fbq
Matti (2006)

Matti, Mestarit, Miracle – muistatko nämä talviurheiluelokuvat?

Suurin osa urheiluelokuvista perustuu tositapahtumiin ja oikeisiin urheilijoihin.

Penkkiurheilun ystäville riittää talvisin katsottavaa niin jääkiekon, hiihdon kuin mäkihypynkin muodossa. Suuria tunteita voi kokea myös urheiluelokuvien parissa. Katso kokosi listan talviurheiluelokuvista meiltä ja maailmalta.

Matti (2006, Netflix)

Matti (2006) on tositapahtumiin perustuva tragikomedia Matti Nykäsestä (Jasper Pääkkönen), joka rakastaa mäkihyppyä niin paljon, että nousee lajissaan maailman parhaaksi. Toisin kuin mäkihypyssä, Matin yksityiselämässä ei mene hyvin, minkä seurauksena palvotusta urheilusankarista tulee keltaisen lehdistön kestosuosikki. Matin mielitiettynä Mirvana, joka perustuu Mervi Tapolaan, nähdään Elina Knihtilä, valmentaja Maisterina Juha Veijonen ja parhaana kaverina, Nick Nevadana Peter Franzén.

Jasper Pääkkönen oli Matti-elokuvaa tehdessään vasta 25-vuotias. Elokuva sai kaksi Jussi-ehdokkuutta parhaasta naispääosasta (Elina Knihtilä) ja parhaasta puvustuksesta.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Miracle (2004, Disney+)

Herb Brooks (Kurt Russell) on entinen ammattilaispelaaja, joka ryhtyy Yhdysvaltain jääkiekkomaajoukkueen valmentajaksi. Joukkue koostuu yliopistokiekkoilijoista, jonka vanhin pelaaja on vain 26-vuotias. Brooks johdatti joukkueensa lopulta Lake Placidin olympialaissa 1980 olympiakultaan Neuvostoliittoa vastaan. Historiallinen urheilusaavutus tunnetaan nimellä Miracle on Ice (Ihme jäällä).

Kurt Russell näytteli Miraclessa jääkiekkovalmentaja Herb Brooksia, joka menehtyi vuonna 2003 66-vuotiaana.

Mestarit (The Mighty Ducks, 1992, Disney+)

Emilio Estevez on menestynyt asianajaja, joka saa rangaistuksesi ainutlaatuista yhdyskuntapalvelua. Hänen tehtävänään on valmentaa kovaonnisten lasten jääkiekkojoukkuetta, mutta onnistuuko hän tekemään sarjan surkeimmasta joukkueesta mestareita ja kohtaamaan samalla demoninsa?

Mestarit sai kaksi-jatko-osaa, Mestarit 2 (1994) ja Mestarit 3: The Mighty Ducks, ratkaiseva ottelu (1996). Kaikki elokuvat ovat katsottavissa Disney+-palvelussa.

Hokkarihemmot (Blades of Glory, 2007, SkyShowtime)

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kilpakumppanit Chazz Michael Michaels (Will Ferrell) ja Jimmy MacElroy (Jon Heder) tappelevat päädyttyään jaetulle ykkössijalle taitoluistelun MM-kilpailussa. Molemmat saavat elinikäisen porttikiellon miesten yksinluisteluun, mutta löytävät porsaanreiän, jonka avulla miehet pääsevät takaisin kilpajäille – pariluistelussa.

I, Tonya (2017, Prime Video, Viaplay)

Tositapahtumiin perustuva palkittu elokuva kertoo amerikkalaisesta taitoluistelijasta Tonya Hardingista (Margot Robbie). Tonya oli ensimmäinen amerikkalaisnainen, joka suoritti kisoissa kolmoisakselin, eli vaikeimman kolmoishypyn, jossa pyöritään ilmassa 3,5 kertaa. Saavutuksen sijaan hänet muistetaan paremmin surullisenkuuluisasta, huonosti suunnitellusta ja vielä huonommin toteutetusta hyökkäyksestä kanssakilpailijaa Nancy Kerrigania (Caitlyn Carver) kohtaan.

Kelkkajengi (Cool Runnings, 1993, Disney+)

Neljä jamaikalaista miestä (Doug E. Doug, Leon Robinson, Rawle D. Lewis ja Malik Yoba) päättäävät perustaa maailman ensimmäisen jamaikalaisen kelkkajoukkueen. Yhdysvaltalaisvalmentaja Irvingin (John Candy) johdolla miehet tähtäävät Calgaryn talviolympialaisiin, vaikka yksikään heistä ei ole ikinä ennen nähnyt lunta. Elokuva perustuu tositapahtumiin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Kelkkajengi jäi John Candyn (Irving) viimeiseksi elokuvaksi. Hän menehtyi sydänkohtaukseen viisi kuukautta Kelkkajengin julkaisemisen jälkeen.

Goon (2011, Viaplay)

Kun jääkiekkovalmentaja (Nicholas Cambpell) huomaa hylkiöksi leimatun baarimikon (Seann William Scott) taistelijankyvyt, hän ottaa Dougin joukkueeseensa näyttämään kykynsä. Ensimmäiseksi Dougin pitää kuitenkin opetella luistelemaan.

Seuraa meitä somessa