fbq

Elokuva-arvostelu: Luottomies-elokuva on enemmän piinaava kuin hauska

Kari Ketonen, Antti Luusuaniemi ja Maria Ylipää osaavat hommansa, mutta leffan tähti on sivuroolissa nähtävä Ilkka Villi.

Luottomies-elokuva: All In

***

Komedian menestyskaksikko käsikirjoittaja-ohjaaja Kari Ketonen ja tuottaja Antti Luusuaniemi kokeilee rohkeaa temppua tehdä elokuvaversion suositusta tv-sarjastaan Luottomies.

Televisiosta tutut naapurukset Tommi Mäkinen-Renwall (Luusuaniemi) ja Juha ”Juhis” Manner (Ketonen) joutuvat tapansa mukaan taas liriin. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Appiukkonsa Johanin (Taneli Mäkelä) alaisuudessa työskentelevä Tommi haaveilee ylennyksestä rahoittaakseen kalliin omakotitalohaaveensa. Vanha viisaus ”älä nuolaise ennen kuin tipahtaa” unohtuu, kun perheenisä tekee asuntokaupat vaimonsa Harrietin (Maria Ylipää) selän takana ja sijoittaa perheen omaisuuden kryptovaluuttaan. 

Äkkirikastumisen sijaan Tommin elämä lähtee luisuun, jossa vaarassa ovat maineen lisäksi hänen elämänsä peruspilarit työpaikka, koti ja avioliitto. Kun vielä kuvaan astuvat juonittelevan appiukon uusi oikea käsi, menestyvä ja hyvännäköinen Patrick (Lauri Tilkanen) sekä Harrietia himoitseva komistus Iiro (Ilkka Villi), on Tommilla ja Juhiksella riittämiin töitä kokoelokuvan mitalla.

Isoille Luottomies-faneille elokuvaversio on herkkua, mutta satunnaiselle katsojalle tai sarjaa tuntemattomalle se saattaa näyttäytyä enemmän draamana, jossa on omat hauskat hetkensä, kuin puhtaana komediana. Etenkin kun elokuvassa sivuutetaan niinkin synkkiä aiheita kuin ylivelkaantuminen, työttömyys, kodittomuus, peliriippuvuus ja avioero. Ehkä tässä piileekin ongelma Luottomies-elokuvan kanssa; se ei täytä komedian odotuksia.

Elokuvan ensimmäinen puoli tuntia etenee hitaasti, eikä tarina tahdo lähteä käyntiin. Komediaa katsellessa haluaisi nauraa, mutta ihmisen nöyryyttäminen ei ole hauskaa. Tommin alituista nolaamista seuraa teatteripenkissä kärvistellen ja minuutteja laskien, kuinka kauan tätä pitää kestää. Kun vihdoin Tommin osoittelusta siirrytään juonivetoiseen tarinankerrontaan, alkaa mielenkiinto heräillä.

Maria Ylipää yllättää Luottomies-elokuvassa rohkealla imetyskohtauksella - "Se on feministinen panokseni leffalle"

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Luusuaniemi, Ketonen ja Ylipää osaavat hommansa. Tommi on niin uskottavasti reppana, ettei katsojana voi kuin siirtyä hänen leiriinsä toivoen suurta ihmettä, joka pelastaisi miehen uppoavasta laivasta. Ketosen nasevuus on nautinnollista seurattavaa, ja Ylipää tuo kaivattua järkeä maskuliiniseen sekoiluun. On kuitenkin yksi hahmo, joka tekee Luottomiehestä oikeasti hauskan elokuvan – Ilkka Villin esittämä hypnoositerapiapiskelija Iiro. Elokuvalle onkin tappioksi se, ettei Iiro astu tarinaan jo sen alkumetreillä.

Luottomies-elokuva: All in on kaikkiaan kelpo elokuva, ja jos Ilkka Villi näyttelee seuraavassakin leffaversiossa, istun teatteripenkissä kärvistelemättä. 

Luottomies-elokuva: All In saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 16. helmikuuta.

 

Seuraa meitä somessa