fbq
Aquaman and the Lost Kingdom

Onko uusi Aquaman hitti vai huti – milloin elokuvasta tulee floppi?

Leffan menestystä miettiessä ei kannata tuijottaa pelkkiä lipputulo- ja budjettilukuja.

Varsinkin suuren budjetin elokuvajulkaisujen kohdalla kytätään usein sitä, menestyykö leffa taloudellisesti. Tänäkin vuonna on revitty otsikoita muun muassa sellaisten supersankarielokuvien kuin The Marvels ja Aquaman and the Lost Kingdom väitetystä epäonnistumisesta.

Tavan tallaaja saattaa kuitenkin hämmentyä, kun tutkii lukuja otsikoiden takana. Tätä kirjoittaessa Aquaman and the Lost Kingdomkin on tuottanut lipputuloja noin 280 miljoonaa dollaria, ja budjetin kerrotaan olleen noin 205 miljoonaa. Missä on siis ongelma?

Uusi Aquaman floppasi – vuoden huonoiten menestynyt supersankarielokuva

Ensinnäkin kyse on odotuksista. Vuoden 2018 ensimmäisestä Aquamanista kehkeytyi hieman hitaan alun jälkeen kaikkien aikojen tuottoisin DC-supersankarielokuva. Uutisoinnissa myös korostuu avausviikonlopun tulokset, joiden ajatellaan määrittävän elokuvan lopullista taloudellista tulosta. Kun The Lost Kingdomin avauspäivien tulokset sitten olivat noin puolet edeltäjää pienempiä, niin hätähän siinä oli tuottajilla käsissä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Toisaalta esimerkiksi budjettiluvut eivät kerro läheskään kaikkea. Tuotantokustannusten jälkeen menopuolelle lisätään muun muassa markkinointikulut, jotka ovat niin sanotuissa isoissa elokuvissa valtavia. Mediatietojen mukaan The Marvels tarvitsisi noin 700 miljoonan lipputulot päästäkseen todellisen voiton puolelle, vaikka budjetti on noin kolme kertaa tuota summaa pienempi. Tällä hetkellä elokuva on tuottanut reilut 200 miljoonaa, joten siitä voi tehdä laskutoimituksia. Yleisenä nyrkkisääntönä tosin pidetään sitä, että jos budjetti on 100 miljoonaa, niin todelliset kustannukset levityksen ja markkinoinnin jälkeen ovat 200 miljoonaa.

The Marvels -elokuvaa tähdittää Brie Larson.

Kaiken lisäksi leffabisneksen kuviot ovat sekavia ja tapauskohtaisia. Joskus alkuperäinen tuotantoyhtiö ei saa osuutta kansainvälisestä levityksestä, vaan pelkästään USA:n tuotot. Vaatiikin usein erityistä paneutumista saadakseen selville koko totuuden väitetystä flopista.

Ja joskus uutisointi ja bisnespäätökset vain ovat yksinkertaisesti epäreiluja. Elokuva tuottaa ihan oikeaa voittoa ja riihikuivaa rahulia kymmeniä miljoonia, mutta ei tarpeeksi montaa kymmentä miljoonaa. Supersankarileffoista esimerkin jälleen ottaaksemme: vuoden 2006 Superman Returns pääsi omilleen tiettävästi noin 40 miljoonan dollarin verran, mutta se ei riittänyt Warner Bros. -tuotantoyhtiölle, ja koko DC-elokuvamaailma myllättiin uusiksi.

Aquaman and the Lost Kingdom elokuvateattereissa.

Seuraa meitä somessa