Psykoroolien mestari Sampo Sarkola muuntautuu seuraavaksi Jorma Ollilaksi

Sampo Sarkolan erikoisalaa ovat kylmäveriset psykopaatit, joiden esittämiseen Jussi-palkittu näyttelijä valmistautuu aina huolella. Sorjonen: Muraalimurhat -elokuvassa Sampo palaa esittämään yhtä suomalaisen elokuvan mieleenpainuvimmista pahiksista. Psykoputken jälkeen Sarkola nähdään kuitenkin täysin erilaisessa roolissa Nokian johtoon nousevana Jorma Ollilana.

Sarjamurhaaja Lasse Maasaloksi palaava Sampo Sarkola kertoo olleensa tyytyväinen, kun päätös Sorjonen-elokuvasta tehtiin.

– Iloitsin, että hahmoni saa kunnon päätöksen, ja kaikki ne asiat, mitä sarjaan on vuosien varrella istutettu, voidaan lopulta lunastaa. Olo oli hieman kuin lapsella karkkikaupassa. Maasalon rooli on minulle yhtä aikaa rakas ja ristiriitainen, Sampo kertoo Katsolle.

Sarkola kertoo päässeensä osallistumaan roolin kehittelyyn aiempaa enemmän.

– Toki sarjan luoja Miikko Oikkonen oli kirjoittanut sen alun perinkin minulle, mutta pääsin vaikuttamaan yksityiskohtiin aiempaa enemmän. En koe, että minua rajoitettiin millään tavalla, vaan sain luoda Lassesta elokuvassa juuri sellaisen kuin halusin.

Elokuvassa on hätkähdyttävä kohtaus, jossa poliisin vartioima Maasalo esiintyy täydelle salille yliopisto-opiskelijoita. Hahmo näyttää ja kuulostaa aivan Norjan kuuluisimmalta joukkomurhaajalta Anders Breivikiltä.

– Hyvin havaittu. Tämä ei ole sattumaa, vaan halusin nimenomaan mahdollistaa kyseisen assosiaation. Hienoa kuulla, että siinä onnistuttiin, Sampo iloitsee.

Synkät roolit kiehtovat

Sampo kertoo saavansa sarjasta säännöllisesti palautetta, joka on pääosin asiallista.

– Kukaan ei ole tullut vielä sättimään tai kavahtanut kadulla vastaan kävellessä. Tosin jonkun uniin olen kuulemma päässyt, Sampo nauraa.

Sarkolaa ovat aina kiehtoneet pahisroolit. Moni muistaa hänet varsinkin Harjunpää ja pahan pappi -elokuvan hyytävänä sarjamurhaajana sekä Stalkkeri-tv-leffan vainoojana. Sarkola osaa esittää psykoja todella hyvin, mutta ei ole huolissaan, että roolit leimaisivat häntä.

– En ole koskaan ollut siitä huolissani, sillä en välitä mitä ihmiset minusta ajattelevat.

Sampo myöntää synkkien roolien kuitenkin ruokkivan toisiaan.

– Valmistaudun aina huolella. Luen paljon sekä katson ja kuuntelen aitojen psykopaattien haastatteluja, joita on tarjolla runsaasti. True crime -dokumentit ovat juuri nyt suosittuja, mutta todellisista sarjamurhaajista on tehty jo pitkään kiinnostavia elokuvia ja sarjoja. Venäläinen kirjallisuus on yksi suurimmista inspiraation lähteistä. Siellä osataan kuvata ihmismielen pimeyttä todella hyvin. Eikä voi unohtaa Joseph Conradin Pimeyden sydäntä, joka on lajinsa kenties merkittävin romaani, Sampo pohtii.

Sarkolan kotona katsotaan myös paljon sarjoja varsinkin suoratoistopalveluista.

– Viimeksi suurimman vaikutuksen ovat tehneet HBO-palvelun Mare of Easttown sekä varsinkin Netflixin tanskalainen Kastanjamies. Se oli todella onnistunut.

Nokian tarina avautuu

Sarjamurhaajien jälkeen Sarkola nähdään täysin toisenlaisessa roolissa Nokian johtoon nousevana Jorma Ollilana. Kyseessä on Maarit Lallin ohjaama ja käsikirjoittama Made in Finland -sarja, joka julkaistaan C More -palvelussa keväällä 2022.

– Sarjasta on kuvattu nyt noin kaksi kolmasosaa. Olen roolista innoissani, sillä aiheena Nokia ja Suomen talous ovat kiinnostaneet minua jo pitkään. Tuntui melkein kohtalon sanelemalta, että sain roolin, Sampo iloitsee.

Näyttelijän mukaan aiheeseen ja aikakauteen paneudutaan sarjassa perusteellisesti.

– Myös Jorma Ollila itse on aika ristiriitainen hahmo. Koen ylipäätään kiehtovaksi saada porautua tuon kokoluokan yritysjohtajan mieleen ja yrittää selvittää, mitä siellä tapahtuu.

Sampo kertoo tavanneensa Ollilan vain kerran ohimennen.

– Hänestä on tarjolla valtavasti haastatteluja, jotka auttoivat rooliin valmistautumisessa. Keskeinen lähde on myös elämäkerta, jonka kirjoittamiseen hän itse osallistui.


Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Aller, Fisher King, C More30.10.2021 03:00
Katso myös
Suosikkisarja palaa elokuvana: Sorjonen jahtaa sarjamurhaajaa
Arvostelussa Sorjonen-elokuva: kotimainen toimintatrilleri osuu kerrankin maaliin
Sorjonen-elokuvan nuoret naistähdet hurjassa suosiossa - faneja ympäri maailmaa
Sorjonen nosti Ville Virtasen suosioon myös Ruotsissa – iso draamarooli tulossa