Nicole Kidmanilla on toinen ura tuottajana

Australialaislähtöinen tähti pitää nykyisin kaikkia lankoja käsissään oman uransa osalta.

Nicole Kidman on yksi elokuva- ja tv-maailman suurimpia nimiä. Ensimmäinen ja ainoa Oscar-palkinto on niinkin kaukaa kuin vuodelta 2003 elokuvasta Tunnit, mutta näyttelijä on saavuttanut urallaan erilaisia palkintoja hämmästyttävät 102 kappaletta.

Forbesin parhaiten palkattujen näyttelijättärien listalla Kidman on ollut kolmena vuotena. Time-lehti valitsi hänet maailman 100 merkittävimmän ihmisen listalle vuosina 2014 ja 2018. Voidaan siis puhua todellisesta oman alansa megatähdestä.

Rakkaus jäi elämään

Vuonna 1967 Australiassa syntynyt Kidman aloitti uransa kotimaassaan 1980-luvun alussa. Jo vuonna 1985 hän sai Australian elokuvainstituutin jakaman parhaan naisnäyttelijän palkinnon.  

Kansainvälinen läpimurto tuli vuoden 1989 Hollywood-elokuvalla Dead Calm – rasvatyyni. Seuraavina vuosikymmeninä menestys lisääntyi muun muassa elokuvilla Batman Forever (1995), Moulin Rouge! (2001), Australia (2008) ja Aquaman (2018).

Ensimmäisen aviomiehensä Tom Cruisen Kidman tapasi Days of Thunder – ukkosta radalla -elokuvan kuvauksissa. Häitä vietettiin jouluaattona 1990. Kaksi lasta adoptoineen pariskunnan ero tuli vuonna 2001. 

– Kaikille muille hän oli valtava kuuluisuus, mutta minulle hän oli vain Tom. Hän oli minua kohtaan ihana ja rakastin Tomia. Rakastan häntä yhä, Kidman sanoi vuoden 2006 Ladies’ Home Journalin haastattelussa.

Days Of Thunder.

Sisko auttoi vaikeina aikoina

Erottuaan Cruisesta Kidman oli joitain vuosia sinkkuna. Vaikka uusi avioliitto uusiseelantilais-australialaisen laulajan kanssa solmittiin jo kesäkuussa 2006, niin ajat vapaalla jalalla olivat Kidmanille haastavia.

– Mainetta ja kuuluisuutta oli paljon vaikeampi käsitellä yksin. Ei ollut tilaa, jossa olisin pystynyt työstämään niitä asioita, yhdessä kumppanin kanssa, Kidman avautui The Sydney Morning Heraldin vuoden 2020 haastattelussa.

– Onneksi sain tukea siskoltani Antonialta. Muistan esimerkiksi sen, kuinka hän lensi Cannesin elokuvajuhlille vuonna 2001, kun tunsin suurta epävarmuutta punaiselle matolle astumisesta. En tiennyt, kuinka selviäisin kaikesta siitä huomiosta, Kidman muisteli haastattelussa.

Menestystä pienellä rahalla

Viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana Kidman on siirtynyt voimakkaasti tuottamisen puolelle. Hänen perustamansa Blossom Films -yhtiön ensimmäinen tuotanto oli vuoden 2010 elokuva Rabbit Hole – takaisin elämään, joka kertoo pikkupoikansa menettäneestä pariskunnasta.

Kidman sekä tuotti että näytteli pääosan Rabbit Holessa. Kriitikoiden ylistämä, riipaiseva suoritus toi myös Kidmanille hänen uransa kolmannen Oscar-ehdokkuuden.

Rabbit Hole opetti minut tekemään elokuvan pienellä rahalla, kolmen miljoonan dollarin budjetilla. Se oli vain pieni kaupallinen menestys, mutta toi sijoittajille rahat takaisin. Oli myös palkitsevaa tehdä elokuva aiheesta, joka olisi muuten voinut jäänyt toteuttamatta, Kidman iloitsi The Sydney Morning Heraldin jutussa.

Kirjailija Liane Moriartystä ja näyttelijä Reese Witherspoonista on tullut Nicole Kidmanin tärkeitä yhteistyötovereita.

Kirjailija ylistää Kidmania

Vuosien myötä Blossom Filmsin toiminta on kasvanut. Lopullisena läpimurtona toimivat tv-sarjat Big Little Lies ja The Undoing, joiden julkaisija toimi alan suurtoimija, HBO. Kidmanin ja Reese Witherspoonin tähdittämä sekä yhdessä tuottama Big Little Lies myös voitti muun muassa kahdeksan Emmyä.

Kidmanin firman yhtenä tärkeänä tukijana on ollut myös Australiasta kotoisin oleva kirjailija Liane Moriarty. Big Little Lies pohjautui hänen samannimiseen vuoden 2014 kirjaansa. Vuonna 2018 julkaistun Nine Perfect Strangers -romaaninsa Moriarty kirjoitti sillä ajatuksella, että siitä tulee Kidman-televisiosarja.

– Odotin, että Nicolen kaltainen pitkään töitä tehnyt hahmo olisi kyyninen ja työhönsä kyllästynyt. Hän oli kuitenkin ensihetkestä lähtien innostunut yhteistyöstämme. Nicole ja Reese todella välittävät siitä, mitä tekevät, Moriarty on kommentoinut.


Teksti: Toni Keränen I Kuvat: HBO18.09.2021 12:00
Katso myös
The White Lotus alkaa HBO:lla – Sukellus rikkaiden ja etuoikeutettujen maailmaan
HBO Nordicin suosikkisarjat jatkuvat
Katson tähtihaastattelussa ensimmäinen aasialainen Marvel-sankari Simu Liu: Yritin saada roolin Twitterissä