmälti kiitelleet, vaikka katsojille vain Sibeliuksen musiikilla täytetty elokuva kelpasi mainiosti. Ohjaaja Timo muuten täytti juuri 60 vuotta. 

Sormusten herra päättyi

Peter Jacksonin ohjaama suurtrilogia Sormusten herra: Kuninkaan paluu päättyi jo 20 vuotta sitten. J.R.R. Tolkienin tiiliskivitrilogian filmatisointi oli aikansa merkkitekoja. Leffan visuaalisuutta ja henkeä haukkovaa vauhtia arvostettiin sekä vanhojen kirjafanien että tuoreempien, vain elokuvan kautta fantasian klassikkoteokseen tutustuneiden nuorempien joukossa.

Frasierin uudelle versiolle sataa kritiikkiä: ”Mitäänsanomaton pannukakku”

Vuonna 2003 Sean Austin ja Elijah Wood pääsivät Tuomiovuorelle asti.

Elokuvasarja elää yhä väkevästi uusintakierroksilla ja striimauspalveluissa. Nuori herkkä Frodon näyttelijä Elijah Wood on hänkin nykyisin nelikymppinen indie-leffojen pätevä tuottaja.

Seuraa meitä somessa