fbq

Dingo-hysteria valtasi Suomen 1980-luvulla – Riikka Purra leikkasi hiuksensa "nipamaiseksi pystysiiliksi"

Missä olit, kun? -ohjelman kolmas kausi starttaa MTV Katsomossa 5. tammikuuta ja MTV3-kanavalla 7. tammikuuta.

Missä olit, kun? palaa kolmannelle kaudelle 5. tammikuuta MTV Katsomossa. Jaksot esitetään sunnuntaisin myös MTV3-kanavalla. Kauden kolmannessa jaksossa pohditaan: Missä olit, kun Dingo-hysteria villitsi Suomen?

Porilaisyhtye Dingo rikkoi kotimaiset musiikkiennätykset 1980-luvulla, ja koko Suomi villiintyi. Fanien ennen näkemätöntä toimintaa on kuvailtu joukkohysteriaksi. Nousukiito päättyi vuonna 1986, kun bändi ilmoitti hajoamisestaan.

Bändin managerina toiminut Lasse Norres kertoo Dingo-hysterian alkuvaiheista. Vuonna 1983 Lasse sai Dingon demon käsiinsä, ja melko pian yhtyeen räjähdysmäinen suosio alkoi. Alkuvaiheen hurjimpiin tarinoihin kuuluu Pukeva-kauppakeskuksessa järjestetty nimikirjoitustenjakokeikka. Silloinen kauppakeskus sijaitsi Kaisaniemenkadulla Helsingissä.

– Koko Kaisaniemenkatu ja tietysti tuo tavaratalo oli ääriään myöten täynnä porukkaa, jotka olivat tulleet näkemään bändiä ja hakemaan nimmarit. Levyosasto sattui olemaan vaatetusosaston vieressä. Kaikki rekit kaatuivat, ja järjestysmiehet olivat aivan hädissään. Siitä tilaisuudesta ei tullut mitään, sitä ei voitu järjestää, koska siellä oli niin hirveä huuto ja melska, Lasse muistelee sarjan jaksossa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Tavaratalon johtajakin taisi tulla sanomaan, että ”viekää nyt hemmettiin ne pojat täältä. Mulla ei ole tavaratalosta kohta enää mitään jäljellä.” Pääsimme sieltä sitten salareittejä pois, hän jatkaa.

Maria Veitola yökyläilee taas – mukana Erika Wikman, Sara Sieppi ja Mika Aaltola

Lasse Norres toimi Dingon managerina 1980-luvulla.

Viisi Dingon jäsentä ja Lasse ahtautuivat yhteen autoon. He yrittivät ajaa Kaisaniemenkatua pitkin pois paikalta, mutta katu oli suljettu väkimassan vuoksi. Lopulta, kun kuusikko pääsi Helsingin päärautatieasemalle, Lassen autosta oli viety sivupeilit, antenni ja tuulilasinpyyhkijätkin.

Valtiovarainministeri Riikka Purra oli lapsuudessaan yhtyeen suuri fani. Jaksossa näytetään arkistoklippi, jossa 7-vuotias Riikka kysyy Pertti ”Nipa” Neumannilta tämän lukumieltymyksistä. Riikka kertoo liikuttuneena tuosta hetkestä, jonka hän edelleen muistaa hyvin.

– Ihastuin itse Nipaan ja tykkäsin hirveän paljon siitä musiikista. Leikkasin myös hiukseni tuollaiseksi nipamaiseksi pystysiiliksi, Riikka paljastaa jaksossa.

Studioon saapuu myös Dingon keulahahmo Nipa. Hän kertoo hurjimmista vuosista, keikkabussiin asetetuista räjähteistä ja yksityiselämän menettämisestä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Missä olit, kun? -ohjelman kaikki jaksot MTV Katsomossa ja uudet jaksot sunnuntaisin MTV3-kanavalla.

Seuraa meitä somessa