Ensi-ilta-arvostelu: Katkeransuloinen draama surun koettelemasta perheestä

Babyteeth ****

Syövästä ja sen koettelemista perhesiteistä kertovat elokuvat eivät ole koskaan kevyttä katsottavaa. Kun mukaan heitetään vielä päihdeongelmat ja kodittomuus, luulisi lopputuloksen olevan ranteet auki -kamaa katsojan kannalta. Babyteeth onnistuu kuitenkin yllättämään olemalla synkistä teemoistaan huolimatta täynnä valoa ja positiivisuutta.

Australialaisen Rita Kalnejaisin näytelmään pohjaava elokuva kertoo vakavasti sairaasta teini-ikäisestä Millasta, joka tutustuu päälle parikymppiseen Mosekseen. Suulas ja koditon narkkaridiileri herättää Millassa yllättäviä tunteita, mikä saa tytön vanhemmat, psykiatri-isä Henryn ja pilleritokkuraisen Annan, kauhun partaalle. Pikku hiljaa vanhemmat kuitenkin ymmärtävät Moseksen sytyttäneen tyttärensä kateissa olleen elämänhalun ja kutsuvat tämän asumaan luokseen.

Babyteeth vaatii katsojalta kärsivällisyyttä, sillä sen ensimmäinen ja toinen näytös luovat vasta alustaa sille, mistä elokuvassa on kyse: luopumisesta ja sen hyväksymisestä. Maaliviivan ylitettyään elokuva maksaa kaksituntisen omistautumisen korkoineen takaisin. Orgaaninen, sielukas ja sykähdyttävä teos jättää lopulta syvän muistijäljen. Vain harvoin näkee yhtä rehellistä elokuvaa kuoleman läheisyyden varjostamasta ensirakkaudesta.

Kalnejais on itse sovittanut näytelmänsä käsikirjoitukseksi, joka onnistuu väistämään suurimman osan teatterimaisuuden sudenkuopista. Tästä kiitos kuuluu toki myös ohjaaja Shannon  Murphylle, jonka esikoispitkä Babyteeth on. Näyttelijöistä kirkkain valokeila osuu Millaa ja Mosesta esittäville Eliza Scanlenille ja Toby Wallacelle. Varsinkin Scanlen (Pikku naisia, Sharp Objects) tekee todella herkän ja hitaasti iholle kasvavan suorituksen.

Millan vanhempina nähdään kaksi Australian arvostetuimpiin kuuluvaa nykynäyttelijää, jotka korottavat pikkutuotannon profiilia huomattavasti. Annaa esittävä Essie Davis on tuttu muun muassa Game of Thronesista, Neiti Fisherin etsivätoimistosta sekä uuden aussikauhun helmestä The Babadook (2014). Henryä näyttelevä Ben Mendelsohn teki puolestaan räjähtävän läpimurron rikosdraamassa Animal Kingdom (2010), jota on seurannut joukko hienoja rooleja leffoissa kuten Killing Them Softly (2012), Starred Up (2013), Rogue One: A Star Wars Story (2016) ja Synkin hetki (2017). Viimeksi Mendelsohn on vakuuttanut HBO:n trillerisarjan The Outsider pääroolissa.

Draama. O: Shannon Murphy. N: Eliza Scanlen, Toby Wallace, Essie Davis, Ben Mendelsohn. (Australia 2019). 118 min.

Nyt elokuvateattereissa.


Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: Atlantic Film04.06.2021 12:00
Katso myös
Nämä Oscar-ehdokaselokuvat jo nähtävissä suoratoistopalveluissa
Palkittu brittidraama Life - elämässä eksyneet on kokonaisuudessaan nähtävissä Areenassa
Ikuisesti nuori – James Dean 90 vuotta
Huipputrilleri suoraan blu-raylle: Denzel Washington jahtaa sarjamurhaajaa